Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat, ieri, 15 bănci cu cinci miliarde de lei, pe o perioadă de o săptămână, cererea fiind de peste trei ori mai mare, de 18 miliarde de lei.
Înainte de licitaţia repo de ieri, BNR a anunţat că suma maximă pe care băncile o pot împrumuta este de cinci miliarde de lei (1,1 miliarde de euro). Aceasta este cea de a doua plafonare consecutivă pe care Banca Centrală o realizează, după ce a introdus, săptămâna trecută, primul prag din noiembrie 2008.
Zece bănci au atras, săptămâna trecută, şase miliarde lei, dar cererea a fost de 15,1 miliarde lei, fiind influenţată de supralicitarea unor instituţii de credit, ca în urma alocării pro-rata acestea să primească mai mulţi bani.
Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil în luna iunie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de titluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară.
O sumă record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost împrumutată la 25 iunie, de 11 bănci.
În contextul în care BNR a plafonat injecţiile de lichiditate în sistemul bancar, dobânzile plătite de stat, la licitaţiile de titluri de stat organizate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), au crescut.
Finanţele au împrumutat, ieri, 700 milioane lei prin certificate la opt luni, la un randament de 5,91%, mai mare faţă de cel plătit în urmă cu o săptămână la titluri pe 12 luni, de 5,66%.
Ofertele băncilor au cumulat 1,01 miliarde lei, iar randamentul maxim a fost de 6,15%.
La operaţiunea de lunea trecută, Trezoreria a atras 700 milioane lei prin certificate la un an, la un randament de 5,66%. Ulterior, în şedinţa de joi, MFP a respins ofertele băncilor pentru pentru obligaţiunile cu scadenţa la doi ani, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare.
Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru august vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă de 2,5 miliarde de lei, cea mai mare parte din sumă fiind planificată să fie atrasă prin certificate de trezorerie.
După ce BNR a plafonat sumele acordate în cadrul operaţiunilor repo, moneda europeană a urmat o evoluţie descendentă. Euro a coborât de la maximul istoric de 4,6481 lei/euro, înregistrat pe 3 august, la 4,5760 lei/euro, nivelul anunţat de Banca Centrală pe 6 august, dată la care instituţia a limitat, pentru prima dată din noiembrie 2008, sumele împrumutate băncilor prin repo.
De la maximul istoric de 4,6481 lei/euro şi până în prezent, euro s-a depreciat cu 2,52%.
Dobânzile de pe piaţa interbancară, afişate luni de băncile comerciale, au crescut uşor faţă de şedinţa anterioară, situându-se peste rata dobânzii de politică monetară de 5,25%. Randamentele overnight la depozitele atrase (ROBID) au ajuns la 5,27%, de la 5,23%, iar cele pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) au urcat la 5,75%, de la 5,71% în şedinţa anterioară.
Plasamentele la o săptămână s-au situat la 5,31% - 5,79% pe an, în timp ce dobânzile la şase luni şi la un an au crescut la 5,16 - 5,87%.