EDF şi "Aem" preiau "Edison"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai 2005

Valoarea achiziţiei depăşeşte 9 miliarde de dolari

Tranzacţia este cea mai importantă de pe piaţa energetică a Europei, din ultimii trei ani

"Eléctricité de France" SA (EDF), cel mai mare furnizor mondial de energie electrică, şi compania italiană de utilităţi "Aem" SpA au decis să cumpere "Edison" SpA Italia - al doilea producător de energie din ţară, în schimbul sumei de 7,28 miliarde de euro (9,2 miliarde de dolari). Tranzacţia are loc la patru ani după ce compania franceză a înaintat o ofertă ostilă de preluare a societăţii italiene şi vine într-un moment în care competiţia de pe piaţa europeană a energiei se intensifică.

Cei doi parteneri vor achita 4,08 miliarde de euro pentru 62% din "Edison", cotă deţinută de diverşi investitori, printre care şi compania italiană "Fiat" SpA. În plus, cele două societăţi oferă 3,2 miliarde de euro, respectiv 1,86 euro/acţiune, pentru restul pe care nu îl deţin la "Edison". Preţul acordat este cu 9,7% peste cotaţia de închidere a acţiunilor companiei italiene la data de 6 mai.

Achiziţia "Edison" urmează unui acord încheiat în săptămîna 2-7 mai, între guvernele din Italia şi Franţa în vederea finalizării unei dispute ce a durat patru ani şi a privit competiţia de pe pieţele lor energetice. EDF a obţinut permisiunea să-şi majoreze cota la "Edison" după ce Franţa a acceptat să acorde o cotă din piaţa sa (internă) companiei italiene de stat "Enel" SpA, cea mai mare din ţară pe segmentul utilităţilor. EDF va avea astfel un rol important pe o piaţă energetică cu preţuri mai mari decît în restul Europei, din cauză că cererea este sporită, iar producătorii de profil sînt puţini.

EDF şi "Aem" vor cumpăra "Edison" prin intermediul unei societăţi de investiţii, care a luat fiinţă pentru realizarea acestei tranzacţii. EDF va numi directorul executiv al "Edison", iar "Aem" preşedintele. "Aem" intenţionează să-şi majoreze cota deţinută la "Edison" la cel puţin 51%. EDF va deţine peste 30% din "Edison". În prezent, EDF are în posesie 18% din "Italenergia Bis" SpA, holding care are în proprietate 62% din "Edison". Societatea italiană achiziţionată are o valoare de piaţă de 7,23 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb