Plenul Consiliului Superior al Magistraturii ar urma să decidă astăzi dacă va aproba solicitarea lui Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile în CSM, privind efectuarea de către Inspecţia Judiciară a unui control având ca obiect verificarea eficienţei manageriale a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care acesta doreşte verificarea eficienţei manageriale a Gabrielei Scutea în funcţia de procuror general.
În solicitarea înaintată către CSM luna trecută, Victor Alistar acuză Secţia pentru procurori a CSM şi pe procurorul general Gabriela Scutea că fac scut în jurul oricăror nereguli din parchete. Reprezentantul societăţii civile în CSM a făcut obiectul unei cereri de apărare a independenţei Ministerului Public în ansamblu, după o serie de afirmaţii făcute într-un interviu acordat unui post de televiziune.
Alistar susţine că solicitarea formulată de Gabriela Scutea în legătură cu afectarea reputaţiei şi independenţei sistemului judiciar a fost introdusă pe ascuns pe ordinea de zi a unei şedinţe recente a Secţiei pentru procurori din cadrul CSM şi aprobată inclusiv cu votul procurorului general. Având în vedere că Scutea avea obligaţia de a se abţine de la votul pe propria solicitare, Victor Alistar a anunţat că a formulat o plângere disciplinară la adresa procurorului general şi că va introduce recurs împotriva deciziei Secţiei pentru procurori a CSM privitoare la faptul că declaraţiile sale ar fi afectat reputaţia şi independenţa sistemului judiciar.
Alistar denunţă o încălcare a procedurilor, dar şi a dreptului la liberă exprimare. Mai mult, reprezentantul societăţii civile în CSM arată că i-a fost încălcat dreptul la apărare, că şedinţa Secţiei pentru procurori nu a respectat prevederile legale privind publicitatea ordinii de zi care sunt obligatorii, conform art. 28 alin. 10 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, că secţia nu a solicitat niciun fel de raport de la Inspecţia Judiciară, că nu a fost respectată procedura de trecere prin Comisia de specialitate pregătitoare conform art. 53 1 din legea privind CSM.
Referitor la afirmaţiile sale din interviul acordat postului de televiziune, Victor Alistar arată că a exprimat percepţia societăţii cu privire la mersul justiţiei, exprimând exact ce majoritatea vede, şi anume: procurorii nu au deschis dosare privind gestionarea pandemiei, lipsa medicamentelor din spitale şi aşa mai departe, situaţii care au costat vieţi; unii dintre procurorii cu funcţii de conducere rezonează prea mult cu agenda politică şi sunt prea preocupaţi să se poziţioneze, având în vedere că numirea la marile parchete este politică; senzaţia este aceea că justiţia acţionează diferit în funcţie de cine este potenţial vizat; de când nu mai sunt protocoalele cu serviciile secrete în justiţie, capacitatea de a face anchete a scăzut.
Victor Alistar mai arată că Secţia pentru procurori a recunoscut încălcarea dispoziţiilor legale, menţionând într-un răspuns adresat petentului că desfăşurarea recentei şedinţe a avut loc potrivit cutumei instituită în cadrul CSM şi nicidecum potrivit legii.
De aceea, reprezentantul societăţii civile în CSM solicită efectuarea de către Inspecţia Judiciară a unui control de management la Parchetul General şi cercetarea disciplinară a procurorului general Gabriela Scutea.
Pe ordinea de zi a plenului de astăzi al CSM se mai află aprobarea raportului privind apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său (raport al Inspecţiei Judiciare efectuat la sesizarea preşedintelui CSM) , raportului privind apărarea independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor (întocmit tot la sesizarea preşedintelui CSM) şi aprobarea structurii raportului privind starea justiţiei pe anul 2021.
1. Cum
(mesaj trimis de sabin în data de 14.12.2021, 12:38)
au venit socialistii la putere, cum s-au activat toate taraturile din toate domeniile!! Realizezi Klaus cate tampenii ai facut, incepand cu alungarea Codrutei?