Efectul Gabriela Firea

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 14 iulie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Voi analiza în cele ce urmează nu atât circumstanţele în care a fost generat uriaşul scandal vizând azilele groazei, cât consecinţele în plan politic. Care sunt cu efect de domino. Şi vizează în mod direct poziţia Gabrielei Firea. Şi situaţia partidului la alegerile locale şi chiar prezidenţiale. În acest moment, perspectiva până mai ieri aproape sigură ca PSD să câştige un mandat de primar general al Capitalei s-a spulberat. Şi scad şansele acestui partid pe întreg frontul. Doar aparent Gabriela Firea este un paratrăsnet. În realitate, paratrăsnetul este PSD.

Aşa se şi explică de ce Marcel Ciolacu, un lider pragmatic, înşurubat bine în politica reală, a reacţionat promt şi extrem de ferm. Este singura primă mişcare pe care acesta şi-o poate permite acum. Eliminarea imediată din poziţiile deţinute a tuturor liderilor implicaţi. Indiferent cât de mulţi sunt şi indiferent dacă acuzaţiile care li se aduc sunt sau nu probate.

Să fim bine înţeleşi. În acest moment, acuzaţiile care îi sunt aduse Gabrielei Firea, vechii colaboratoare a acesteia, Ligia Enache, soţului ei, Florentin Pandele, surorii ei, ca să nu mai vorbim despre Ştefan Godei, sunt circumstanţiale. Reprezintă doar prezumţii. Care urmează să fie probate de procurori şi prezentate ulterior în instanţă. Inclusiv în ceea ce priveşte zecile de persoane cercetate, rezultatele celor 31 de percheziţii, celor patru arestaţi şi 20 de anchetaţi. Mie unul îmi este foarte clar. La fel ca şi în cazul Colectiv, avem de-a face cu o dramă cât se poate de reală. Generată de proasta funcţionare a sistemului. De lipsa de voinţă a oamenilor politici de a plasa în funcţiile administrative persoane competente. De tentaţia, care a fost irezistibilă, de a-şi promova în aceste poziţii "pilele". Sistemul a atacat fără milă sute, poate chiar mii de persoane vulnerabile. Devalizându-le pe acestea şi devalizând deopotrivă finanţele statului. Dar, dincolo de această situaţie cât se poate de reală, dincolo de grozăvia mizeriei în sine, asistăm în acelaşi timp la o replicare a modului în care s-a propagat şi s-a amplificat în mod artificial scandalul Colectiv. La fel ca şi atunci, el a fost utilizat în competiţia politică, tonul fiind dat atunci de preşedintele Klaus Iohannis. Şi atunci, ca şi acum, acest tsunami loveşte în plin Pardidul Social Democrat, aflat la guvernare. De aici şi necesitatea unei reacţii rapide.

Indiferent cât se mai gândeşte, Gabriela Firea va fi al doilea demnitar cu rang de ministru care va trebui să demsioneze. Şi va intra - de altfel a şi intrat - în colimatorul necruţător, devastator al opiniei publice. În această situaţie se mai află şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi, de asemenea, Raluca Turcan, care a deţinut portofoliul Muncii şi a fost prinsă cu minciuna şi dovedită printr-un document de netăgăduit că a aprobat înfiinţarea celui mai pârât dintre azile. Lista demnitarilor este însă mult mai mare. Ei se vor face vinovaţi din punct de vedere penal doar după ce vor fi administrate probele, iar acestea vor fi confirmate în justiţie.

Dar nu despre vinovăţia penală este vorba aici. Ci despre culpa morală. Şi culpa politică. Aceasta este cheia în care trebuie, cel puţin pentru moment şi dacă suntem rezonabili, să judecăm ceea ce se întâmplă şi să emitem prognozele pentru viitor.

Gabriela Firea îşi pierde poziţia de ministru. În mod cert. Nu va mai putea fi susţinută sub nicio formă în candidatura ei pentru Primăria Generală a Capitalei. Această candidatură rămâne vacantă. Va fi o mare problemă pentru PSD să identifice şi să pregătească în timp util o altă persoană capabilă să câştige această importantă competiţie. O altă consecinţă este că se schimbă în interiorul conducerii PSD liniile de forţă. Se reaşează practic întreaga ierarhie. Dar de acest subiect ne vom ocupa după ce se consumă evenimentul de luni. Respectiv demisia sau demiterea Gabrielei Firea.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. E greu de crezut ca un fost muncitor cu sapa si controlor RATB s-a apucat asa, dintr-o data, sa managerieze azile de batrani.. o legatura exista pe undeva dar.. invinovatirea asta cu caracter general si grosier nu e tocmai ok.

    Dupa acelasi principiu, al vinovatiei indirecte, se poate stabili o legatura de cauzalitate intre milioanele de vaccinuri cumparate de Catzu si faptul ca batranii sau copiii nu au asigurata o masa corespunzatoare.  

    1. Nu numai asta, dar Godei a insotit familia Firea-Pandele peste tot, precum un lacheu si pana la urma asta a si fost, unul dintre locotenenti.

      Justitia noastra este adesea oarba si dirijata, dar poporul nu e prost ca sa nu inteleaga ce se intampla de fapt si ca tara, mai ales la nivel local, este acaparata de mafii in tandem cu clanurile politice, iar Voluntari este una dintre localitatile cu puternice parteneriate de acest fel.  

    Asa va fi mereu cât timp politicienii nu sunt deloc interesați sa dea salarii bune. Oamenii care știu ce au de făcut nu mai vin sa muncească triplu la stat și sa aibă șefi numiți politic și sa fie plătiți mizerabil. La noi începând cu președintele toți sunt prost plătiți.

    1. Nu salariile reprezinta problema ci clasa politica corupta de bani, putere si de mafiile autohtone, de toate tipurile si categoriile, de la cea a lemnului pana la cea imobiliara. Dam padurile si parcurile pentru Ferrari-urile si casele in Dubai ale clanurilor si mafiilor.

      Oricit salariu ai avea, daca ai acces sa furi de sute de ori mai mult in timp foarte scurt, vor fi destui doritori.

    Stanescule sa raspunzi la urmatoarea problema: sa presupunem ca esti sef la institutia care acorda autorizatie de functionare pe baza unui dosar depus de o firma nou infiintata. Dosarul contine toate actele si aprobarile necesare. Si semnezi autorizatia. Peste 2 ani sa zicem, patronul firmei si un angajat sunt prinsi ca au facut evaziune fiscala enorma, delapidare si inselatorii aduse statului. Sunt dovedite toate astea si te intreb daca tu, care ai dat autorizatia, esti vinovat sau nu.

    1. Nevinovat, evident!

      In momentul in care autorizezi ceva, orice, in baza unui dosar intocmit conform legii, nu poti sa cunosti in acel moment care sunt intentiile si cum va evolua ulterior acel "ceva" din punct de vedere legal si moral, ca sa ii respingi autorizarea si chiar daca ai fi mama Omida si ai cunoaste viitorul, fara un temei legal tot nu ai putea sa respingi autorizarea pentru ca intri in contradictie cu legea.

      Nu autorizarea este problema in acest caz ci evolutia ulterioara a azilului autorizat, iar pentru urmarirea acestei evolutii exista organele de control (multe, ineficiente si chiar corupte). Asta nu inseamna ca la PNL avem numai fecioare pure. Sunt si acolo destui care ar trebui sa isi ia zborul, cum ar fi Fluturii, Blagaii si altii ca ei. 

      Am dat acest exemplu pentru ca Stanescu si toti besmeticii din psd sa inteleaga ca degeaba latra impotriva lui Turcan, in speranta "indulcirii" situatiei lui Firea!! Iar cea mai buna caracterizare a lui Budai si Firea a facut-o Dogioiu: doua hoituri politice...

    Firea a demnisionat cu curaj si cu tupeu. Si din functii psd. 1-0 pt Ciolacu. Prima runda, vedem mai incolo cum va fi. Ii urez succes lui Ciolacu chit ca eu votez altceva, Dar ne urez si noua, astora de rand, succes si doamne ajuta!, o sa avem nevoie.

    Tare "miroase" a lucratura acest scandal,

    cum vine cineva cu sanse mari la alegeri, 

    ies "lucruri necurate" la iveala din "intamplare",

    de fapt "reteta" functioneaza in occident bine ,de mult timp  

    1. Da, Godei si batranii din azile au lucrat clanul Pandele-Firea si PSD-ul.

      Stai prost cu mirosul. Incearca mirosul din azilul din Voluntari ca sa vezi acolo senzatii tari si mirosuri autentice.

      Mai devreme sau mai tarziu, ii prinde din urma trecutul pe toti mizerabilii astia din politica. Faptele lor i-au lucrat, nu altcineva. 

      Ai dreptate,vad insa ca tu,stai PROST-la toate simturile.CIOLACU,a luat cea mai mare plasa ca a accetat sa faca parte dintr-un guvern impreuna cu PNL.IOHANNIS,cunostea demult ce se intampla in azilele de batrani si dupa ce PSD a preluat presidentia guvernului,i-a si dat PERVERSA lui CIOLACU. Daca in PSD mai sunt si ceva CREIERE SANATOASE,trebuie sa ceara DEMISIILE unor ministrii PNL si daca IOHANNIS se opune CIOLACU trebuie sa isi dea DEMISIA impreuna cu ministrii PSD,Altfel acesta este deabia inceputul DEMONIZARII PSD si la urmatoarele alegeri vor obtine un scor mic.Cand intr-un CLUB privat au murit peste 60 de tineri IOHANNIS a spus ca a trebuit sa moara oameni ca sa plece guvernul PSD. Cand in spitașele romanesti au ars de vii zeci de romani,ORBAN,CATU,VOICULESCU si alti CRIMINALI au ramas pe functii in loc sa fie trimisi in PUSCARII.IAR VINOVAT MORAL DE MOARTEA a mii de romani in urma VACCINARII este IOHANNIS.!

      nu mai fiti asa prosti, caracatita nu e doar firea si pandele, e in toata tara, am zis-o de la primul articol si s-a dovedit. banii curg garla pt azilele de batrani atat de la stat cat si de la privat catre aceste azile. peste 200 mil lei pe an, adica 40 mil euro pe an si creste, bani din ue si pnrl, nu degeaba s-au apucat in 2020 de afacerile astea godei si clanurile de escroci din tara. mai inainte dadeai cu tunul si nu gaseai azil pt vreo ruda batrana sau pretul era prohibitiv de peste 10 mii lei pe luna, etc. acum is mai multe azile decat pensiuni in turism. dupa gradul de implicare si confort si servicii ajung la un decont de cca 7000 lei batran pe luna. Ha! de aia cauta godei si alte locatii de inchiriat, ieftine desigur. si asta e doar varful aisbergului din afacerile anpd cu handicapatii nationali. atat in bucuresti cat si in dgasp-urile din judete masluite de sefii de judete. deschideti-va mintea, nu mai fiti incuiati!

      Daca esti asa de marinimos ,te rog fa niste "vizite" la sectiile

      de psihiatrie ptr. cronici din tara, si ai sa vedzi lucruri mult mai "RELE" 

    ... lol ... chestia asta nu se intampla de ieri de azi ... de altfel titlul e bun - de inteles altele ... s-o fi bagat nato prin ungherele democratiei autohtone ... sau: cum e praduita increderea pe la periferie ...

    Chiar era asa de sigura de un nou mandat la primaria capitalei? Adica dupa un mandat dezastruos, in care nu a facut decat sa toace banii bucurestenilor prin companiile municipale fara niciun rost si fara nicio finalitate, chiar sa fi fost votata din nou primar? Atat de putin inteligent sa fie bucuresteanul mediu?

    sa iasa si Turcan,. O nulitate pentru tara , cu efect cancerigen ope ce atinge , direct sau vizibil.

    Dati nulitatile afata . Sa intre oameni pe valoarea lor, nu ale familiei .  

    Scoateti burdujii din guvern ... Sa faca politica, dar energia pe mana specialistilor . Bagati ingineri in guvern ., E nevoie de logica.  

    Infiintati consiliul batranilor ( vor aduce analize si idei).  

    Intrati urgemntb in reducerea aoparatului guvernamental si intrati in istorie .

    Altfel , ne mananca ciolacii , ciucii , catii si dancii... 

    1. Dat afara si impostorul Marcu de la PNL. Asta a bagat in faliment asigurarile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb