Economia americană a creat doar 199.000 de locuri de muncă, în decembrie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 ianuarie 2022

Economia americană a creat doar 199.000 de locuri de muncă, în decembrie

Piaţa muncii din Statele Unite se apropie de ocupare integrală, şomajul scăzând la 3,9%

Economia Statelor Unite a creat doar 199.000 de locuri de muncă în ultima lună din 2021, iar numărul noilor angajări din noiembrie a fost revizuit pozitiv cu 39.000 la 249.000, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii din SUA. Conform raportului, climatul din piaţa forţei de muncă a continuat tendinţa de ameliorare chiar dacă ritmul noilor angajări a fost cu mult sub aşteptările economiştilor de pe Wall Street, piaţa muncii îndreptându-se spre o ocupare integrală a forţei de muncă de unde Federal Reserve (Fed) este aşteptată să înceapă ciclul de majorare a dobânzilor.

Aceasta a fost a douăsprezecea lună consecutivă de creştere a angajărilor din economia americană şi a unsprezecea la rând cu mai mult de 100.000 de locuri de muncă noi. Evoluţia din decembrie a fost sub estimările iniţiale de la începutul săptămânii şi de asemenea mult sub cele 800.000 de noi locuri de muncă raportate miercuri de procesatorul american de date ADP pentru luna decembrie. Analiştii estimau 400.000 de noi locuri de muncă în decembrie.

Raportul de vineri şi revizuirea operată pentru cifrele pe luna noiembrie a ridicat totalul locurilor de muncă generate de economia americană în cel de-al patrulea trimestru din acest an la peste 1 milion. În cel de-al treilea trimestru au avut loc 1,72 milioane de noi angajări în SUA, 1,7 milioane în trimestrul al doilea şi 1,55 milioane în primul trimestru. Rata noilor angajări din luna decembrie se situează astfel sub media anului 2021, raportul fiind cel mai slab din decembrie 2020 încoace. Cu toate acestea, celelalte cifre raportate ce privesc salariile şi rata şomajului au fost peste estimări.

Trebuie de asemenea notat că revizuirile din rapoartele ultimelor luni au destul de mari şi există aşteptarea ca inclusiv datele pe decembrie să fie revizuite pozitiv când va fi publicat raportul pe luna ianuarie.

În ansamblu, câştigul salarial orar din SUA a urcat în ritm lunar cu 0,6%, după un avans de 0,3% în noiembrie, de 0,4% în octombrie şi de 0,6% în septembrie, contribuind la creşterea anuală de 4,7% înregistrată la finele lui decembrie 2021. Numărul orelor lucrate săptămânal a continuat balansul scăzând la 34,7 de la 34,8 în noiembrie.

Nivelul populaţiei ocupate a continuat să dea semne pozitive urcând la 61,9% - cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei - de la 61,8% în noiembrie şi 61,6% în octombrie (semne că americanii revin în piaţa muncii, deşi într-un ritm slab), în timp ce rata şomajului a scăzut puternic la 3,9% de la 4,2% în noiembrie, 4,6% în octombrie, 4,8% în septembrie şi 5,2% în august. Analiştii estimau o scădere la 4,1%.

Totodată, rata şomajului U6 a coborât puternic la 7,3% de la 7,7% în noiembrie, 8,3% în octombrie, 8,5% în septembrie şi 8,8% în august, în ceea ce pare a fi cea mai rapidă revenire a pieţei muncii din SUA post-recesiune din istorie chiar dacă mai există circa 4 milioane de locuri de muncă de recuperat faţă de nivelul din ianuarie 2020.

De asemenea, locurile de muncă disponibile au continuat să se afle în preajma maximelor istorice la debutul lunii decembrie, la un nivel de 10,6 milioane. Având în vedere necesarul de angajaţi din piaţa muncii din SUA se poate spune că piaţa muncii este mai tensionată ca înainte de pandemie în ciuda şomajului care este peste nivelul pre-pandemic de 3,5% care era văzut ca o ocupare integrală a forţei de muncă (full employment).

Fed-ul a semnalat în ultima perioadă creşterea în intensitate a ritmului cu care va fi restrânsă lichiditatea şi majorate dobânzile în condiţiile în care problema inflaţionistă se acutizează şi este nevoie de intervenţie şi în acelaşi timp piaţa muncii din SUA dă semne că se apropie de o revenire integrală cu venituri în creştere şi şomaj redus.

Cotaţiile futures din piaţa bursieră americană au reacţionat negativ la scăderea puternică a ratei şomajului şi la semnalul că Fed-ul are undă verde având în vedere situaţia macroeconomică să înceapă strângerea robinetului banilor ieftini.

Jeffrey Rosenberg, managerul de portofoliu de la BlackRock Systematic Multi-Strategy Fund, a afirmat la Bloomberg TV, după publicarea raportului privind piaţa muncii, că piaţa bursieră pare să treacă dincolo de datele aparent dezamăgitoare privind numărul efectiv de locuri de muncă create în decembrie şi să privească mai degrabă către celelalte componente care au fost peste aşteptări şi care schimbă perspectiva asupra inflaţiei şi asupra intervenţiei Fed. Totodată, Rosenberg a spus că se aşteaptă ca datele headline să fie revizuite pozitiv luna viitoare.

"Cred ca lift-off-ul (dobânzilor) şi calendarul celorlalte măsuri de restrângere a politicii monetare au fost decise. (...) Pieţele muncii sunt puternice, pare chiar că sunt prea puternice şi contribuie la povestea inflaţionistă şi există indicii în acest raport care arată că aşa este", a arătat managerul BlackRock.

Rosenberg a mai spus că minuta şedinţei Fed publicată miercuri naraţiune care arată că Fed-ul "are o problemă inflaţionistă majoră" şi că există nevoia de a restrânge condiţiile financiare până acum ultrarelaxate. Potrivit lui Rosenberg, "asta înseamnă preţuri mai scăzute la acţiuni, dobânzi mai mari şi spread-uri de credit mai largi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb