Ecologiştii îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care i-ar scăpa de răspundere penală pe cei care construiesc drumuri fără autorizaţie

J.P.
Miscellanea / 4 august 2020

Ecologiştii îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care i-ar scăpa de răspundere penală pe cei care construiesc drumuri fără autorizaţie

Membrii comunităţii Declic îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege care dezincriminează executarea fără autorizaţie de construire a lucrărilor de patrimoniu, hidrotehnice sau de drumuri forestiere, conform G4media.

Pe 28 iulie 2020, proiectul de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi Florin Iordache, a fost adoptat a doua oară de Camera Deputaţilor, după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a respins iniţial şi l-a trimis spre re-examinare. Aceasta după ce peste 22.000 de membri Declic au semnat petiţia "Vor să ne lase fără patrimoniu!".

Proiectul de lege prevede abrogarea literei a) a articolului 24 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Potrivit acestui articol, "constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

a) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), c), e) şi g), cu excepţiile prevăzute de lege".

Potrivit articolului 3 alineatul (1), literele b), c), e) şi g) prevăd:

"(1) Construcţiile civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, pentru:

(...)

b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege - monumente, ansambluri, situri - inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil - teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate;

c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căile de comunicaţie de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, reţelele şi dotările tehnico-edilitare, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătăţiri funciare, lucrările de instalaţii de infrastructură, lucrările pentru noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, precum şi de reabilitare şi retehnologizare a celor existente;

(...)

g) organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau de rulote".

Cu alte cuvinte, prin aborogarea acestor prevederi, PSD vrea dezincriminarea executării fără autorizaţie de construire a lucrărilor la imobile de patrimoniu, hidrotehnice, la drumuri forestiere sau regularizări de albii ale râurilor.

"România este în infringement pe păduri (...). Un element indispensabil mafiei lemnului îl reprezintă drumurile forestiere. Orice drum forestier făcut de la zero reprezintă un dezastru ecologic. El presupune defrişarea fâşiei pe care este construit, el reprezintă o rană pentru natură, devastează ireversibil microrelieful, mutilează peisajul, distruge solul, provoacă eroziune, fragmentează habitatele. Şi, mai ales, cu ajutorul lui se măcelăresc pădurile pe zeci de kilometri pătraţi. Pădurile virgine pe care le mai avem, cu care ar trebui să ne mândrim, dar pe care le exterminăm, au supravieţuit pentru simplu fapt că nu au fost accesibile, că nu au ajuns la ele drumurile forestiere. Recent am avut un caz notoriu, un drum forestier facut ilegal pe Valea Sâmbetei, ca un cuţit înfipt în inima naturii făgărăşene, o prelungire a microhidrocentralei construite ilegal, care este pe infringement. Cum să nu reprezinte infracţiune să construieşti fără autorizaţie un drum forestier!? ", a scris biologul şi activictul Călin Dejeu în petiţia către preşedinte.

"România este în infringement pe microhidrocentrale (...). Dacă această lege ajunge în Monitorul Oficial, orice antreprenor fără scrupule poate să construiască de la zero o microhidrocentrală, fără autorizaţie (....). Plăteşte o amendă (dacă se întâmplă acestă minune) şi apoi îşi umple conturile, din banii noştri, prin "certificate verzi", în timp ce stă la soare pe iaht, în Caraibe. Aşa arată un stat de drept?", a completat el.

"Extrem de gravă este şi dezincriminarea excavărilor pentru deschiderea exploatărilor de balastiere, care se traduce prin liber la balastiere, într-un moment în care râurile noastre sunt atât de devastate de balastiere încât este nevoie stringentă pentru interzicerea lor totală, ca în Suedia", explică Dejeu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Padurile virgine sunt un mit . In realitate este vorba de paduri regenerate natural care au fost initial exploatate

    inca din prima parte a secolui XX. In privinta drumurilor forestiere mentionez ca acesta categorie de drumuri cu o densitate mult mai mare ca la noi exista in toata Europa. Prin existenta drumurilor forestiere se permite 

    o exploatare rationala a fondului forestier cu mentinerea si functiilor ecologice. O padure care nu dispune de drumuri de acces se transforma intr-un hatis, nu se pot face lucrarile de intretinere si rarituri, arborii degenereaza si putrezesc fara folos. In mintea unor asazisi ecologisti de factura talibana ar trebui sa ne intoarcem la padurea primordiala de acum 500 de ani. 

    Exista si vor mai exista abuzuri in exploatarea forestiera unele fiind legate de saracia din unele zone si

    lipsa de educatie care trebuie combatute cu mijloace legale, dar nu se poate renunta la exploatarea rationala a fondului forestier. 

    E oribil cand mergi in natura, intr-o padure care pare naturala, si dai de un drum forestier. Brusc tot farmecul dispare, si iti dai seama ca natura nu are nicio sansa. Toate vaile din Carpati sunt distruse de drumuri forestiere. Numeri pe degete exceptiile, si acestea doar pe portiuni. Sa faci un astfel de drum in plus, si pe deasupra fara autorizatie, ar trebui sa se pedepseasca cu decenii de inchisoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb