EDIŢIE SPECIALĂ / DE LA LISTARE ŞI PÂNÂ ÎN PREZENT Evoluţie sub preţul din ofertă pentru acţiunile Nuclearelectrica

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 noiembrie 2018

Evoluţie sub preţul din ofertă pentru acţiunile Nuclearelectrica
  • document ataşat grafic
    apasă aici pentru a descărca.

    Analişti: "Rezultatele financiare - cauza scăderii titlurilor SNN în primii ani după intrarea la tranzacţionare"

    Irina Răilean, Banca Transilvania: "Condiţiile nefavorabile de piaţă şi reglementările excesive au dezamăgit investitorii"

    Maria Vlad, BRK Financial Group: "Preţul din ofertă a fost dat, în principal, de entuziasmul investitorilor, având la bază rezultatele financiare din anul listării"

    De la listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de acum cinci ani (noiembrie 2013) şi până în prezent, cotaţia titlurilor Nuclearelectrica (SNN) s-a tranzacţionat aproape numai sub preţul la care s-a încheiat oferta de vânzare de acţiuni, de 11,2 lei/unitate, iar, până la finalul anului 2016, evoluţia titlului SNN a fost preponderent decorelată de cea a indicelui BET, cel mai important coş de acţiuni al BVB.

    Irina Răilean: "Incertitudinile privind bunul mers al companiei vin şi din investiţiile substanţiale pe care Nuclearelectrica trebuie să le facă pentru prelungirea duratei de funcţionare a reactoarelor"

    Unul dintre principalele motive pentru trendul descendent al preţului acţiunilor Nuclearelectrica este deteriorarea performanţei operaţionale a companiei, pe fondul unor condiţii nefavorabile de piaţă şi a reglementării excesive, evoluţii care au dezamăgit mai degrabă investitorii (vezi graficul din documentul ataşat), după cum ne-a spus Irina Răilean, Senior Financial Analyst la Banca Transilvania.

    Domnia sa ne-a explicat: "În perioada 2013-2016, compania a livrat în sis­tem o producţie de energie electrică în scădere, în medie cu circa 1% pe an, la preţuri medii realizate în scădere cu circa 8% pe an. La aceasta se adaugă şi obligaţia companiei de a vinde pe piaţa reglementată, fapt care a dezavantajat-o şi mai mult, date fiind nivelurile inferioare ale preţurilor de pe acest segment, comparativ cu cel competitiv. Mai mult, profitabilitatea a fost negativ impactată şi de introducerea taxei pe stâlp chiar în anul listarii companiei".

    Potrivit reprezentantului Băncii Transilvania, acest mix de factori s-a manifestat şi la nivel global, unde costurile cu producţia de energie nucleară au devenit, în perioada 2013 - 2017, tot mai greu de acoperit, din cauza unei creşteri modeste a consumului, a preţurilor la energie în scădere, dar şi din cauza competiţiei din partea altor surse de energie precum gazul natural şi regenerabilele şi costurilor mari de operare, mentenanţă şi întreţinere.

    Irina Răilean a adăugat: "Incertitudinile privind bunul mers al companiei vin şi din investiţiile substanţiale pe care Nuclearelectrica trebuie să le facă pentru prelungirea duratei de funcţionare a reactoarelor.

    Cu o producţie care abia în 2017 a început să crească (+1,8% an/an) şi evoluţii nefavorabile ale preţurilor, ar fi fost dificil pentru un investitor să devină optimist în privinţa modului în care compania ar putea finanţa asemenea cheltuieli şi rămâne totuşi profitabilă".

    Tot legat de investiţii, analistul Băncii Transilvania a completat că proiectul privind construirea reactoarelor 3 şi 4 rămâne în blocaj, iar anumiţi investitori îl consideră un proiect nefezabil, ceea ce a stârnit, în ultima perioadă, controverse în piaţă.

    "Un alt motiv, nu mai puţin important, care explică scăderea cotaţiilor Nuclearelectrica, îl reprezintă evoluţia sectorului nuclear în perioada post-Fukushima, moment din care energia nucleară a început să piardă teren în faţa altor surse de energie din cauza riscurilor legate de securitate şi managementul deşeurilor nucleare. În acest context, la nivel global au fost oprite permanent peste 20 de reactoare, din 2013 până în 2017", a precizat Irina Răilean.

    La rândul său, Maria Vlad, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, ne-a transmis: "Anul listării a fost un an de excepţie pentru Nuclearelectrica, ceea ce s-a reflectat în profitul net obţinut de aceasta comparativ cu anul 2012 (fiind de 22 de ori mai mare). Perioada 2014 - 2017 însă, a fost caraterizată de condiţii nefavorabile pentru societate, aceasta nemaiputând să revină la profitul obţinut în 2013. Preţul din ofertă a fost determinat în principal de entuziasmul investitorilor, având la bază aşteptările în ceea ce priveşte evoluţiile pozitive semnificative ale rezultatelor financiare din anul listării".

    În opinia analistului de la BRK Financial Group, creşterea acţiunilor SNN a fost determinată, în primele zece luni ale acestui an, în principal de următoarele evenimente: raportarea unui profit net obţinut în prima jumătate a anului curent în creştere cu 15,9% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, respectiv aprobarea dividendului brut de 0,9 lei/acţiune în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGOA) din data de 25 aprilie 2018 (+ 30,43% peste dividendul brut acordat în anul 2017).

    Legat de evoluţia probabilă a cotaţiei SNN la bursă, Irina Răilean ne-a spus: "În perspectivă, începând cu anul 2017, preţul acţiunii a început să dea semne de revenire odată cu revigorarea profitabilităţii companiei pe fondul eliminării taxei pe stâlp şi a obligaţiei de a vinde pe segmentul reglementat energie electrică susţinută şi de creştere a producţiei şi a preţurilor la energie".

    Potrivit analistului citat, în următoarea perioadă, preţurile la energie şi negocierile privind extinderea companiei prin construcţia Unităţilor 3 şi 4 vor juca un rol important în definirea aşteptărilor investitorilor privind compania.

    "Dacă cotaţia acţiunii reuşeşte să se menţină peste nivelul de 8 lei, atunci tendinţa rămâne ascendentă, iar preţul ar putea tinde către noi maxime pe termen mediu, undeva la 9 lei/acţiune", a conchis Irina Răilean.

    Maria Vlad, de la BRK Financial Group, ne-a spus: "Următoarea perioadă va fi definită şi de raportările financiare trimestriale ale societăţii, însă ne păstrăm optimismul în ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor SNN pentru finalul acestui an".

    În data de 8 noiembrie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, emitentul a anunţat convocarea acţionarilor pentru data de 10 decembrie 2018, în vederea aprobării repartizării de dividende suplimentare în sumă de 238 de milioane de lei, respectiv 0,789 lei/acţiune, în urma solicitării Ministerului Energiei, acţionar majoritar al Nuclearelectrica.

    Vineri, 9 noiembrie, preţul acţiunii SNN a urcat cu 4,36%, până la 8,38 de lei, cotaţia deschizând ziua bursieră cu un gap de 3,36%, respectiv 0,27 de lei.

    Nuclearelectrica a plătit deja, în acest an, dividende în sumă de 271 milioane de lei, ca urmare a memorandumului Guvernului privind distribuirea a minimum 90% din rezultatul aferent anului trecut sub formă de dividend către companiile pe care Statul le are în portofoliu.

    Conform anunţului de pe site-ul BVB, mâine, societatea îşi va publica rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea al acestui an.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb