EDUCAŢIE Banii în plus nu fac atractiv mediul rural

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 4 septembrie 2018

Banii în plus nu fac atractiv mediul rural

Mediul rural continuă să fie la fel de puţin atractiv pentru cadrele didactice, în ciuda promisiunilor legate de obţinerea unor bonusuri la salariul de bază. Cu o săptămână înainte de începerea noului an şcolar, problema persistă, existând numeroase şcoli care nu au toate posturile acoperite, urmând, cel mai probabil, să se apeleze, din nou, la suplinitori necalificaţi. De alt-fel, există o dispută pe această temă între minister şi sindicate.

În luna iunie ministrul Valentin Popa a anunţat lansarea unui proiect prin care să acopere normele vacante de la şcolile situate în zone defavorizate: "Ideea este că avem o serie întreagă de norme în mediul rural pentru care nu găsim întotdeauna cadre didactice bine pregătite. Ele sunt luate în regim de plată cu ora şi aş dori ca în acest regim, dar cu o subvenţie financiară semnificativă, să determinăm cât mai mulţi profesori ai noştri de excepţie să susţină, în afara normei de bază, şi câteva ore, poate o zi pe săptămână, şi în mediul rural (...) Nu urmăresc să scot pe cineva din sistem. Urmăresc să ocup cât mai multe norme vacante cu personal de înaltă calificare. De ce s-ar duce profesorii din mediul urban să predea în mediul rural? Din două motive. Să dovedească că pot face excelenţă şi cu elevii din medii dezavantajate, din mediul rural în special, nu numai în şcolile de performanţă din oraş, dar şi pentru o motivaţie financiară substanţială. Vom asigura subvenţii substanţiale pentru a încuraja profesorii să facă acest efort. Avem buget, avem fonduri europene, avem încă 300 de milioane pe care trebuie să le repartizăm pe proiecte. Aş dori ca acest proiect să înceapă din anul nou şcolar''.

Pe de altă parte, răspunzând la acuzele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că nu are în intenţie "tăierea" sau "diminuarea" numărului de personal angajat, astfel că nu este în pericol niciun post, aşa cum se afirmă în comunicatul anterior menţionat: "În acest moment sunt propuse spre aprobare 286.726 de posturi pentru personalul didactic de predare titular, personalul didactic calificat cu contract de muncă pe perioadă determinată, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic etc. Dintre acestea, la ora actuală, peste 30.000 de posturi sunt vacante şi pot fi ocupate în regim de plată cu ora. Situaţia finală a acestora va putea fi stabilită după încheierea angajărilor în sistem, proces aflat în desfăşurare. Subliniem că la nivelul învăţământului preuniversitar este nevoie în continuare de personal calificat. Mai mult, Ministerul Educaţiei Naţionale doreşte să asigure toţi angajaţii din învăţământul preuniversitar de stat că, în buget, există fondurile necesare pentru plata salariilor, până la sfârşitul anului."

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că nu este de acord cu intenţia Ministerului Educaţiei Naţionale de a diminua substanţial numărul de posturi de la nivelul inspectoratelor şcolare în anul şcolar 2018-2019 faţă de cel din anul şcolar 2017-2018, singurul argument fiind cel al realizării de economii la bugetul de stat: "La ora actuală, Ministerul Educaţiei Naţionale pregăteşte un ordin prin care vor fi tăiate peste 1000 de posturi din învăţământul preuniversitar. Acest lucru va duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat, existente la nivelul unităţilor de învăţământ. Riscăm, de exemplu, ca şcolile să rămână fără personal de pază şi întreţinere, în condiţiile în care sunt multe unităţi de învăţământ unde paza este asigurată din banii daţi de părinţi. Mai grav este că tăierile de posturi vor afecta şi procesul didactic, deoarece sunt vizate inclusiv posturi didactice. În plus, riscăm ca orele care se atribuiau până acum la plata cu ora la personalul didactic calificat să fie predate de necalificaţi sau să ne confruntăm cu imposibilitatea plăţii sumelor cuvenite cadrelor didactice pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora."

Sindicaliştii au avertizat ministerul că orice act administrativ cu caracter normativ care va veni să diminueze numărul de posturi va fi contestat în justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb