EDUCAŢIE Cod roşu de promisiuni şi vorbe goale

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 15 septembrie 2020

Educatoarele au scos copiii la mers pe vârfuri şi pe călcâie, în cerc, ieri, în Cişmigiu. Dacă i-ar lăsa să se joace în voia lor, atunci copiii ar face mai multă mişcare. E adevărat, nu ar mai învăţa disciplina... (fotografie de MAKE)

Educatoarele au scos copiii la mers pe vârfuri şi pe călcâie, în cerc, ieri, în Cişmigiu. Dacă i-ar lăsa să se joace în voia lor, atunci copiii ar face mai multă mişcare. E adevărat, nu ar mai învăţa disciplina... (fotografie de MAKE)

Prima zi de şcoală nu a scăpat de clasicele mesaje venite din partea politicienilor, care în general nu fac nimic pentru învăţământ. Există şi o parte plină a paharului aproape gol, discursurile au fost împrăştiate în mediul online, fără prezenţa fizică în curţile şcolilor. Vorbele meşteşugite nu vor ţine de cald la iarnă şi nici nu vor înlocui tabletele şi manualele lipsă.

Preşedintele Klaus Iohanis le-a transmis elevilor, în mesajul cu ocazia începerii noului an şcolar, că fiecare dintre ei vor avea ocazia să fie un supererou care, atunci când poartă mască, se spală pe mâini şi respectă recomandările cadrelor didactice, îşi ocroteşte părinţii şi bunicii: "Dragi elevi, chiar dacă astăzi începem un nou an şcolar altfel decât eraţi obişnuiţi, entuziasmul, nerăbdarea şi bucuria de a reveni la şcoală au rămas neschimbate. Trecem cu toţii printr-o situaţie care, în urmă cu câteva luni, ar fi părut posibilă doar în cărţi sau în filme. Până când vom reuşi să învingem virusul care ne-a schimbat tuturor modul de viaţă, va trebui ca la şcoală să respectaţi câteva măsuri speciale, concepute pentru a nu pune în pericol sănătatea voastră şi a celor dragi. Fiecare dintre voi veţi avea ocazia să fiţi un supererou care, atunci când poartă mască, se spală des pe mâini şi ascultă îndrumările cadrelor didactice, îşi ocroteşte părinţii şi bunicii, cei mai expuşi pericolului de a se îmbolnăvi. Eu am foarte mare încredere în voi şi, împreună, vom trece cu bine prin această perioadă! Dragi dascăli, frumoasa misiune pe care v-aţi ales-o devine anul acesta una extrem de grea.

Obiectivul prioritar de a oferi învăţământ de calitate este dublat acum de necesitatea desfăşurării actului educaţional în condiţii sanitare cât mai sigure, deopotrivă pentru elevi şi cadre didactice. Păşim cu toţii pe un teritoriu necunoscut şi tocmai de aceea va fi nevoie de multă răbdare, flexibilitate şi energie, va trebui să găsiţi resurse interne şi adesea să vă adaptaţi la situaţii neprevăzute. Sunt convins însă că veţi reuşi să îi însoţiţi pe copii în fascinanta călătorie a cunoaşterii, fie că vă veţi afla alături de ei în clasă, fie la distanţă, prin intermediul mijloacelor de comunicare on-line".

Nici premierul Ludovic Orban nu a ratat ocazia şi nici mesajul: "Copiii şi adolescenţii României încep astăzi un an şcolar atipic, un adevărat test pentru întreaga societate, având în vedere priorităţile de protecţie sanitară ale momentului, în contextul pandemiei COVID-19. Educaţia este condiţie de bază pentru o societate civilizată şi, după aproape şase luni în care au fost nevoiţi să se adapteze învăţământului la distanţă, elevii se întorc în clase pentru a-şi continua pregătirea cu o lecţie în plus pe care trebuie să o înveţe: grija faţă de propria sănătate şi faţă de cei din jur. Ne dorim să asigurăm tinerei generaţii acces la învăţământ de calitate, dar este, în egală măsură, important ca actul educaţional să aibă loc într-un mediu sigur şi din punct de vedere sanitar. Pericolul infectării cu noul coronavirus încă nu a trecut, ceea ce vedem, din păcate, zilnic, în evoluţia numărului de cazuri. Ne confruntăm cu un inamic diferit faţă de virusurile cunoscute până acum, iar soluţia pe care o avem la îndemână este să împiedicăm transmiterea lui, respectând câteva reguli simple de igienă şi de distanţare fizică. Responsabilitatea revine fiecăruia dintre noi pentru ca lucrurile să nu ia o turnură mai greu de gestionat din punct de vedere sanitar. Acest început de an şcolar reprezintă o provocare pentru toţi: elevi, familiile lor, cadre didactice şi, nu în ultimul rând, autorităţile cu atribuţii în domeniu. Va fi un efort comun pentru ca şcolile care vor funcţiona în regim clasic să nu devină vectori de transmitere a noului coronavirus, iar acolo unde orele se vor desfăşura online să asigurăm calitatea actului educaţional. Îi îndemn pe toţi să se implice în acest efort. Purtaţi mască, respectaţi regulile de protecţie şi de siguranţă sanitară, preţuiţi educaţia! Vă urez succes la învăţătură, dragi elevi, pentru că doar munca temeinică şi perseverenţa sunt căi sigure pentru realizările voastre! Respectaţi-vă profesorii, respectaţi-vă părinţii şi bunicii! Protejaţi-vă pe voi şi pe toţi cei dragi! Regăsirea colegilor, prietenilor este cu atât mai plăcută după o perioadă atât de lungă şi dificilă, dar lucrând împreună, chiar în lipsa apropierii fizice, formând echipă, vă veţi bucura de noi experienţe educative. Împreună trecem mai uşor testul pandemiei!"

Ministrul Monica Anisie susţine că începând cu acest an şcolar "lucrurile" vor arăta cu totul altfel: "Trebuie să recunoaştem că, în atâţia ani de zile, deşi am avut suspendate cursurile şi câte trei săptămâni, vă amintiţi, din cauza viscolului, gripei şi aşa mai departe, educaţia nu continua şi copiii rămâneau acasă izolaţi, fără să-şi continue învăţarea. Acum am arătat că se poate - prin suspendarea cursurilor am continuat învăţarea în sistem online. Sigur trebuie să ne perfecţionăm, dar eu spun că, începând cu acest şcolar, lucrurile vor arăta cu totul altfel decât au fost în perioada suspendării cursurilor în starea de urgenţă. Să privim cu încredere, cu speranţă şi să-i lăsăm pe copii să se bucure de această primă zi de şcoală. (...) Eu cred că acum, în prima zi de şcoală, este important să dăm un mesaj de încredere pentru toţi copiii. (...) Această situaţie grea prin care am trecut ne-a arătat că avem nevoie de educaţie, că avem nevoie de şcoală. Sunt copii care acum spun vrem la şcoală şi iată că s-a îndeplinit şi acest lucru. Venim în spaţiul şcolii cu încredere, cu speranţă că va fi bine şi că se poate să facem lucrurile aşa cum trebuie. (...) Dragi copii, mergeţi cu încredere la şcoală. Oricare ar fi situaţia epidemiologică noi trebuie să ne concentrăm pe învăţare. Educaţia trebuie să continue în orice situaţie, prin urmare fiţi responsabili, fiţi prudenţi, dar fiţi şi implicaţi. Prin urmare, mergem cu toţii la şcoală. Este important să mergem la şcoală şi să fim alături de profesorii noştri. Copii, fiţi responsabili, respectaţi toate regulile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor. Noi, profesorii, suntem alături de voi. Colegilor mei le urez să aibă un an şcolar cu împliniri, cu sănătate, cu implicare şi le mulţumesc tuturor pentru tot ce au făcut în această vară. Au muncit şi în timpul examenelor naţionale, dar au făcut şi eforturi supraomeneşti atunci când au fost suspendate cursurile".

Evident, dinspre opoziţie lucrurile se văd cu totul diferit. Conducerea USR a transmis un mesaj pe Facebook: "Scenariul după care funcţionează şcolile se schimbă de la o zi la alta, iar triajul epidemiologic este, în continuare, mai mult un deziderat, în condiţiile în care nu există în unităţile de învăţământ suficiente cadre medicale. Despre măşti, ce să mai vorbim, în condiţiile în care nici manualele nu au fost asigurate pentru toţi elevii. La şase luni de la declanşarea pandemiei şi în ciuda promisiunilor repetate constant peste vară cum că şcolile vor fi bine pregătite pentru noul an şcolar şi pentru predarea online, în sistemul de educaţie domneşte haosul. Este cazul ca responsabilii pentru această situaţie să îşi asume vina şi, dacă există onoare, să îşi prezinte demisia. Avem încă peste 800 de şcoli cu toaleta în curte şi fără apă curentă. Cele peste 250.000 de tablete de care se tot vorbeşte de luni bune sunt, în continuare, doar un vis frumos. Oricum, nu este rezolvată nici problema conectării tuturor şcolilor la internet".

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că, în anul şcolar care a început, "greul" cade pe cadrele didactice: "Nicicând şcoala nu a mai început în condiţii atât de grele. Nicicând nu am avut atât de multe semne de întrebare cu privire la ce ar fi mai bine să facem. Nicicând nu ne-am temut atât de tare pentru sănătatea copiilor noştri. Este târziu acum să ne întrebăm ce a făcut Guvernul Orban pentru ca şcolile să se deschidă în siguranţă, pentru că toţi ştim ce au făcut. Este momentul să găsim soluţii împreună pentru că acum am rămas doar noi: elevi, părinţi şi profesori. Dar greul cade pe cadrele didactice care, pe lângă menirea de dascăli, trebuie să se transforme în supraveghetori, experţi în sănătate publică sau cadre medicale. Nicicând nu a mai apăsat o asemenea răspundere pe umerii lor şi ştiu că ei o resimt din plin. Vor fi bâlbâieli şi poate şi greşeli, pentru că nimeni nu le-a spus ce să facă, dar trebuie să le tratăm cu calm, să găsim soluţii ca să le îndreptăm şi mai ales să avem încredere unii în alţii. Acuzele nu vor rezolva nimic pentru că, în condiţiile în care am fost abandonaţi, elevi, părinţi şi profesori, de către guvern, nu ne avem decât unul pe altul. Şi va trebui ca împreună să trecem prin această criză. Umăr la umăr". Preşedintele Camerei Deputaţilor, dar ?i al PSD, Marcel Ciolacu, consideră este absolut necesar ca elevii să meargă la şcoală pentru că, de la debutul pandemiei şi până acum, este mult prea mult timp în care aceştia nu au învăţat: "Copii trebuie să meargă la şcoală. Din martie, este mult prea mult timp de absenţă fizică a copiilor în şcoală. Există probleme. Autorităţile locale, indiferent de culoarea politică, au obligaţia de a crea cadrul în care părinţii să aibă încredere să şi trimită copiii la şcoală. Marea măgărie este a Guvernului care încearcă să mute iarăşi, cum a făcut cu pandemia, toată responsabilitatea către autorităţile locale. Am văzut şi eu sumele acordate ieri către autorităţile locale din fondul de rezervă al primului ministru. Pentru administraţiile PNL fonduri importante, mai puţin importante către administraţiile PSD dar asta este politica anilor 90 care se va dovedi falimentară pentru PNL. (...) M-aş fi aşteptat la mai multe de la preşedintele României şi preşedintele de facto al PNL şi, în loc să dezbine, ar fi trebuit, într-un asemenea moment important, să fi făcut apel la solidaritate şi unitate, astfel încât lumea să aibă mai mult curaj să îşi trimită copiii la şcoală. De altfel, aceasta este agenda românilor, deschiderea şcolilor şi nu alegerile locale. Cum se vor gestiona lucrurile vom vedea după deschiderea şcolilor".

Primul pas a fost făcut, cu mască, rămâne de văzut dacă şcolile vor rezista la presiunea crizei sanitare sau se va ajunge ca toată lumea să se "pitească" pe după scenariul roşu.

Elevii şi-au strigat nemulţumirile în faţa Ministerului Educaţiei

Prima zi de şcoală a coincis cu primul protest, în stradă, al elevilor. Reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Comunităţii Declic au participat, timp de cinci ore, la un flash mob în faţa Ministerului Educaţiei, pentru a atrage atenţia că elevii nu au primit tabletele şi laptopurile promise de autorităţi. Câţiva tineri au mers în faţa Ministerului Educaţiei cu pancarte cu mesaje precum "Porcii zboară, şcoala începe, elevii tot nu au tablete" şi "Ne-aţi tăiat accesul la educaţie", dar şi cu baloane în formă de porci. Mesajul a fost că "până şi porcii au şanse să zboare, însă tabletele promise înainte de vacanţă tot nu au ajuns în şcoli".

Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, a spus că acţiunea este, din punct de vedere legal, un flash mob, în semn de protest faţă de lipsa de măsuri concrete pentru elevi, el susţinând că toate măsurile au avut un puternic iz electoral, iar sute de mii de elevi sunt "privaţi" de educaţie: "Am avut o nouă întâlnire cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării în care ni s-a transmis din nou că Ministerul face tot ceea ce ţine de ei pentru a livra aceste tablete. Nu ştim exact dacă au ajuns tabletele sau câte au ajuns. Iniţial ştim cu toţii că era vorba de cele 250.000, ulterior am aflat că sunt 82.000, şi acum nu ştim dacă vor mai fi în următoarele două-trei săptămâni. (...) În prima zi a anului şcolar, nu suntem la şcoală, în bănci, ci în faţa Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pentru a-i reprezenta pe colegii noştri pe care autorităţile i-au lăsat în urmă. Acestea ignoră cu bună ştiinţă faptul că 900.000 de elevi nu au avut acces la educaţie online pe durata stării de urgenţă. Nepăsarea autorităţilor reprezintă o încălcare sistematica a dreptului la educaţie al tuturor elevilor, garantat de Constituţia României. Solicităm guvernanţilor urgentarea procesului de achiziţie publică pentru dispozitive conectate la internet!". Reprezentantul elevilor a mai spus că statistica de aproximativ 233.000 de elevi care ar avea nevoie de tablete a fost obţinută în urma aplicării în teritoriu de chestionare online: "Practic, ei au fost întrebaţi prin chestionare online dacă au acces la internet. Deci vorbim despre absurdităţi de genul acesta".

Aproape 25.000 de membri ai comunităţii Declic au semnat petiţia "Ţară, ţară, vrem laptopuri pentru şcoala online" şi, alături de Consiliul Naţional al Elevilor, cer Minusterului Educaţiei să asigure echipamente tuturor celor 900.000 de elevi care nu au avut acces la educaţie în perioada restricţiilor. Racheleanu, campaigner Declic a vorbit despre povestea tabletelor: "Ministerul Educaţiei şi Guvernul au avut patru luni la dispoziţie să cumpere tabletele necesare în anul şcolar 2020-2021. Dar în loc de cele 250.000 promise, şi oricum insuficiente, vor fi doar 80.000 şi nici acelea nu ajung la timp. Porcii au învăţat să zboare şi tabletele promise de ministrul Educaţiei, Monica Anisie, înainte de vacanţă, tot nu au ajuns la tinerii care au nevoie de acestea. Aproape un milion de elevi nu au avut acces la educaţie în perioada restricţiilor, din cauza ca n-au avut laptop sau tableta.". Anul şcolar nu a debutat sub cele mai bune auspicii. (O.D.)

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "Educaţia este condiţie de bază pentru o societate civilizată" in conditiile in care parlamentul este plin de multi executanti (votanti) cu cateva clase mai mult ca trenul!

    un exemplu bun de urmat la un inceput de an scolar 

    draga ludiviciule esti un demagog foarte priceput si un exemplu demn de urmat! 

    ai convins si scolarii si parintii acestora!

    noroc ca incepe lumea sa nu te mai bage in seama, chiar daca tu te bagi! 

    1. Inteleg ca esti suparata, dar este greu ca premierul sa nu fie bagat in seama.

    3 priorități: manuale, tablete și un sistem de evaluare obiectiv

    1. Poate si niste toalete civiilizate. Stiu, stiu, sunt scoli unde wc ul este in curtea scolii, dar in Bucuresti... nu e normal nici asa... fara apa calda, hartie igienica, sapun, toul daramat si insalubru... vara asta era ocazia perfecta ca primariile de sector sa faciliteze cumva, nu stiu cum, poate prin scutirea de taxe a unor retaileri de materiale sanitare si de constructie, reabilitarea multor scoli... cum ar fi sa aiba parte copiii nostri de niste toatele ca la mall.

      Asta ca sa primim copiii civilizat la scoala indiferent de virusi si pandemii.  

      Imaginatie sa fi avut conducatorii nostri, ca mutau muntii din loc. Dar ei sunt cu gandul doar la alegeri

    Iohannis si cu cainele lui credincios, Orban, sunt campioni la vorbe goale, la dat din gura fara rost si fara nicio acoperire cu fapte. Pe elevi i-au tras in piept cu tableltele, pe pensionari cu crestere pensiilor si pe defavorizati cu mastile de protectie gratuite.

    Niste tzepari ajunsi la conducerea tarii fara sa voteze poporul...  

    la sparanghel nu trebuie scoala ,asta este Romania educata a lui iohanis

    Școala românească nu e încă pregătită de online: ori școala nu are echipamente, ori profesorii nu pot sau nu știu să le folosească, ori nu le pot folosi pentru că sunt cu cârpa FIAREI pe mufa, ori elevii nu au ce le trebuie acasă, cert este că până se mai așează lucrurile părinții trebuie sa înțeleagă că școala online cu o parte din elevi în clasă și cu o parte căscând gura la un monitor acasă, nu se va desfășura cum trebuie.

    Când va începe anul universitar o parte din studenți nu vor mai avea loc în cămine, daca baga in camere 2 studenți în loc de 4. Ei vor trebui să-și caute gazdă, chirie și să scoată banul gros sau sa se întoarcă în online, la tara sau în orașele mici adică fix acolo de unde au plecat și de unde au vrut să scape când au dat la facultate.

    Trebuie întrebați alde Orban care e viziunea lor despre aceste lucruri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb