Sursa de finanţare este o problemă critică pentru multe instituţii educaţionale, a subliniat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City, în cadrul Bucharest Education Summit, eveniment organizat de Asociaţia Română pentru Smart City şi Network One Distribution. Conferinţa a adus împreună autorităţile centrale şi locale, furnizorii de produse şi servicii din industria educaţională şi participanţi interesaţi de dezvoltarea infrastructurii educaţionale din România.
"Bucharest Education Summit a fost o oportunitate unică pentru toţi participanţii de a afla mai multe despre tendinţele şi inovaţiile din industria educaţională şi de a identifica cele mai bune soluţii pentru a accesa sursele de finanţare disponibile pentru proiectele educaţionale" a declarat Eduard Dumitraşcu.
Evenimentul a inclus discuţii, prezentări şi informaţii din partea celor mai importanţi şi relevanţi invitaţi din industrie, precum şi o zonă de expoziţie unde participanţii au putut vedea cele mai recente produse şi servicii din domeniul educaţional.
Bogdan Simcea, secretar de stat în Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a spus că se aşteaptă la multe proiecte de succes în următoarele luni, care vor duce la o schimbare pozitivă a sistemului de educaţie din România.
"Suntem într-o perioadă favorabilă, cu acces la surse de finanţare semnificative, iar evenimentul de astăzi a adus împreună toţi actorii implicaţi pentru a identifica cele mai bune soluţii pentru accesarea acestor fonduri înţelegând şi tehnologiile necesare în acest domeniu", a completat Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educatiei.
La rândul său, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a menţionat: "În prezent, avem în derulare zeci de proiecte pentru modernizarea şi dezvoltarea sectorului 6, dar vrem să mergem şi mai departe. Am depus ieri 14 proiecte noi cu finanţare prin PNRR pentru infrastructura educaţională şi suntem pregătiţi să colaborăm cu parteneri de încredere pentru a ne îndeplini obiectivele. Ne dorim o administraţie locală mai profesională şi cu o expertiză mai mare, pentru a putea face faţă provocărilor din ce în ce mai complexe ale oraşului. Vom continua să investim în infrastructură, învăţământ şi cultură, pentru a oferi locuitorilor noştri condiţii mai bune de trai şi pentru a face din Sectorul 6 un exemplu de dezvoltare urbană durabilă".
Administraţia poate fi lentă în procesul decizional, este de părere Rareş Hopincă, city manager, Primăria Sectorului 5, care arată că au fost luate măsuri concrete pentru accelerarea acestui proces şi pentru sprijinirea dezvoltării investiţiilor din sector.
Sistemul educaţional din România are nevoie de inovaţie şi tehnologie pentru a rămâne relevant şi pentru a oferi elevilor cele mai bune oportunităţi de dezvoltare, a completat Marilena Ionaşcu, eucation director, Microsoft România.
Reprezentanţii Asus şi Lenovo au afrmat că sunt gata să susţnă instituţiile de învăţământ în procesul de transformare digitală, sublnd că este nevoie de dezvoltarea colaborării cu toţi factorii implicaţi, în vederea implementării unor soluţii care să promoveze accesul echitabil la educaţie şi să ajute la reducerea decalajului digital".
"Sursele de finanţare reprezintă un aspect crucial pentru dezvoltarea şi modernizarea sistemului de educaţie din România, arată Alexandru Picioruş, CEO Smis, reafirmând dorinţa reprezentanţilor companiei de a colabora cu autorităţile centrale şi locale prin punerea la dispoziţie a unui ecosistem digital complet.
Andrei Uhr, CSG field marketing manager, Dell Technologies, a precizat: "La Dell Technologies suntem dedicaţi să dezvoltăm soluţii care să sprijine dezvoltarea educaţiei prin trei piloni: siguranţa, suportul continuu şi durabilitatea".
Vlad Doicaru, public affairs and government relations director la Huawei Technologies, a conchis:"Credem cu tărie că tehnologia este un factor important în îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi creşterea accesului la aceasta. Un exemplu relevant este comuna Prislop, din judeţul Sibiu, unde prin utilizarea tablelor inteligente IdeaHub de la Huawei, a fost redus complet abandonul şcolar iar performanţa elevilor a fost îmbunătăţită semnificativ. Ne-am propus să contribuim la dezvoltarea educaţiei în România şi ne dorim să continuăm colaborarea cu autorităţile locale şi partenerii noştri pentru a aduce soluţii inovatoare şi sustenabile în învăţământul românesc".