EDITIE SPECIALA "REDACTOR-SEF PENTRU O ZI": S.R. STANESCU / ÎN IULIE 2016 FAŢĂ DE ACEEAŞI LUNĂ A ANULUI TRECUT Comerţul cu amănuntul a crescut cu 11,7%

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 septembrie 2016

Comerţul cu amănuntul a crescut cu 11,7%

Întrebare: "Care este situaţia vânzărilor interne în acest an, comparativ cu anul precedent?"

Comerţul cu amănuntul, cu excepţia comeţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 11,7%, în iulie 2016 comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comerţul cu amănuntul a crescut datorită ascensiunilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare - cu 13,4%, vânzărilor carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate - cu 11,5% şi comerţului cu produse alimentare, băuturi şi tutun - cu 9,9%.

Comparativ cu ratele de creştere înregistrate în lunile anterioare ale acestui an, se obervă o uşoară scădere a ritmului de creştere a comerţului cu amănuntul, deoarece, în lunile precedente, vânzările din retail au fost susţinute de creşterile înregistrate de vânzările de alimente, stimulate de scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 24% la 9%, de la 1 iunie 2015.

Vânzările din retail au fost stimulate de măsurile fiscale ale Guvernului, intrând în vigoare mai multe reduceri de taxe şi impozite.

Cota generală de TVA a scăzut de la 24% până la 20%, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită în irigaţii a scăzut de la 24% până la 9%.

De asemenea, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% până la 5%, aplicându-se şi pentru profitul aferent anului trecut, iar unele accize au fost diminuate faţă de nivelul din 2015.

În primele şapte luni din 2016, comeţul cu amănuntul a crescut cu 16,9%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun - cu 21,7%, a vânzărilor de produse nealimentare - cu 15,9% şi a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate - cu 11,3%.

Gelu Diaconu, fostul şef la ANAF, care a acuzat în mai multe rânduri conducerea Ministerului Finanţelor, condus de Anca Dragu, că anchetează şi ameninţă angajaţii pentru că aceştia nu vor să ascundă eşecul colectărilor Fiscului, a declarat recent: "Orice student din anul începător de la ASE ştie ca TVA-ul şi accizele sunt impozite finale în legătură direct proporţională cu evoluţia consumului. Sigur, pentru produsele nealimentare, începând cu 1 ianuarie, cota de TVA a scăzut cu 4 pp. Însă influenţa reducerii TVA de circa 6-700 de milioane de lei/lună estimată la construcţia bugetului pe 2016 ar fi putut fi lesne acoperită de încasările suplimentare pe care trebuia să le aducă această formidabila creştere a consumului în zona comerţului cu amănuntul. Este exact ceea ce s-a întâmplat în 2015 după 1 iunie, din momentul reducerii TVA la alimente. Încasările bugetare crescuseră spectaculos, inclusiv în ianuarie 2016".

Gelu Diaconu a spus, în nenumărate rânduri, că actuala conducere a Ministerului Finanţelor nu publică datele lunare privind sumele adunate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), întrucât gradul de colectare este foarte mic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb