Acţiunile americane au avut cea mai bună primă jumătate de an din 2019, dar David Rosenberg, fondatorul şi preşedintele Rosenberg Research, crede că raliul a fost "lipsit de elemente fundamentale", fiind condus doar de sentimente, scrie Business Insider.
În opinia economistului, este doar o chestiune de timp până când trendul va ceda, pe fondul creşterilor de dobândă ale Rezervei Federale, mai notează sursa menţionată.
Indicele S&P 500 a urcat cu circa 16% în primele şase luni ale anului, pe baza entuziasmului investitorilor în legătură cu inteligenţa artificială şi a speranţelor că Fed se apropie de încheierea ciclului de înăsprire a politicii monetare. Anul trecut, coşul de acţiuni coborâse cu 19%, într-un context marcat de creşterea agresivă a dobânzilor de către banca centrală din Statele Unite pentru domolirea inflaţiei, ceea ce a adus un sentiment negativ în rândul investitorilor.
"Revenirea din acest an a fost determinată mai mult de sentiment şi impuls, decât de perspective economice mai bune", a spus Rosenberg la finele săptămânii trecute la CNBC, fiind preluat de Business Insider.
De altfel, economistul are de mult timp o perspectivă "bearish" legată de economia Statelor Unite, avertizând că profitabilitatea companiilor este deja în recesiune, iar acţiunile vor reveni în teritoriul "ursului", definit în mod generic ca o scădere de peste 20% faţă de un maxim recent.
"Nu ştiu dacă piaţa ne spune ceva despre profituri, ceva despre economie. A fost o piaţă bazată pe sentiment şi impuls, şi cred că lipsită de elemente fundamentale. Iar la un moment dat, înăsprirea politicii Fed va avea un impact puternic", a afirmat Rosenberg.
În opinia sa, există riscul ca Fed să crească ratele dobânzilor de două sau de mai multe ori în acest an, ceea ce este o veste proastă pentru economia Statelor Unite. Majorarea ratelor dobânzilor creşte costurile datoriei pentru companii şi persoane fizice, descurajând investiţiile şi cheltuielile.
"Următoarele douăsprezece luni vor fi foarte dure. Toate întârzierile Fed-ului vor lovi cu adevărat din greu".
Din martie anul trecut până în prezent, Rezerva Federală a majorat ratele de referinţă cu 500 de puncte de bază, cea mai abruptă creştere din anii 1980.
"Nu cred că Fed are încredere în prognoza sau în modelele sale. Practic, ne spune că este dependentă de date. Dar, nu am văzut niciodată o bancă centrală atât de concentrată pe datele care, inerent, sunt din momentul actual sau întârziate", a spus Rosenberg, citat de Business Insider.
La ultima şedinţă a Rezervei Federale, oficialii au pus pe pauză creşterea ratelor de dobândă, dar s-a ajuns destul de greu la acest consens, conform minutei publicate săptămâna trecută, unii dintre ei pledând pentru continuarea creşterilor, scrie CNN.
Astfel, Fed a menţinut rata fondurilor federale la 5-5,25%, întrerupând o serie de zece creşteri consecutive de dobândă, demarată în primăvara anului trecut. În conferinţa de după şedinţă, preşedintele Jerome Powell a catalogat pauza drept o mişcare "prudentă" care ar oferi băncii centrale timp să evalueze economia după creşteri rapide ale dobânzilor.
Dar, oficialii Fed au afirmat clar că ciclul de majorare al ratelor nu s-a încheiat şi este posibil să mai opereze până la două creşteri cu 25 de puncte de bază în acest an, conform celui mai recent raport al proiecţiilor economice ale Fed, scrie CNN.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2023, 12:48)
Bursele sunt in general pe emoție....mai puțin pe fundamente! Fundamentele sunt pentru putini....aceștia frecvent speculează emoția mulțimii ;)
1.1. Cei din urma (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Augustin în data de 10.07.2023, 16:50)
Si mai putini...cei ce anticipeaza fundamentele, speculeaza emotia...si nevoia de fundamente a analistilor.