Educaţia va fi restructurată şi după pandemie

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 27 mai 2020

Educaţia se pregăteşte pentru o nouă restructurare, cel puţin asta anunţă actualul ministru de resort. Pandemia a oferit un nou prilej pentru lansarea de promisiuni legate de reforma sistemului de învăţământ.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie susţine că tinerii români au nevoie de un sistem de educaţie restructurat începând cu clasele primare şi terminând cu studiile postuniversitare: "Suntem aproape de încheierea unui ciclu, 2014 - 2020, în care România a reuşit doar parţial să îşi îndeplinească obligaţiile asumate la debutul său privind cercetarea - dezvoltarea - inovarea. Constatăm că ultimii ani au reprezentat dezvoltarea unor infrastructuri de cercetare în diverse zone care trebuie susţinute în continuare prin politici consistente şi coerente. Acest lucru înseamnă, pe de o parte, asigurarea unor finanţări predictibile şi, pe de altă parte, găsirea unor soluţii optime pentru atragerea resurselor umane de cercetare înalt calificate care să poată opera şi exploata infrastructurile la nivelul maxim pentru care au fost proiectate. Este adevărat că tinerii noştri au nevoie de un sistem de educaţie restructurat, începând cu clasele primare şi terminând cu studiile postuniversitare. Este extrem de important ca educaţia să fie văzută integrat de la învăţământul primar şi până la cel superior şi cel de cercetare". Ministrul a mai spus că învăţământul superior este principalul furnizor de resursă umană pentru cercetare: "La acest moment se defineşte o nouă strategie de cercetare-inovare şi de specializare inteligentă prin care se vor defini noi priorităţi şi, în special, se vor corela priorităţile de la nivel regional cu cele la nivel naţional. Comunitatea ştiinţifică din România are un cuvânt important de spus în conturarea viitoarei strategii de cercetare-dezvoltare-inovare. O strategie bine fundamentată dublată de angajamentul Guvernului României pentru susţinerea cercetării ca forţă motrică a dezvoltării economice înseamnă, de fapt, o creştere a cercetării româneşti în clasamentul european al inovării". Monica Anisie şi-a manifestat speranţa ca, în urma semnării Memorandumului privind stabilirea unor măsuri în scopul realizării obiectivelor naţionale în domeniul tehnologiilor avansate, cercetarea românească să se dezvolte într-un mod sustenabil şi predictibil.

Ultimul clopoţel va suna anul acesta doar online

Zeci de mii de elevi se vor despărţi anul acesta de şcoală fără nicio festivitate, aşa cum se obişnuieşte în mod normal. O soluţie s-a găsit... tot în mediul online. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş va organiza, în premieră, o festivitate online pentru marcarea absolvirii liceului de către 3.623 de elevi din judeţ, iar în acest timp în fiecare liceu va suna ultimul clopoţel şi va fi asigurată sonorizarea pentru intonarea "Gaudeamus igitur". Inspectorul general adjunct al ISJ Mureş, Iles Ildiko a oferit mai multe amănunte: "Aici avem o tradiţie prin sunarea ultimului clopoţel pentru absolvenţii de liceu. În acest an, ultimul clopoţel nu va mai exista. Ca să compensăm totuşi, vom transmite online un rămas bun pentru elevi. Cu această ocazie, în premieră, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş organizează în ziua de vineri, începând cu ora 10.00, în curtea instituţiei, un moment festiv. Am sugerat ca la toate unităţile şcolare unde sunt absolvenţi să sune clopoţelul sau soneria şi să se cânte "Gaudeamus igitur'. Astfel încercăm să marcăm această pierdere. În acest an 3.623 de absolvenţi îşi vor lua adio de la şcoală şi vor păşi într-o nouă etapă, cea academică". ISJ Mureş a anunţat că în timpul festivităţii online, trei absolvenţi, şefi de promoţie ai unora dintre liceele de prestigiu din municipiu, vor rosti un gând de aducere-aminte a celor mai frumoşi ani, anii de liceu, iar la festivitatea din curtea instituţiei vor participa oficialităţile judeţului. Ideea poate fi împrumutată şi de alte inspectorate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Numa vorbe goale pe model Orban.. Daca tot te trezesti sa anunti o chestie, spune macar care e directia.

    Care e acea viitoare strategie, unde se gaseste? Care sunt obiectivele?

    Restructurare de dragul restructurarii s-a mai facut.. si s-a obtinut o armata de roboti imbecili, fara pic de creativitate.  

    Pai, cucoana asta care conduce Ministerul Educatiei, nu ii trebuie bani, ea nu vrea sa ceara 6% pentru educatie, nu stie ce sa faca cu ei. Acum face reforma, de 30 de ani avem, reforme peste reforme, dar 6% din PIB pentru educatie ioc. Este politica de 30 de ani, le trebuie numai prosti si ei si-au atins scopul. Este incredibil cum poporul asta voteaza PSD, PNL, UDMR, PMP, ProRomania si alte structuri rasarite din FSN. Profesorii sunt cei mai prost platiti din sistemul bugetar, pana si nea caisa de politist local are 8.000 de lei. Sistemul va vrea prosti si face totu pentru asta. Ce ierarhie este in sistemul bugetar, cand o asistenta din spital a ajuns la 6.000-7.000 de lei, iar un profesor are 3.000-3.5000 lei. Unde este ierarhia? Vreti calitate la invatamant, dati 6% din PIB la educatie. De 8 ani, legea spune ca guvernul trebuie sa aloce 6% din PIB pentru Educatie, iar ei folosesc artificiul prorogarii. Asta este stat de drept? In nici un caz, suntem condsi de HOTI si MAFIOTI. Asa ca votati in continuare PSD, PNL si celelalte aripi rezultate din ele pentru ca ei va vor prosti, iar voua va place.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb