EFE: Supravieţuitorii din Ucraina ai Holocaustului se tem că îşi vor sfârşi zilele în mijlocul altui război

A.F.
Miscellanea / 27 ianuarie

EFE: Supravieţuitorii din Ucraina ai Holocaustului se tem că îşi vor sfârşi zilele în mijlocul altui război

Mii de supravieţuitori ai genocidului nazist continuă să trăiască în Ucraina, unde suferă efectele unei agresiuni militare ruseşti care nu dă semne că se va încheia prea curând şi se tem că-şi vor sfârşi zilele aşa cum le-au început: între sirenele şi bombardamentele pe care Kremlinul le-a readus în Europa, scrie sâmbătă EFE într-un comentariu.

"Copilăria mea a început cu cel de-al Doilea Război Mondial şi în ultimele mele zile trebuie să trec din nou prin aceste lucruri oribile", spune Valentina Kavsan pentru EFE, care în 1941, când avea doar doi ani, a fost nevoită să părăsească oraşul ucrainean Nipro cu familia sa, să fugă spre est din calea naziştilor şi să se refugieze în Rusia.

La această angoasă care a intrat în viaţa ei când totul părea să indice că se va bucura de anii senectuţii fără convulsiile care i-au marcat existenţa şi pe cea a familiei ei s-a adăugat şi teama fizică de a fi victima dronelor sau rachetelor cu care Rusia continuă să atace Kievul în multe nopţi.

În urmă cu doar câteva săptămâni, explozia unuia dintre aceste proiectile a spart ferestrele clădirii în care se afla Valentina. O şcoală din apropiere a fost, de asemenea, avariată în atac.

Suferinzi şi prea fragili pentru a se deplasa rapid

Suferind adesea de probleme de mobilitate şi prea fragili pentru a se deplasa rapid, supravieţuitorii ucraineni ai Holocaustului sunt rareori capabili să coboare în adăposturile antiaeriene din clădirile lor sau la metrou.

Mulţi locuiesc în case vechi fără lift, cu adăposturi care au fost folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi care abia au fost renovate şi care trezesc în utilizatorii lor mai în vârstă toate coşmarurile pe care credeau că le-au lăsat în urmă, odată cu instalarea păcii în Europa la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Exploziile şi sirenele mă fac să retrăiesc temeri şi senzaţii pe care credeam că le-am lăsat în urmă", a declarat pentru EFE în din apartamentul său din Kiev, Dmitri Bobekski, un evreu născut în Polonia, care şi-a pierdut părinţii în lagărele naziste, a crescut în Uniunea Sovietică şi a participat alături de trupele sovietice la invadarea Ungariei, pentru a înăbuşi revoluţia din 1956.

Atât Dmitri, cât şi Valentina primesc ajutor de la American Jewish Joint Distribution Committee, mai cunoscut sub numele de Joint sau JDC.

Cu fondurile pe care Conferinţa pentru revendicări materiale evreieşti către Germania (Claims Conference) le primeşte din ţara care a comis genocidul evreilor europeni, JDC oferă îngrijiri la domiciliu şi ajutor economic, medical şi spiritual supravieţuitorilor, atât în Ucraina, cât şi în restul lumii.

În Ucraina trăiesc aproximativ 7.400 de supravieţuitori ai Holocaustului

Potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de Claims Conference, în Ucraina trăiesc aproximativ 7.400 de supravieţuitori ai Holocaustului, adică 3% dintre victimele evreieşti ale nazismului care mai sunt încă în viaţă în întreaga lume.

Efectele invaziei militare ruse au dublat nevoile supravieţuitorilor care sunt, fără excepţie, persoane vulnerabile din cauza vârstei înaintate.

"Există o frică şi o nevoie constantă", spune Irina Emeţ, de la centrul de servicii sociale Hesed al JDC din Kiev, despre situaţia cauzată de război.

Pentru a răspunde noilor circumstanţe, voluntarii şi angajaţii JDC îi învaţă pe supravieţuitorii ucraineni să folosească dispozitive digitale pentru a comunica, atât în caz de urgenţă, cât şi pentru a primi sprijin emoţional prin apeluri video atunci când vizitele la domiciliu nu sunt posibile.

Sinagogile, o altă sursă de sprijin

Sinagogile care funcţionează în Kiev sunt o altă sursă de sprijin pentru supravieţuitori.

Una este condusă de Jonathan Markowitz, rabin-şef al capitalei ucrainene. Născut în estul Ucrainei moderne, Markowitz şi-a pierdut numeroşi strămoşi în Holocaust, în mâinile naziştilor germani, dar şi ale vecinilor ucraineni.

Markowitz a emigrat în Israel împreună cu familia şi s-a întors la Kiev în 2000, după ce a activat 12 ani în Forţele Aeriene Israeliene, pentru a reconstrui viaţa evreiască în patria sa după genocidul nazist şi persecuţia sovietică.

Sinagoga lui Markowitz oferă asistenţă pentru aproximativ o sută de supravieţuitori ai Holocaustului în fiecare zi.

"Acest război ne învaţă că doar atunci când ne unim putem fi puternici", spune Markowitz pentru EFE despre importanţa comunităţii pentru supravieţuitori şi, de asemenea, despre relaţia dintre evreii din Ucraina şi restul populaţiei ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb