EDIŢIE ANIVERSARĂ / LA 25 DE ANI BVB păşeşte într-o nouă etapă de dezvoltare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2020

BVB păşeşte într-o nouă etapă de dezvoltare

Bursa de Valori Bucureşti aniversează astăzi 25 de ani de la primele tranzacţii efectuate prin platforma sa, după o perioadă de aproape 50 de ani în care nu au existat burse în ţara noastră, iar peisajul este transformat fundamental.

În 20 noiembrie 1995 au fost tranzacţionate 905 acţiuni, ce aparţineau unui număr de şase companii listate. După un sfert de secol, la BVB sunt peste 350 de companii listate şi se tranzacţionează zilnic, în medie, peste 42 milioane de acţiuni.

La finele anului 1995, ce a avut doar cinci şedinţe bursiere, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost 50.000 lei, pentru ca după doi ani, împreună cu Rasdaq, media zilnică să urce la 2,08 milioane de lei. Astăzi, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor realizate la Bursa de Valori Bucureşti se ridică la 64,28 milioane de lei.

Este un progres evident, iar piaţa noastră de capital se află într-un punct total diferit faţă de anii săi de început, fapt evidenţiat de Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital.

Pe lângă creşterea dimensiunii companiilor listate şi a volumului tranzacţiilor, o schimbarea fundamentală s-a produs în structura investitorilor. Spre deosebire de începuturile bursei, când predominau într-o proporţie covârşitoare investitorii de retail, iar cei mai mulţi nici nu ştiau acest lucru, astăzi, piaţa este dominată de investitori instituţionali, fonduri de investiţii şi fonduri de pensii, aşa cum se întâmplă în cazul burselor dezvoltate.

A fost o evoluţie lentă, şi probabil că nici nu putea fi cu mult diferită, în condiţiile în care, România însăşi a parcurs un sfert de secol de căutări şi de învăţare a ceea ce înseamnă economia de piaţă, după ne-a spus Nicolae Gherguş, unul dintre cei mai vechi brokeri de la noi.

Pe parcurs, Bursa de Valori Bucureşti a absorbit Rasdaq, apărută odată cu privatizarea în masă, cu nume adaptat după celebra bursă americană de tehnologie, iar ulterior Sibex, pionierul instrumentelor financiare derivate în ţara noastră.

Acum, BVB alături de parteneri din piaţa de capital şi din cea de energie îşi construieşte propria infrastructură pentru relansarea pieţei de derivate, Contrapartea Centrală fiind cea mai mare investiţie realizată de Bursa de Valori Bucureşti în cadrul unui singur proiect.

Cei 25 de ani de activitate ai BVB poate că au reprezentat o etapă de iniţiere, în care piaţa s-a structurat şi au fost create mecanisme la nivelul celor ale burselor importante, după cum apreciază Alin Brendea, ce conduce casa de brokeraj Prime Transaction.

Dar iniţierea este doar cunoaşterea şi familiarizarea cu elementele de bază, o introducere, pe care să se sprijine creşterea solidă ulterioară. Iar ţinând cont de stadiul încă relativ redus de dezvoltare al pieţei noastre de capital şi de noul statut tocmai căpătat, chiar există posibilităţi reale de evoluţie.

Elementul central în jurul căruia gravitează orice bursă şi piaţă de capital este investitorul, cel care îşi pune banii în afaceri despre care crede realizează bunuri sau prestează servicii căutate, utile societăţii, şi care astfel va face profit.

Următorii ani trebuie să aducă în prim-plan actorii cei mai importanţi ai bursei, adică investitorii de retail, este îndemnul pe care-l lansează pentru dezvoltarea pieţei noastre de capital Lucian Isac, ce conduce societatea de intermediere Estinvest.

Iar perioada prin care tocmai trecem, marcată de criza cauzată de pandemia de Covid-19, a dus la modificări probabil definitive asupra modului în care funcţionăm. Interacţiunea a fost redusă la maxim, afacerile s-au digitalizat forţat şi nu se va mai reveni la situaţia dinainte. Este în mod evident o oportunitate pentru piaţa de capital, iar schimbările legislative ce permit digitalizarea relaţiei cu investitorii sunt un mare plus pentru dezvoltarea bursei, spune Virgil Zahan de la Goldring, cel care a stat în spatele celor mai multe listări de la BVB în ultimii patru sau cinci ani.

Criza a mai adus şi perspectiva unei perioade îndelungate de dobânzi foarte reduse, în care capitalurile, în căutare de randament, se îndreaptă către acţiuni şi obligaţiuni listate, ce oferă potenţialul unor câştiguri superioare. Iar aici, Bursa de Valori Bucureşti este în fazele avansate ale Ligii Campionilor.

Din 2009 şi până în prezent, investiţia diversificată în cele mai mari şi lichide companii listate la BVB a generat un randament mediu anual de 15%, iar anul trecut, bursa noastră a fost a treia cea mai performantă din lume, indicele BET-TR având o apreciere de 47%, conform informaţiilor pe care ni le-a furnizat casa de brokeraj Tradeville.

Aniversarea unui sfert de veac găseşte Bursa de Valori Bucureşti proaspăt intrată în liga celor emergente, recunoaşterea evidentă a progreselor făcute în tot acest timp.

La mulţi ani, Bursa de Valori Bucureşti!

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Ne amagim singuri ca de obicei!

    1. Da, e o vrăjeală totala.

      De pe clădirea BVB pica tencuiala iar alde Dan Paul stau jos, la țigară... 

      Norocul lui Paul ca nu fumeaza aceleasi tigari ca ale lui Lakis&Bilteanu&Dragoi.

      Nu noi ne amăgim . Ne amăgesc amicii astia cu osanale penibile . Care dezvoltare. E un Caritas . Dacă ar verifica cineva cheltuielile de la BVB s-ar lasă cu pușcărie .

      BVB paseste intr-o noua etapa - Etapa pietei acaparata de infractorii Lakis- Dragoi - Gradinescu!

      Mi.a placut ca a scris doar volumul de actiuni :) ,ce nu spun de volumul in lei,bursa BVB este la ATI,si ATI -il a ramas fara oxigen.

      Toate bursele din lume au crescut,dar a noastra tot balteste.

      Apropos mai sunt conturile globale,multe firme de brokeraj tranzactionau pana in 2009 actiunile clientilor fara stirea lor. Mai ales cand aveau ponturi,ca sunt destule si brokerii risca banii clientilor. 

    In 30 de ani Justitia din Romania nu a fost in stare sa judece dosarul Revolutiei. Au trecut peste 5 ani de la dosarul Colectiv si Justitia din Romania nu a fost in stare sa gaseasca vinovatii. Cazul Caracal in care politia si procurorii au stat in fata portii pentru ca Dinca sa isi stearga urmele. Justita nu a dat niciun verdict in acest caz. Dosarul 10 august, batuti de PSD, clasat de PNL. Justitia din nou apara sistemul Mafiot. In schimb Justitia primeste pensii speciale si ies la pensie la 50 de ani pentru servirea sistemului si pentru a cheltui pensia speciala. Acelasi lucru primesc si celelalte organe Politia si Jandarmeria.De 30 de ani votam un sistem corupt si plin de Mafioti si Hoti. In continuare iti place sa ii votezi. Cazul Hexi Pharma unde sistemul medical te omora cu zile, ca de altfel si acum cazul de la Piatra Neamt unde sistemul pe fata a omorat oamenii, se va cerceta, verdictul nimeni vinovat. Normal Justitia va taragana cazul ani de zile. Voteaza in continuare sistemul mafiot instituit de PSD si PNL de 30 de ani Romaniei. Aceste clanuri isi numesc oameni fara nicio valoare in toate institutiile statului. PSD=PNL= 1%, tu poti sa faci asta, acum.

    1. Vise gogule....vise....nu a ramas decit sa iti faci singuri dreptate la momentul in care ajungi la tribunal sa primesti dreptate....acest sistem mafiot despre care ai scris nu cedeaza decit atunci cind este amenintat cu moartea nu cu justitia....

    O minciuna totala ca și creșterea în V a economiei. Pe lângă multe altele...

    Trebuie investit in educatie financiara din scoala generala, publicitate, emisiuni, un bvb cunoscut nu anonim, un altfel de ASF, etc

    Statul sa fie proactiv cu societatile din portofoliu listand nu jumulind.

    Abia atunci peste 20-30 de ani poate se mai schimba ceva. 

    1. Nu mai bine este ca bvb sa fue preluata de euronext si brokerii romani sa fie inlicuiti de cei straini?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb