Economia zonei euro a crescut peste aşteptări

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai 2007

Economia zonei euro a crescut peste aşteptări

Economia Europei a avut o creştere peste aşteptări în primul trimes­tru din 2007, întrucât investiţiile companiilor au anulat efectele dobânzilor mari din regiunea euro, res­pectiv pe cele ale majorării TVA în Germania.

Economia celor 13 state europene care împart moneda unică (euro) a avut o expansiune de 0,6% în primele trei luni din 2007, faţă de ultimele trei din 2006, când creşterea a fost de 0,9%, potrivit anunţului făcut ieri de Biroul de Statistică al Uniunii Europene. Economiştii aşteptau o creştere economică de 0,5%.

"Sănătatea economiei zonei euro este, încă, foarte bună", consideră Jennifer Mckeown, economist la "Capital Economics" Ltd. din Londra. În opinia sa, efectul creşterii TVA în Germania nu a produs efecte atât de rapid cum aşteptau unele persoane, iar în plus au avut o influenţă pozitivă investiţiile semnificative din regiune. Amintim că Germania a majorat TVA la data de 1 ianuarie anul acesta.

Investiţiile companiilor de pe continentul european s-au intensificat ca urmare a sporirii exporturilor în 2006. Amintim că, anul trecut, economia zonei euro a consemnat cea mai rapidă creştere de după 2000. Expansiunea din regiune a depăşit-o pe cea a SUA (cea mai mare economie a lumii) pentru al patrulea trimes­tru consecutiv şi ar putea să o depăşească pe întregul an în curs, conform estimărilor specialiştilor. O astfel de situaţie ar reprezenta o premieră pentru ultimii şase ani.

Comisia Europeană anticipează că economia regiunii va creşte cu 0,7% în trimestrul al doilea, res­pectiv al treilea din 2007, şi cu 0,5% în ultimul, potrivit raportului publicat ieri. Luna trecută, oficialii europeni preconizau o expansiune de 0,7% pentru trimestrul actual şi de 0,6% pentru al treilea.

Tot ieri au fost anunţate cifrele privind economia Germaniei, cea mai mare din Europa. Aceasta a avut o expansiune de 0,5% în primul trimestru, în vreme ce analiştii aşteptau 0,3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb