Economia americană a creat 850.000 de locuri de muncă în luna iunie

Mihai Gongoroi
Internaţional / 2 iulie 2021

Economia americană a creat 850.000 de locuri de muncă în luna iunie

Piaţa muncii din Statele Unite, prima economie a lumii cu un PIB nominal de 20,9 trilioane de dolari, a continuat să se amelioreze în luna iunie, fiind create 850.000 de locuri de muncă, ritm de generare în accelerare de la 583.000 de în luna mai şi 266.000 în luna aprilie, potrivit datelor peste aşteptări publicate astăzi de Departamentul Muncii.

Ritmul solid era aşteptat să fie confirmat în condiţiile în care solicitările iniţiale de şomaj din SUA au scăzut în luna iunie pentru prima dată de la debutul pandemiei sub nivelul de 400.000, în timp ce cele care solicită continuarea plăţii ajutorului de şomajul au scăzut la 3,39 milioane de la 3,7 milioane la începutul lunii iunie.

În iunie au fost 343.000 de angajări numai în sectorul ospitalier şi de divertisment (chelneri şi personal în baruri 194.300), angajări ce reflectă relaxarea restricţiilor din ultimele luni şi succesul campaniei de vaccinare. Aceasta a fost a şasea lună consecutivă de creştere a angajărilor din sectorul serviciilor alimentare şi barurilor şi a cincea la rând cu mai mult de 100.000 de locuri de muncă noi. În sectorul turistic s-au adăugat 75.000 de locuri de muncă, iar în domeniul artei, divertismentului şi recreării 74.000 de locuri de muncă.

Evoluţia din iunie a fost peste estimările iniţiale de la începutul săptămânii şi cu mult peste cele 692.000 de noi locuri de muncă raportate miercuri de procesatorul american de date ADP pentru luna iunie. Analiştii estimau 700.000 de noi locuri de muncă în iunie. Raportul de vineri ridică totalul locurilor de muncă generate de economia americană în al doilea trimestru din acest an la 1,7 milioane, de la 1,55 milioane în primul trimestru.

Sectorul educaţional american arată o surpriză majoră prin prisma celor 269.000 de noi locuri de muncă adăugate, pe fondul celor 155.000 de noi angajări în educaţia publică de la nivel local, 75.000 în educaţia publică la nivel statal şi cele 39.000 de angajări operate de şcolile private. Evoluţia este oarecum bizară având în vedere că anul şcolar se termină, lucru explicat cu dificultate inclusiv de departamentul american pentru muncă. Oficialii guvernamentali explică evoluţia menţionând că revenirea la şcoala fizică şi la alte activităţi în relaţie cu şcolile au distorsionat evoluţia sezonieră şi tiparele de angajare în sector.

Angajările în sectorul serviciilor profesionale şi de business au fost în număr de 72.000 în iunie, din care numărul angajărilor temporare în servicii de ajutorare au fost 33.000. În retail angajările au numărat 67.000 în iunie, în asistenţă socială de 32.000, iar în alte servicii pentru industrie de 56.000. În minerit s-au realizat de asemenea 10.000 de angajări noi, iar în industria prelucrătoare spau operat de asemenea 15.000 de noi angajări. În transporturi şi depozitare s-au creat 11.000 de noi locuri de muncă, angajările din depozitare (+14.000), transporturi aeriene (+8.000) şi cu camioane (+6.000) fiind contrabalansate de o pierdere de 24.000 de locuri de muncă în sectorul curierilor şi mesagerilor. În construcţii au fost de asemenea reduse 7.000 de locuri de muncă în iunie.

Câştigul salarial orar din SUA a urcat în ritm lunar cu 0,3%, contribuind la creşterea anuală de 3,6% înregistrată în iunie 2021. Numărul orelor lucrate săptămânal a scăzut la 34,7 de la 34,8 în mai.

Preocupant este că nivelul populaţiei ocupate a stagnat la 61,6% în timp ce rata şomajului a urcat la 5,9% de la 5,8% în mai. Analiştii estimau o scădere la 5,7%.

Totodată, rata şomajului U6 a coborât de la 10,2% dar s-a menţinut la valori extrem de ridicate, 9,8%, ceea ce arată că piaţa muncii din SUA încă are de recuperat circa 7 milioane de locuri de muncă faţă de nivelul din ianuarie 2020. Per total, circa 9,5 milioane de oameni sunt în prezent fără un loc de muncă în SUA, potrivit ratei de participare a forţei de muncă.

Piaţa muncii din SUA se găseşte în continuare într-o situaţie ciudată creată de "generozitatea" guvernului federal american. Până acum, pentru a "stimula" revenirea în piaţa muncii, 26 de state americane au anunţat că nu vor mai oferi cei 300 de dolari suplimentari oferiţi lunar celor ce sunt înscrişi în şomaj, bani alocaţi în martie de administraţia Biden până pentru finalul lunii septembrie. Totodată mai multe state au început să rigidizeze criteriile de primire a ajutorului de şomaj, iar cei care refuză un loc de muncă nu vor mai fi eligibili să primească sprijin financiar.

În prezent, locurile de muncă disponibile se află la maxime istorice, la un nivel de 9,3 milioane la nivelul lunii mai.

Oficialii Federal Reserve (Fed) au afirmat în ultimele două săptămâni că se concentrează pe revenirea la ocuparea integrală a forţei de muncă. Acum două săptămâni, în Congresul american, preşedintele Fed Jerome Powell a declarat că piaţa muncii are un drum lung în faţă către revenirea la nivelul pre-pandemie şi că încă este necesar sprijin din partea factorilor de decizie.

"Ritmul rapid de generare de locuri de muncă din debutul redresării a presupus în mod esenţial revenirea la vechea ocupaţie. Acum suntem în faza de căutare de noi locuri de muncă şi asta reprezintă o chestiune ce ţine de cerere şi ofertă şi care presupune timp", a spus în Congres Jerome Powell.

Cu toate acestea, în conformitate cu semnalele Fed, analiştii anticipează o reducere a ritmului de achiziţie de active de către banca centrală începând cu finalul trimestrului patru 2021 sau începutul trimestrului întâi din 2022.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La noi?Siguar au fost reduse locuri de munca(minerii etc.).La distrus se pricep disrugatorii si escrocii nostrii.Timp de 30 de ani asta se face si se continua de catre slugile strainilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb