Economii la viaţă

D.N.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2010

Economii la viaţă

Guvernul a dezbătut în ultimele zile problema reducerii concediului maternal şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Opoziţia din sânul coaliţiei de guvernământ şi calculele politicianiste au dus la mai multe amânări ale deciziei finale. Furia tăierii cheltuielilor începe să facă victime. Bolnavii sunt condamnaţi la moarte, iar natalitatea nu mai este încurajată absolut deloc. În cea mai primitivă dintre societăţi, grija pentru viaţă este pe primul plan, cu atât mai mult se aşteaptă acest lucru de la un popor majoritar creştin.

Uneori se pot comite crime din incompetenţă sau din cauza unei logici fracturate. Oricât de mare ar fi criza şi oricare ar fi calculele economice făcute de actualul guvern, există măsuri care nu ar trebui luate sub nicio formă.

Concret, bolnavii de SIDA sunt condamnaţi la moarte pentru că statul nu le mai poate da medicamente. În mai multe judeţe, aceştia au fost practic obligaţi să întrerupă tratamentul care îi ţinea în viaţă. S-a ajuns la această situaţie greu de imaginat deoarece banii pentru medicamente s-au terminat, iar Ministerul Sănătăţii nu a suplimentat fondurile. Aceste întreruperi fac ca la reluare tratamentul să fie mult mai scump. Situaţia este cu atât mai dramatică în cazul acelora care s-au îmbolnăvit chiar în spitale - sistemul care i-a condamnat refuzându-le acum şi tratamentul. Şi bolnavii de cancer se confruntă cu o situaţie similară.

Pe aceeaşi linie se înscriu şi măsurile care vizează reducerea concediului maternal şi ajustarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Condamnarea la "nenaştere". După un prim anunţ al ministrului Botiş, întâmpinat cu ostilitate chiar în propriul partid, în ultimele zile s-a discutat aprins pe marginea a trei propuneri legate de acest subiect sensibil. Măsurile accentuează reducerea natalităţii, care şi aşa a scăzut în mod constant (în ultimii 15 ani populaţia ţării noastre s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori).

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, 198.000 de persoane sunt în prezent în concediu maternal, din care peste 90.000 au un copil cu vârsta de până la un an. Dacă Guvernul ar fi aprobat măsura propusă de FMI de a reduce durata concediului maternal la un an, atunci 100.000 de mame aflate în concediu maternal nu ar mai fi primit anul viitor indemnizaţia pentru creşterea copilului. Potrivit legislaţiei muncii, pot solicita acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului doar persoanele care au realizat venituri profesionale impozitate o perioadă de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului. În varianta propusă de minis-trul Muncii, Ioan Botiş (ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu şi apoi să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni), economia realizată la buget s-ar ridica la 465 milioane de lei. Suma poate părea mare, dar privind situaţia din punct de vedere moral, nu este. Discuţiile sunt departe de a fi fost finalizate în ceea ce priveşte acest subiect.

Firesc, se naşte o întrebare: dacă statul nu poate avea grijă de copii şi bolnavi, atunci cum îşi mai justifică existenţa?

"Viaţa are prioritate!", "Ai o singură viaţă! Preţuieşte-o!!", acestea sunt două sloganuri lansate din birourile Ministerului Administraţiei şi Internelor. Sună nefiresc şi lipsit de sens având în vedere cele de mai sus. Posibil să facă referire doar la anumite vieţi. Ale angajaţilor SRI, aproximativ 155.000, ale căror slujbe nu sunt în pericol şi pentru care se găsesc resurse de la buget. Pentru bolnavi nu mai sunt bani.

Cu foarte puţin timp în urmă, în celălalt capăt al lumii, un guvern a demonstrat că pentru salvarea unor vieţi merită să fie făcute toate eforturile, inclusiv cele financiare. Preşedintele chilian, Sebastian Pinera, a estimat că operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri readuşi la suprafaţă, după ce au fost blocaţi mai bine de două luni într-o mină din nordul statului Chile, a costat aproximativ 20 de milioane de dolari.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. nenea, aia 155.000 sunt de la Politie. Cred ca ai incurcat borcanele. Altfel ce legatura ar avea cu sloganul ala galbejit. mai multa rigoare n'ar strica, mai ales cand e vb de cifre si un ziar economic. parerea mea

    1. Nenea de la politie si colegii tai de la SRI sunt la fel de numerosi. Legatura cu sloganul e guvernul care le da bani de la buget si marea palarie a ministerului.

      Mai multa rigoare nu ti-ar dauna, comentezi la un ziar economic.  

      nu e gresit. te faci ca nu stii ca sunt 155.000 de angajati SRI pentru care Guvernul va da mai multi bani anul viitor?

      daca nu sunt 155 de mii , cati sunt astia din sri ? domnu nenea ,cred , a dat o cifra care e facuta publica , or fi mai multi ? de aici posibila eroare ? cel mai grav este ca bolnavii nostri sunt condamnati la moarte, sunt si declarati mai putini tocmai sa nu sune a macel desi ... hotatrarea de ieri le va mai spori numarul cu cei chinuiti de pensia mizera.

      alo!!!acest articol nu este despre securisti, ci despre condamnati la moarte!!!! si la ne-nastere!!!!

      la SRI e posibil sa fie mai multi, dar la Politie (MAI) sigur sunt 155000. despre asta era vorba. in rest numai de bine.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb