EFECTELE PERVERSE ALE LIBERALIZĂRII GAZELOR Gazul intern, în pericol să fie acaparat de marii jucători

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 martie 2014

Gazul intern, în pericol să fie acaparat de marii jucători

"Coşul" de consum pentru gaze ar putea fi eliminat din toamnă

Companiile se plâng, de mult timp, că nu au predictibilitate asupra facturilor pentru gaze întrucât reglementatorul pieţei (ANRE) stabileşte lunar "coşul" de consum. Acest "coş" reprezintă, de fapt, proporţia dintre gazul rusesc şi cel autohton pe care îl consumă companiile, iar autorităţile se gândesc să-l desfiinţeze din toamnă, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Astfel, companiile vor fi libere să-şi cumpere gaze în orice proporţie doresc. Sursele noastre au subliniat: "Principala preocupare a autorităţilor este ca, odată coşul desfiinţat, consumatorii şi furnizorii să aibă un acces nediscriminatoriu la gazul intern. Există pericolul ca unii mai puternici să acapareze gazul din producţia internă, care este mai ieftin decât cel din import. Aşa a apărut ideea transparentizării tranzacţiilor cu gaze".

În piaţă, opiniile sunt împărţite în privinţa transparentizării tranzacţiilor. Unii spun că obligativitatea tranzacţionării pe bursele de profil ar trebui introdusă doar pentru o treime din cantităţile disponibile pe piaţa liberă.

Alţii spun că transparentizarea trebuie impusă întregii pieţe încă din această primăvară, pentru a se evita situaţiile încheierii unor contracte pe termen lung.

Potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta, Guvernul este hotărât să sprijine industria care face faţă cu greu liberalizării pieţei gazelor. În ediţia de ieri, ziarul BURSA a publicat informaţia că Executivul va îndepărta bariera administrativă care împiedica libera negociere a preţurilor de pe piaţa liberă între producători şi consumatorii industriali. Astfel, vor fi încurajaţi să treacă în piaţa liberă şi cei aproximativ 170.000 de mici agenţi economici care beneficiază acum de preţ reglementat.

Consiliul Investitorilor Români a arătat, ieri, într-un comunicat: "Pe baza pachetului de sprijin pentru industrie, pentru consumatorii eligibili va exista un preţ de referinţă la gaze, pentru tranzacţiile bursiere, la care se vor putea raporta producătorii şi consumatorii industriali, valoarea acestuia fiind cea de la 1 ianuarie 2014: 230 de dolari la mia de metri cubi. În acest fel, pe de-o parte, România îşi menţine angajamentele de a liberaliza preţul gazelor, iar, pe de altă parte, impactul va fi determinat în baza liberei concurenţe, aşa cum s-a întâmplat la energie electrică".

La începutul acest an, un grup de deputaţi şi senatori a iniţiat un proiect de modificare a Legii energiei, prin care vor să impună tranzacţionarea obligatorie a gazelor pe platformele bursiere (n.r. există platforme funcţionale la OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb