Economia Bazată pe Cunoaştere şi eLicitaţie, prezentate la "Forumul naţional al utilizării tehnologiilor informaţiei în sectorul public" de la NISA

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 22 mai 2008

Secretarul de Stat pentru Tehnologia Informaţiei din cadrul MCTI, Zoltán Somodi, a participat ieri, la Nisa, la cea de-a VIII-a ediţie a Forumului naţional al utilizării tehnologiilor informaţiei în sectorul public. Anul acesta România este prezentă la acest eveniment în calitate de invitat de onoare.

În discursul său, Zoltán Somodi a vorbit despre relaţia deosebită de cooperare dintre România şi Franţa în domeniul IT&C, consolidată în anul 2004 prin semnarea unui Memorandum de cooperare, dar şi de întâlnirile bilaterale avute cu omologii francezi pe parcursul ultimilor ani. Invitarea Româ­niei la Forumul de la Nisa este o recunoaştere a eforturilor făcute de Guvernul României de promovare a utilizării tehnologiilor informaţiei de către instituţiile din sectorul public, în beneficiul cetăţenilor.

"În viziunea României, rolul noilor tehnologii este de a se constitui în suportul pentru aplicarea şi simplificarea unor reguli şi proceduri administrative în scopul asigurării unui acces larg şi nediscriminatoriu la serviciile publice, dar şi de a reduce tarifele pentru aceste servicii şi a costurilor de operare şi de personal", a declarat Zoltán Somodi.

La Nisa, Secretarul de Stat pentru Tehnologia Informaţiei a prezentat două proiecte importante ale României în domeniul IT&C, Economia Bazată pe Cunoaştere şi eLicitaţie.

Primul proiect a instalat în 20% din mediul rural Reţele Electronice ale Comunităţilor Locale. De acest proiect au beneficiat peste 1.800.000 de locuitori din comune, sate şi oraşe sub 30.000 de locuitori. În total, au fost informatizate 255 de sedii de primării şi de biblioteci publice, amenajate 255 de Puncte de Accces public la informaţie şi informatizate 502 şcoli. Proiectul nu s-a oprit doar la crearea unor reţele fizice, ci a avut rolul să pregătească cetăţenii din aceste zone defavorizate în utilizarea calculatorului, deschizând astfel noi oportunităţi.De asemenea a contribuit la dezvoltarea şi promovarea serviciilor de eguvernare şi comerţ electronic. Toate acestea s-au realizat prin intermediul specialiştilor pregătiţi pentru a administra aceste Puncte de Acces Public la informaţiei şi prin promovarea unor servicii electronice adaptate specificului local.

Cel de-al doilea proiect prezentat este eLicitaţie, recunoscut la nivel internaţional, ce permite achiziţia pe cale electronică de către instituţiile publice a bunurilor utilizate în activitatea curentă. Proiectul este administrat de Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale, aflată în subordinea MCTI. De la inaugurarea sistemului în anul 2002, până în prezent, acesta a produs economii în valoare de peste 200 de milioane euro pentru statul român. De altfel, România se situează pe primul loc la nivel european din punct de vedere al procentului de transmitere pe cale electronică a anunţurilor spre publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb