Economiile Italiei, Greciei, Portugaliei, Ciprului şi Spaniei sunt mai mici în prezent decât erau înainte de criză, în timp ce PIB-ul Germaniei, Franţei şi a Ţărilor de Jos este mai mare, reiese din Raportul PwC World in 2050, citat de Agerpres.
Documentul arată: "Cu toate că PIB-ul economiilor de la periferia Zonei Euro este în creştere mai rapid decât în cel ale economiilor centrale, rezultatele în termeni de nivel nominal al PIB-ului arată o imagine diferită. De exemplu, economiile centrale, cum ar fi Germania, Franţa şi Ţările de Jos sunt acum mai mari în comparaţie cu momentul declanşării crizei financiare globale. Italia, cu toate acestea, este singura economie centrală din eşantion care rămâne la un PIB mai mic în comparaţie cu nivelul înregistrat înainte de criză".
La capătul opus al spectrului, imaginea asupra economiilor care au avut nevoie de asistenţă financiară este ambivalentă.
"Pe de o parte, economia Greciei este cu aproape 25% mai mică decât înainte de criză. Economiile Portugaliei şi Ciprului continuă să fie mai mici în comparaţie cu dimensiunea lor înainte de criză, însă Cipru a reuşit să recupereze teren mai rapid după procesul de restructurare decât Grecia. În cele din urmă, Spania este lider la nivelul economiilor periferice, economia sa fiind cu doar 0,7% mai mică comparativ cu nivelul anterior crizei. În absenţa unui eveniment care să deraieze această evoluţie, se aşteaptă ca Spania să fie prima economie periferică care să depăşească dimensiunea sa de dinainte de criză", menţionează sursa citată.
Conform raportului, atunci când companiile caută să identifice noi pieţe emergente în care să-şi extindă activitatea, tendinţa naturală este să se orienteze către marile economii emergente ale lumii. Raportul PwC World in 2050 lansat de curând arată că, pe termen lung, cele mai mari şapte economii emergente - grupul E7 - ar putea înregistra o creştere, în medie, de două ori mai rapidă decât grupul G7.
"Noi credem că există şi alte economii mai mici, dar la fel de atrăgătoare - ceea ce noi numim «pockets of opportunity» - pe care companiile ar trebui să le ia în considerare atunci când se gândesc să-şi extindă activitatea la nivel internaţional", a declarat Barret Kupelian, senior economist la PwC.
Potrivit raportului, Vietnamul a negociat un acord comercial cu Uniunea Europeană şi astfel s-ar putea dezvolta într-un hub de producţie în viitor.