Economia Germaniei a intrat deja în recesiune?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 ianuarie 2019

Economia Germaniei a intrat deja în recesiune?
Călin Rechea

Recesiunea economică în Germania face parte din lista "prognozelor scandaloase" de la Saxo Bank pentru 2019.

În urmă cu o lună, Steen Jakobsen, economistul şef al băncii, scria că dependenţa economiei de sectorul auto şi criza politică vor fi principalii factori ai intrării în recesiune, care va avea loc cel mai târziu în T3 2019.

La începutul lunii trecute se ştia că economia Germaniei a înregis­trat o contracţie trimestrială neaşteptată de 0,2% în T3 2018, dar evoluţia negativă a fost pusă pe seama unor factori conjuncturali, ale căror efecte ar fi trebuit să dispară înainte de a împinge economia în recesiune tehnică (n.a. două trimestre con­secutive de scădere a PIB-ului).

Ultimele date din sectorul industrial arată, însă, că recesiunea este aproape o certitudine pentru cea mai mare economie a zonei euro încă din T3 2018.

În noiembrie 2018, producţia industrială din Germania a înregistrat o scădere masivă neaşteptată, cu o rată lunară de 1,9%, iar scăderea anuală a fost de 4,7%, pe fondul unei scăderi anuale de 4,9% a producţiei din indus­tria prelucrătoare, conform datelor de la Biroul Federal de Statistică (Destatis). Acest declin anual al producţiei industriale a fost cel mai mare din ultimii 9 ani (vezi graficul).

Şi comenzile industriale noi şi-au accelerat scăderea anuală în noiembrie 2018, până la 4,3%, de la 3% în luna precedentă, în condiţiile în care comenzile interne au scăzut cu o rată anuală de 3,6%, iar comenzile externe au scăzut cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

În acest context a venit şi raportul Institutului de Politică Macroeconomică din Dusseldorf (IMK), care arată că probabilitatea unei recesiuni în Germania a crescut până la 23,1% în noiembrie 2018, de la 15% în luna anterioară.

La estimarea probabilităţii sunt utilizate şi datele privind încrederea investitorilor publicate de institutele ZEW şi Ifo, care arată scăderi semnificative în ultimele luni.

Mai mult, în raportul final cu privire la activitatea în sectorul privat din Germania din decembrie 2018, analiştii de la IHS Markit arată că indicele agregat al activităţii a scăzut până la 51,6 (n.a. o valoarea sub 50 arată contracţie), cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, în condiţiile în care indicele activităţii din industria prelucrătoare a scăzut până la cel mai redus nivel din ultimele 33 de luni.

"În Germania, când sectorul indus­triei prelucrătoare strănută, probabilitatea este foarte mare ca restul economiei să răcească", scrie Phil Smith, economist principal la IHS Markit, în raportul privitor la evoluţia sectorului privat din Germania.

Iar veştile rele nu se opresc aici. Bloomberg scrie că "şocul industrial din Germania ridică spectrul recesiunii" pe marginea unui articol despre cea mai puternică degradare a încrederii economice din zona euro din ultimii 10 ani.

Conform datelor de la Comisia Europeană, indicele încrederii a înregis­trat un declin peste aşteptări în decembrie 2018, până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, după unsprezece scăderi consecutive în lunile anterioare.

"Scăderea a fost pe scară largă, atât la nivel de sectoare economice cât şi la nivel de ţări", se arată în ştirea de la Bloomberg.

Degradarea semnificativă a perspectivelor economice ale Germaniei şi prăbuşirea încrederii la nivelul zonei euro au avut loc tocmai în perioada de reducere a programului de relaxare cantitativă al BCE, care s-a încheiat la sfârşitul anului trecut.

Oare a fost prematură oprirea tiparniţei sau asistăm, de fapt, la sfârşitul unor iluzii alimentate de pervertirea completă a motivaţiilor economice şi a înţelesului bunăstării şi prosperităţii?

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. 1. Nu cred că problema este de natură financiară - lipsa investițiilor ca urmare a dificultății de accesare a fondurilor necesare. Graficul indică că "motorul" creșterii industriei germane sunt comenzile și că perioadele de scădere ale acestora au declanșat imediat (fără prea mult buffer) scăderea producției. Întrebarea corectă este de ce scad comenzile?

    2. Evoluția comenzilor este foarte interesantă. După criza din 2008-2009 și recuperarea spectaculoasă din 2010 creșterea industriei germane s-a stabilizat la nivelul rezonabil de 1-2% anual. Nici măcar criza industriei auto nu a afectat-o foarte mult. Ceva însă s-a întâmplat începând cu a doua jumătate a lui 2018, iar acel ar putea fi scăderea exporturilor (comenzilor pentru export) germane ca urmare a celor 2 războaie comerciale declanșate de SUA - cel cu UE și cel cu China. Nu se întrevede soluționarea rapidă a celor două.  

    3. Un alt factor care trebuie luat în considerare este încăpățânarea cu care guvernul german refuză să finanțeze creșterea industrială. Cel mai la îndemână mijloc este să mărească cheltuielile militare, ceea ce ar echivala cu creșterea a celor mai tehnologizate industrii germane; și ar mai stimula și sectorul R&D.

    4. Un alt factor este tendința capitalului german de a investi în producție industrială în afara Germaniei. Doar în 2017 Germania a exportat capital de cca. $300 miliarde mărind într-un singur an cu 15% valoarea totală a investițiilor sale externe. Câtă vreme obțin un profit mai mare afară decât în țară, capitalul german tinde să ignore industria națională și să-i limiteze acesteia piețele de export.  

    1. un comentariu foarte bun !

    Germania va trece relativ usor peste o eventualä recesiune! Problema este cu Franta si Italia!

    1. Si de noi nu te doare? cu noi ce se va intampla?

      Dormiti linistiti! Cu Dragnea la volan,cäderea va fi atât de puternicä cä nici n-o sä mai simtim durerea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb