EDUARD UZUNOV, REGATTA REAL ESTATE: "În 2016 se vor construi mai multe proiecte rezidenţiale de top decât în 2015"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 13 ianuarie 2016

"În 2016 se vor construi mai multe proiecte rezidenţiale de top decât în 2015"

"Preţurile în zonele strategice din Capitală vor continua să crească"

"Majoritatea clienţilor noştri sunt oameni de afaceri cu venituri de zeci de mii de euro pe lună"

"Am crezut tot timpul că liderii se nasc şi managerii se construiesc"

Început într-o garsonieră, business-ul Regatta Real Estate a atins în 2015 o cifră de afaceri de peste un milion de euro. Preşedintele companiei de consultanţă imobiliară cu capital integral românesc, Eduard Uzunov, ne-a povestit pe larg într-un interviu despre cerinţele românilor în materie de locuinţe, dar şi despre posibila extindere a afacerii. În ultimii ani s-au construit puţine proiecte, potrivit domnului Uzunov, care a menţionat că sunt clienţi cu bugete de 1-2 milioane de euro, cărora compania nu prea are ce să le ofere.

Reporter: De cât timp este pe piaţă compania Regatta? Cum a fost începutul? De ce aţi ales acest domeniu?

Eduard Uzunov:După ce am terminat Facultatea de Chimie la Universitatea Bucureşti, am început să cochetez cu antreprenoriatul, prin implicarea în cât mai multe activităţi comerciale.

Din 1993 am dat startul activităţii cu Regatta, iar primul pas a fost închirierea unei garsoniere de 20 mp în Armenească, nr 14 A, alături de Mihaela Oprea si Robert Teodorescu, care sunt în echipă şi în prezent. Plăteam chirie 120 USD pe lună, apoi nivelul chiriei a crescut de-a lungul timpului, odată cu extinderea afacerii (de exemplu, în anii 2007-2008, era de circa 10.000 de euro pe lună).

Ulterior, ne-am extins în încă 3-4 alte apartamente din bloc - piaţa a început să evolueze, iar echipa noastră a crescut. Începutul a fost de bun augur, pentru că lucrurile au mers din ce în ce mai bine. Îmi amintesc că în acea perioadă erau peste 3.000 de agenţii imobiliare în Bucureşti şi toţi concuram pe piaţa rezidenţială, fiind singura pe care se tranzacţiona în acel moment. Odată cu dezvoltarea pieţei în 1996, am trecut de la activitatea strict rezidenţială la una specializată pe mai multe segmente.

Reporter: Care sunt domeniile de activitate?

Eduard Uzunov:Activitatea noastră este împărţită în două: imobiliar şi financiar. În primul segment avem departamentele rezidenţial, birouri, spaţii comerciale, terenuri şi investiţii, iar în financiar - departamentele evaluări, creditare şi alte servicii.

Reporter: Cum a fost "drumul" până astăzi?

Eduard Uzunov:Tot ceea ce s-a petrecut în compania noastră reflectă parcursul economiei naţionale şi, în egală măsură, al pieţei imobiliare. N-am lucrat niciodată cu statul şi n-am avut niciodată circuite teribile, pentru a câştiga bani peste noapte. Am crezut tot timpul că liderii se nasc şi managerii se construiesc. Cred că ce m-a ajutat cel mai mult pe plan profesional a fost viziunea pe termen lung pe care am avut-o. Am văzut mereu "out of the box" şi am putut fi uneori cu un pas înainte.

Reporter: Care sunt principalele distincţii sau proiecte cu care vă mândriţi?

Eduard Uzunov:Cea mai importantă distincţie pentru noi este recomandarea clienţilor, fără de care nu am fi rezistat mai mult de 20 de ani pe piaţă.

Reporter: Câţi angajaţi are compania?

Eduard Uzunov: 30 de angajaţi şi colaboratori permanenţi.

Reporter: Care este media de vârstă?

Eduard Uzunov:30-35 de ani. Avem colegi care sunt în echipa Regatta Real Estate de la început, din 1993, dar şi tineri care vor să înveţe totul despre piaţa imobiliară, într-una din cele mai experimentate companii din piaţă.

Reporter: Brandul Regatta Real Estate este 100% românesc?

Eduard Uzunov:Suntem cea mai mare companie de consultanţă imobiliară cu capital integral românesc.

Reporter: Care este politica de extindere a companiei?

Eduard Uzunov:Cine nu se adaptează riscă să dispară din piaţă. Politica noastră de extindere este regândită constant. De anul trecut, sectorul de real-estate a început din nou să prindă avânt, aşa că în viitorul apropiat ne vom extinde în principalele oraşe din România, fie direct, fie prin franciză.

Reporter: Cine sunt clienţii dumneavoastră?

Eduard Uzunov:Majoritatea sunt oameni de afaceri sau manageri cu venituri de zeci de mii de euro pe lună, din industrii precum IT&C, construcţii, produse alimentare, cu vârsta între 30-60 de ani. Există printre ei şi investitori care achiziţionează locuinţe şi le închiriază apoi către ambasade sau companii multinaţionale, dar peste 80% sunt clienţi finali.

Reporter: Cum descrieţi piaţa imobiliară din ţara noastră? Cum este aceasta comparativ cu cele din afară?

Eduard Uzunov:Este încă în formare, iar asta se vede foarte bine în diferenţele de preţuri dintre construcţiile noi din diferite zone. E posibil să vedem un preţ de circa 800 euro/mp pentru un apartament nou în Rahova şi un preţ de 1.500-2.000 euro/mp pentru un apartament nou în Primăverii. În orice capitală europeană, diferenţa dintre o zonă de periferie şi o zonă centrală este mult mai mare. În Bucureşti, preţurile în zonele strategice vor continua să crească. Locaţia în cazul unei case este ca vârsta: doar o dată împlineşti 20 de ani. Din păcate, în acest moment nu mai sunt terenuri disponibile în locaţii de top, aşa că nu sunt disponibile foarte multe apartamente şi vile de lux, deoarece în ultimii ani s-au construit puţine proiecte. Avem clienţi cu bugete de 1-2 milioane de euro, cărora nu prea avem ce să le oferim. Principalul motiv este că nu mai sunt terenuri disponibile în locaţii de top. Când ai un client care are un buget de un milion de euro pentru un penthouse, acesta nu doreşte să aibă de jur împrejur numai blocuri, vrea să aibă o privelişte spre parc sau spre lac. Terenurile disponibile acum în locaţii bune au preţuri foarte mari exact din acest motiv. De exemplu, avem în portofoliu, în zona Eliade, un teren de 2.000 mp, la preţul de 7 milioane euro. În general vorbind, în 2015 piaţa s-a schimbat: a fost un an interesant, datorită epurării din domeniul politic, ceea ce a dus şi la o schimbare în profilul clienţilor: sunt oameni frumoşi, care pun preţ pe fiecare euro şi care calculează cu grijă bugetul aferent achiziţiei unei locuinţe.

Reporter: Care au fost cererile românilor în 2015?

Eduard Uzunov:98% din românii care au căutat o locuinţă (casă sau apartament) au ales mediul online pentru a se informa cu privire la proprietăţile disponibile pe piaţă. Digitalizarea în domeniul imobiliar nu doar că este foarte importantă, ci este vitală! În ultimii ani, ponderea cererilor venite de pe Internet a crescut substanţial, culminând cu anul 2015, când aproape toate cererile înregistrate de compania noastră au venit din mediul online. Din cererile primite de Regatta Real Estate, doar 196 de clienţi au ales să sune la biroul companiei venind din mediul offline, faţă de 9.935 clienţi care au contactat Regatta Real Estate din surse online. Site-ul nostru a înregistrat în 2015 circa 400.000 vizitatori unici şi 2,5 milioane de pagini afişate.

Reporter: Ce recomandări aveţi pentru investiţiile din 2016?

Eduard Uzunov:Suntem siguri că anul acesta se vor construi mai multe proiecte rezidenţiale de top decât în 2015, deoarece au avut loc mai multe achiziţii de terenuri. De asemenea, există proiecte în stand-by, ai căror dezvoltatori aşteaptă ca piaţa să mai crească puţin, iar finanţările şi creditarea să repornească. Un nou centru emergent de dezvoltare imobiliară se creionează pe harta Capitalei: suprafaţa totală a clădirilor de birouri ce vor fi construite în zona Orhideea-Basarab-Politehnica depăşeşte 150.000 mp. Dacă în ultimii ani, zona de nord a Capitalei a deţinut, practice, monopolul segmentului de clădiri de birouri, asistăm în prezent la o puternică dezvoltare a zonei de centru-vest. În zona Orhideea-Basarab-Vasile Milea au existat multe terenuri disponibile şi potrivite pentru construcţia de birouri, iar infrastructura aferentă a contribuit semnificativ la deciziile dezvoltatorilor de a demara proiecte importante.

Reporter: Cum arată bilanţul pieţei imobiliare în prezent?

Eduard Uzunov:Sunt multe proiecte anuntaţe pentru următorii ani, atât pe rezidenţial, cât şi pe comercial. Este primul an după 2008 când au apărut investitori români care au achiziţionat clădiri de birouri şi, de asemenea, au apărut investitori în rezidenţial ce-şi plasează banii în proprietăţi pentru închiriat. Se caută terenuri care au deja autorizaţii de construcţii şi proiecte. Mediul online şi social media sunt extrem de importante, pentru că sunt primele locuri în care clienţii caută informaţii.

Reporter: Cum vedeţi mediul afacerilor din România?

Eduard Uzunov:Este în creştere din nou, iar semnalele pe care le primim din piaţă sunt de bun augur. Trebuie să subliniez că există câteva modificări legislative care vor influenţa piaţa imobiliară în 2016. Legea privind darea în plată va crea probleme băncilor, pentru că multe locuinţe sunt oricum evaluate mai sus, la nivelul anilor 2007-2008. Atunci s-au dat marile credite. Discrepanţa dintre valori este o mare problemă pentru bănci. Dar şi numărul acestor proprietăţi cumpărate la preţul anilor 2007-2008 va crea o problemă în cazul în care mulţi vor lăsa cheia. Noul TVA aplicat proprietăţilor este o măsură foarte bună, iar noul Cod fiscal programat să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, stabileşte alte reguli pentru TVA-ul aplicat proprietăţilor. Astfel, românii care vor cumpăra locuinţe noi, cu valoare ce nu depăşeste 450.000 de lei (circa 100.000 de euro), vor plăti o cota de TVA de 5%. Avem speranţe că această măsură fiscală - reducerea TVA - va fi benefică pentru toată industria imobiliară. În ultima vreme s-au construit majoritar locuinţe sociale, care să nu depăşească bugetul de 85.000 de euro, pentru că altfel nu se mai vindeau. Aşa au ajuns să se vândă cartiere întregi de locuinţe de la marginea oraşului. Este bine să ne raportăm şi la cei care doresc locuinţe mai confortabile.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi atins în 2015? Pentru anul în curs ce preconizaţi?

Eduard Uzunov:Anul trecut am avut o cifră de afaceri de 1,3 milioane euro, iar pentru cel în care am intrat estimăm o creştere de 50%.

Reporter: Care sunt planurile de viitor ale companiei dumneavoastră?

Eduard Uzunov:Sunt legate de îmbinarea sectorului de real-estate cu cel artistic. Avem, de asemenea, o galerie de artă, Rotenberg-Uzunov, şi ne dorim ca ea să se dezvolte în acelaşi ritm cu compania de consultanţă imobiliară.

Reporter: Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă doresc succes!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Praf in ochi ! Articol care sa creeze impresia ca darea in plata nu are niciun efect negativ, ca oamenii vor putea cumpara case ca si pana acum !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb