EDIŢIE SPECIALĂ DEDICATĂ ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI - ÎNTÂI DECEMBRIE/ VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ECONOMIEI, ENERGIEI ŞI MEDIULUI DE AFACERI: "Dezvoltarea economică a României se va face în colaborare cu mediul de business"

A CONSEMNAT George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 decembrie 2020

Virgil Popescu

Virgil Popescu

Economia ţării noastre a trecut, din cauza pandemiei Covid-19 şi a restricţiilor impuse de autorităţi, prin momente dificile în acest an, după cele din perioada crizei din 2008-2010. Cu toate acestea, măsurile luate de Guvern pentru sprijinirea mediului de afaceri, atât de la bugetul de stat cât şi din fondurile europene, au menţinut economia pe linia de plutire - prin intermediul programelor IMM Invest, IMM Leasing şi IMM Factor, cu excepţia sectoarelor de activitate care au fost mai grav afectate de către restricţiile impuse, şi aici ne referim în mod special la HoReCa. Sectoare pentru care însă Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) împreună cu Ministerul Fondurilor Europene au găsit aproape 1,5 miliarde euro pentru sprijinirea financiară prin intermediul măsurii 1 - microgranturi pentru microîntreprinderi, măsurii 2 - capital de lucru şi măsurii 3 - capital pentru investiţii introduse prin OUG 130/2020 şi 174/2020. Fondurile respective sunt destinate să revigoreze în special domeniile afectate de restricţiile impuse de pandemie şi, în mod special, sectorul HoReCa, sector pentru care MEEMA a mai introdus un program dedicat - Electric-up.

Pentru a afla care este situaţia actuală a economiei româneşti, care sunt direcţiile de dezvoltare pentru anul viitor şi cum colaborează ministerul de resort cu mediul privat de afaceri, am realizat un scurt interviu cu ministrul Virgil Popescu.

Reporter: Care este starea economiei româneşti la 1 Decembrie 2020?

Virgil Popescu: România, după proiectul realizat al Marii Uniri, şi din cauza contextului istoric regional nefavorabil, nu a reuşit să-şi păstreze pe o perioadă lungă de timp resorturile economiei de piaţă, fapt ce a cauzat, mai ales în perioada comunistă, decuplarea de familia europeană dezvoltată economic. Însă, după aderarea la Uniunea Europeană, România a reuşit să se întoarcă acolo de unde fusese îndepărtată după cel de-al doilea Război Mondial: în spaţiul ei natural politic şi economic. După aderare, PIB-ul României a crescut constant, chiar dacă problemele nu ne-au evitat. Acum, trecem din nou printr-o mare încercare. Anul acesta economia a fost influenţată negativ de epidemia cu noul Coronavirus, însă măsurile imediate luate de Guvern au reuşit să stopeze declinul şi să readucă economia pe un trend ascendent. Starea economiei româneşti la 1 decembrie 2020 este una bună, în raport cu alte situaţii ale altor state vecine nouă şi care au fost lovite mult mai rău de criza sanitară.

Reporter: Ce direcţii trebuie dezvoltate cu prioritate anul următor?

Virgil Popescu: Prioritatea noastră pentru anul următor este începerea accesării fondurilor europene. Avem 80 de miliarde de euro, alocate în următorul exerciţiu financiar european, pe care le vom folosi pentru investiţii în economie, efectiv pentru un nou proiect economic de ţară, un proiect care să facă din România o ţară puternică în interiorul Uniunii Europene. România are şansa istorică de a-şi atinge obiectivele economice, folosind cu inteligenţă fondurile UE. Dezvoltarea economică şi modernizarea infrastructurii româneşti sunt pilonii pe care şi celelalte domenii (sănătate, educaţie, agricultură, de exemplu) se vor sprijini. În vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare, digitalizarea administraţiei publice şi digitalizarea accesării fondurilor europene sunt priorităţi pentru Guvern. Deja la Ministerul Economiei avem în derulare un program digital simplu şi eficient, în realitate un program-pilot, prin care mediul de afaceri poate accesa fondurile europene substanţiale fără nici un drum la bancă sau la vreo instituţie publică, totul fiind on-line.

Reporter: Este pregătit Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri să colaboreze, chiar în parteneriat public-privat, cu mediul privat de afaceri pentru proiectele ce vor fi derulate prin intermediul fondurilor europene în perioada 2021-2027? Cum vede MEEMA relaţia în acest domeniu cu mediul de afaceri?

Virgil Popescu: Ministerul Economiei colaborează deja foarte bine cu mediul privat de afaceri şi ajută oamenii de business să treacă de această criză. La minister avem, după cum am arătat mai sus, programe de ajutor financiar care se află în derulare, fonduri nerambursabile care deja intră în conturile firmelor afectate de criza sanitară. Evident că şi în anii următori mediul de afaceri va fi sprijinit de Guvern. Dezvoltarea economică a României se va face în colaborare şi cu mediul de business. Parteneriatele public-private reprezintă şi ele o soluţie complementară accesării fondurilor europene. Colaborarea permanentă reprezintă cheia reuşitei! România are nevoie, după alegerile parlamentare, de solidaritate şi unitate pentru ca obiectivele de dezvoltare să fie atinse. Dezvoltăm România, împreună!

Reporter: Vă mulţumim!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pupatul in cur nu e gazetărie/jurnalism.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb