EDIŢIE SPECIALĂ: TRANSGAZ Prezentarea companiei Transgaz

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2018

Prezentarea companiei Transgaz

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz"S.A. este operatorul sistemului naţional de conducte de transport al gazelor naturale, având ca obiect principal de activitate transportul de gaze naturale pe teritoriul României, dispecerizarea gazelor naturale şi tranzitul internaţional de gaze naturale pe teritoriul Românie, precum şi alte 26 activităţi secundare. Firma a fost înfiinţată în anul 2000, prin reorganizarea Societăţii Naţionale de Gaze Naturale "Romgaz" S.A, în conformitate cu HG nr. 334/2000, ca primă etapă de formare a pieţei gazelor.

Alături de Transgaz, au mai apărut alte patru societăţi comerciale, printre care Societatea Comercială de Explorare şi Producţie Exprogaz, societăţile comerciale de Distribuţie Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud, precum şi Societatea Comercială de Depozitare a Gazelor Depogaz.

La data înfiinţării, capitalul social al Transgaz era de 220,4 milioane de lei, împărţit în 2.204.495 de acţiuni.

Obiectul principal de activitate este "transportul, dispecerizarea, tranzitul internaţional al gazelor naturale şi asigurarea accesului fără dis­criminare la sistemul naţional de conducte de transport al gazelor naturale (SNT) pentru orice agent economic solicitant", în acelaşi timp răs­punzând de "funcţionarea acestuia în condiţii de calitate, siguranţă, eficienţă economică şi protecţie a mediului înconjurător", conform hotărârii publicate în Monitorul Oficial. Printre obiectele de activitate ale societăţii se numără şi activităţile de cercetare-proiectare din domeniul transportului de gaze. Transgaz este, încă de la înfiinţare, unicul transportator naţional de gaze naturale, făcând legătura între companiile care se ocupă cu extracţia şi distribuitorii autorizaţi privaţi.

Întrucât exploatează în regim de concesiune reţeaua naţională transport gaze în lungime de 13.350 km pentru un termen de 30 ani, Transgaz beneficiază de o rentă de monopol a cărei valoare depinde de tarifarea fixată de ANRE şi de cantitatea de gaz transportată (90% total). Infrastructura pe care o exploatează este inclusă în capitalurile proprii, din punct de vedere financiar-contabil. Societatea achită redevenţe, calculate ca procentaj din veniturile brute. Veniturile pe segmentul intern sunt fixate de autoritatea de reglementare şi au o pondere de aproximativ 80,9% din total, iar cele de pe segmentul extern (19% din total) se stabilesc pe cale convenţională cu operatorii străini. După cifra de afaceri, fără a lua în considerare codul CAEN, firma ocupă a zecea poziţie în rândul firmelor din sectorul energetic şi poziţia 69 din totalul firmelor care operează în România, deşi are un statut unic, dat fiind monopolul pe care îl exploatează. După profit, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz"S.A. ocupă poziţia a zecea în clasamentul firmelor care operează în România.

Principalii clienţi ai firmei pe segmentul de transport intern sunt Engie România S.A. (23% din venitul total) şi OMV Petrom Gas SRL (13% din total venituri). Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" S.A. controlează SC Eurotransgaz SRL, înfiinţată pe teritoriul Republicii Moldova, care a câştigat licitaţia pentru privatizarea Vestmoldtransgaz. De asemenea, SNTGN Transgaz a preluat 68,16% din acţiunile Resial S.A. - fosta fabrică de cărămizi refractare, aflată în insolvenţă. Preluarea s-a făcut în contul unei datorii de la SC Caloni Serv Com Azuga.

Parcursul Transgaz la Bursa de Valori Bucureşti

În perioada noiembrie-decembrie 2007, Transgaz a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) printr-un IPO (ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni). În cadrul operaţiunii de piaţă, transportatorul de gaze naturale a pus în vânzare 1.177.384 acţiuni, reprezentând 10% din capitalul social majorat şi 11,33% din capitalul social de la data ofertei publice iniţiale.

Totodată, a fost primul IPO din istoria BVB căruia îi erau ataşate "drepturi de alocare", un instrument financiar ce permite investitorilor să-şi valorifice imediat investiţia, prin tranzacţionarea acestora la BVB înaintea tranzacţionării acţiunilor.

Oferta s-a încheiat cu succes, la preţul de 191,92 lei/acţiune, valoarea totală a acţiunilor puse în vânzare fiind de 225,96 milioane de lei (circa 65 milioane de euro), destinaţia fondurilor fiind susţinerea programului de investiţii pentru anul 2008.

În data de 19 decembrie 2007, prima zi de tranzacţionare la BVB a drepturilor de alocare ataşate acţiunilor emise de Transgaz s-a închis la un preţ de 294,8 lei/acţiune, ceea ce a însemnat o creştere de 53,6% faţă de preţul de emisiune din oferta publică, iar în ultima zi de tranzacţionare a drepturilor de alocare, respectiv 17 ianuarie 2008, preţul de închidere a fost de 286 lei/acţiune, ceea ce înseamnă o creştere faţă de preţul din IPO cu 49%.

Înainte de derularea IPO-ului, Transgaz avea un capital social de 103.888.880 lei, divizat într-un număr de 10.388.888 acţiuni, fiecare acţiune având o valoare nominală de 10 lei.

Capitalul social era deţinut de Statul Român prin Ministerul Economiei şi Finanţelor cu 85% din acţiuni, în timp ce 15% era deţinut de Fondul Proprietatea (FP).

În urma IPO-ului, capitalul social al Transgaz a fost majorat cu valoarea de 13.849.560 lei, respectiv de la 103.888.880 lei la 117.738.440 lei.

Totodată, structura acţionariatului şi participarea acestuia la capitalul social a devenit următoarea: Minis­terul Economiei şi Finanţelor - 75%; Fondul Proprietatea - 15%; Alţi acţionari persoane fizice şi juridice (free-float) - 10%.

Ulterior, ca urmare a încheierii unei proceduri de alocare de acţiuni la Transgaz, cu un număr de 176.923 titluri alocate, structura acţionariatului companiei a devenit: Ministerul Economiei şi Finanţelor - 73,5196%; Fondul Proprietatea - 14,9876%; Alţi acţionari persoane fizice şi juridice (free-float) - 11,49%.

Titlurile TGN au debutat la BVB în 24 ianuarie 2008, la 280 de lei/unitate.

Imediat după listare, preţul acţiunilor TGN a scăzut, atingând un minim de 94,8 lei/titlu, în octombrie 2008, evoluţie corelată cu ceea pieţei în ansamblu, ce a fost puternic afectată de criza financiară globală.

Revenirea ulterioară, din perioada decembrie 2010-ianuarie 2011, până la un preţ apropiat de cel la care acţiunea a debutat la BVB a fost, de asemenea, în concordanţă cu evoluţia generală a pieţei noastre de capital.

În aprilie 2013, statul a mai oferit spre vânzare 15% din acţiunile companiei (Ofertă Publică Secundară - SPO), reprezentând 1.766.077 de acţiuni, preţul din ofertă situându-se într-un interval de 171-230 lei, operaţiunea de piaţă încheindu-se la 179 de lei/unitate, sub minimul cotaţiei TGN din acea lună, de 194,5 lei.

În urma ofertei, Statul Român a încasat 72 de milioane de euro.

Totodată, structura acţionariatului Transgaz a devenit următoarea: Ministerul Economiei - 58,5097%; Fondul Proprietatea - 14,9876 %; free-float - 26,5027%.

La finalul anului 2013, ca urmare a vânzării deţinerii avută de Fondul Proprietatea la transportatorul de gaze, structura acţionariatului devine: Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, 58,5097%, în timp ce persoanele fizice deţineau 11,5706% din companie, iar cele juridice 29,9197%.

La începutul anului 2015, acţionariatul Transgaz era: 58,5097% Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice; 33,0171% persoane juridice, 8,4732% persoane fizice.

În luna februarie a acestui an, transportatorul de gaze naturale a împlinit zece ani de la listarea la BVB.

Conform raportului companiei, preţul mediu al unei acţiuni TGN în 2017 a fost de 380,57 de lei, cu peste 50% mai mult faţă de valoarea medie din 2008, anul listării. În iunie 2017, preţul mediu lunar de închidere al acţiunii TGN a înregis­trat un maxim istoric de 430,33 de lei.

Potrivit analiştilor activi în piaţa de capital consultaţi de Ziarul BURSA în acea perioadă, performanţa cotaţiei TGN a avut la bază un cumul de factori, cei mai importanţi fiind rezultatele financiare foarte bune pentru anul 2016 şi pentru primul trimestru al anului 2017, considerate a fi de natură excepţională, precum şi a dorinţei Statului, acţionar majoritar al Transgaz, de a transfera minimum 90% din profitul companiilor pe care le are în portofoliu către acţionari sub formă de dividende.

În luna iunie a acestui an, acţionarii Transgaz au aprobat propunerea Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al emitentului, de a repartiza sub formă de dividende suma de 534,297 milioane de lei, reprezentând circa 91,8% din profitul anului trecut, faţă de 50% cât fusese propunerea iniţială a conducerii companiei.

La acea vreme, oficialii Transgaz au atras atenţia că distribuirea către acţionari a peste 90% din profit sub formă de dividende poate atrage imposibilitatea companiei de a finanţa proiecte de dezvoltare strategice cu încadrare în termenele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb