EFECTELE CRIZEI CREDITELOR IPOTECARE: Băncile de pe Wall Street au disponibilizat 34.000 de angajaţi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2008

Băncile de pe Wall Street au disponibilizat 34.000 de angajaţi

Băncile de pe Wall Street, afectate de pierderile din criza creditelor ipotecare şi deprecierea masivă a activelor, au eliminat peste 34.000 de locuri de muncă în ultimele nouă luni. Acestea sunt cele mai importante concedieri (ca număr) efectuate după criza înregistrată de sectorul IT, în anul 2001.

Potrivit asociaţiei dealerilor care tranzacţionează valori mobiliare, în primele nouă luni de la debutul crizei sectorului IT (dot-com), au fost eliminate 39.800 de locuri de muncă, iar, în următorii doi ani, numărul s-a ridicat la aproximativ 90.000 de posturi.

Pe lista firmelor care au anunţat reduceri de personal în ultimele nouă luni se regăsesc nume importante, precum "Citigroup" Inc., "Lehman Brothers Holdings" Inc. şi "Morgan Stanley".

Colapsul pieţei creditelor ipotecare subprime, precum şi turbulenţele de pe pieţele financiare au provocat marilor instituţii financiare pierderi şi deprecieri de active de cel puţin 200 de miliarde de dolari. "Bear Stearns", una dintre principalele bănci de investiţii din SUA, a fost nevoită, în urmă cu două săptămâni, să aprobe o preluare de urgenţă, sprijinită de banca centrală (Federal Reserve).

Jo Bennett, partener la firma de recrutare "Battalia Wins­ton International" din New York, a declarat: "Actuala criză este mult mai gravă decât cea din 2001 şi nu ştim cât de mult va dura. Este posibil ca, în câţiva ani, numărul de locuri de muncă eliminate să depăşească 100.000".

Firmele de pe Wall Street au început, încă din iulie 2007, să facă disponibilizări la departamentele care se ocupă de ipoteci, când creşterea numărului creditorilor ce au intrat în incapacitate de plată a condus la scăderea preţului ipotecilor. Potrivit agenţiei Bloomberg, în perioada iulie - decembrie 2007 au fost pierdute aproximativ 17.000 de locuri de muncă. În total, cel puţin o sută de companii din sectorul ipotecar şi-au suspendat operaţiunile, s-au închis sau au fost vândute de la începutul lui 2007.

În 2008, o serie de bănci, precum "Lehman Brothers", "Citigroup" şi "Morgan Stanley" au început să-şi restructureze diviziile care se ocupă de tranzacţionare, adminis­trarea activelor şi investment banking. Până în prezent, "Citigroup" a concediat 1,7% din personalul său, "Lehman Brothers" - 18%, iar "Morgan Stanley" - 6,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb