Efectul pervers al aderării României la UE

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Intrarea în Uniunea Europeană a însemnat blocarea reformelor

Ben Madadi

Aderarea României la Uniunea Europeană a fost, probabil, cea mai mare binecuvântare a poporului de după marea unire în 1918. Ca urmare a aderării la UE, prestigiul ţării a crescut enorm în faţa instituţiilor internaţionale, fapt care a oferit deschidere şi a dat încredere investitorilor. Această atractivitate sporită a permis statului român, dar şi sectorului privat, să se finanţeze în condiţii foarte avantajoase. Însă cel mai important aspect benefic al aderării, care a contribuit la ridicarea nivelului de trai al românilor, a fost legat de intrarea de bani prin fondurile europene (deşi mult prea puţini decât ar fi trebuit, din cauza incompetenţei, corupţiei şi a nepăsării oficialilor români), dar mai ales de la emigranţii români (aşa-zişii căpşunari) care au profitat de dreptul de muncă în ţările dezvoltate ale UE.

Beneficiile dobândite prin aderarea la UE au însemnat miliarde de euro anual. Dar aceşti bani s-au cheltuit în general pe imobile mai mari şi mai moderne, pe autoturisme mai scumpe şi alte bunuri de consum, care până în anul 2007 erau inaccesibile multor români.

Aderarea la UE a adus o bunăstare fără precedent pentru România, însă a venit la pachet cu o serie de consecinţe politice negative. Acestea ar fi putut fi evitate, dar nu s-a întâmplat aşa, astfel încât, mai devreme sau mai târziu, vor fi resimţite şi din punct de vedere material.

O binecuvântare a poporului poate să aibă şi o latură întunecată? Din păcate, da!

Partea întunecată a aderării României la UE a însemnat blocarea tuturor eforturilor pentru realizarea de reforme reale, necesare reducerii decalajului societăţii româneşti faţă de media Uniunii Europene.

Consider că finalizarea aderării la UE ar fi trebuit să fie, cel puţin, condiţionată de reformarea unor instituţii şi mai ales a întregului sistem judiciar. Existenţa unor condiţionalităţi reale ar fi fost o variantă mult mai bună nu numai pentru UE, dar şi pentru România. MCV-ul despre care vorbeşte toată lumea s-a dovedit un mecanism insuficient deoarece nu a oferit sperietoarea pierderii statutului de membru al UE.

O asemenea condiţionalitate nu a existat, iar fără nişte reforme care să modernizeze instituţiile şi să combată corupţia, România a ajuns să fie în principiu doar furnizor de talente şi forţă de muncă pentru occident. Ar fi putut să devină ea însăşi o destinaţie atractivă pentru investitori şi angajaţi. Dar nu a fost aşa - după aderare, corupţia a continuat să duduie ca şi cum România Europeană n-ar avea nimic de-a face cu valorile democratice şi umane care stau la baza construcţiei UE.

De ce această lipsă de reforme, timp de 15 ani, de la aderarea la UE?

Răspunsul este unul simplu: cei care au condus România (asigurând o oarecare bunăstare electoratului prin aderarea la UE) s-au ferit să mai facă şi reforme, deoarece acestea ar fi putut să-i elimine din joc tocmai pe ei şi pe partenerii lor din sectorul privat.

Calitatea de ţară membră UE le-a oferit politicienilor români posibilitatea să se dedice aproape în totalitate grupurilor de interese private din care făceau parte (nu ar fi eronat să le numim şi grupuri infracţionale), ştiind că economia o să plutească datorită banilor de la "căpşunari" şi de la fondurile UE. O economie care pluteşte oferă "pâine" şi, astfel, aduce voturi. A mai fost nevoie de "circ", iar politicienii l-au creat imediat, pretinzând că îşi fac treaba în interesul cetăţenilor.

În acest moment, după 15 ani de circ, nivelul corupţiei în România nu este simţitor mai scăzut decât în momentul aderării la UE. Din unele puncte de vedere, de pildă libertatea presei, România a înregistrat un regres important faţă de anul 2007. Iar în spatele degradării calităţii şi independenţei presei româneşti se află tocmai corupţia întreţinută şi promovată de clasa politică.

Am descris, pe scurt, efectul pervers al aderării României la UE: ţara s-a îmbogăţit, dar nu a cunoscut un progres real care să-i ofere o bază de dezvoltare economică sustenabilă. Îmbogăţirea, fără o bază reală în legi şi instituţii, nu poate să ţină mult, mai ales dacă este însoţită şi de îndatorare pentru consum . După aderarea la UE, România avea nevoie în primul rând de reforme. Cele mai importante puteau fi făcute în justiţie, pentru combaterea corupţiei şi aplicarea corectă a legii (aşa cum se cere şi în MCV) şi, nu în ultimul rând, pentru consolidarea instituţiilor.

Din păcate, politicienii români nu au urmărit să facă aceste reforme în mod real. Aderarea României la UE a permis grupurilor de interese, împreună şi cu ajutorul politicienilor, să-şi consolideze stăpânirea pe instituţiile democratice şi publice ale statului.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Da, o radiografie dura, dar adevărată.

    Și totuși unde se duc banii primiți de la UE, dacă tot primim atât de mulți bani? Iar dacă suntem țară membră, de ce salariile, pensiile nu sunt la fel ca în celelalte țări , ci suntem pe ultimul sau penultimul loc? De ce firmele românești nu sunt lăsate să se dezvolte? De ce Legea achizițiilor publice prevede că au prioritate firmele străine? Dacă suntem stat membru, noi nu suntem străini în alte state , unde la fel de bine am putea participa prioritar la licitații? Și să le mai și câștigăm? Dar câte firme românești au această posibilitate? Și de ce trebuie să renunțăm la suveranitate? Pentru suveranitate , au luptat înaintașii noștri, iar acum o ,, donăm,, UE? UE este doar o organizație , ce nu va ajunge niciodată să unească statele europene.În primul rând , din cauza limbei! Nu există o limbă comună , ca să se înțeleagă toți cetățenii statelor europene.Majoritatea cetățenilor vorbesc mai mult sau mai puțin bine , engleza.Culmea, o limbă a unei țări ce tocmai a părăsit UE! UE nu e ca SUA, unde acolo toți vorbesc aceeași limbă. De la înființarea UE , la acest aspect trebuia să se gândească cei ce au fondat această organizație. Menținerea și funcționareaUE ar trebui să se limiteze doar la schimburile economice și comerciale, la forța de muncă și mai puțin la politică și suveranitate.Acestea trebuie să aparțină statelor suverane , membre, acestea sunt valorile noastre.Cât despre valorile europene, pot spune că alea nu sunt valori, ci sunt doar niște trăsnăi inventate de unii care nu știu cum au ajuns acolo.Un exemplu ar fi: José Manuel Barroso, cel cu lista impusă lui Ponta, care după ce a plecat de la UE , a falimentat o bancă , parcă prin Filipine sau Malaezia.Oricum, se poate verifica activitatea frauduloasă a individului. Ori , nu cu hoți și infractori putem pune bazele unei organizații care se vrea unită și stabilă. Prin urmare , aș propune ca deocamdată , ora exactă să se dea tot de la București și nu să ne orientăm după ora Bruxelles-ului.Nu de alta , dar s-ar putea să o auzim prea târziu sau să nu o mai auzim deloc. Sau cum spunea cineva, ,, să nu ne trezim morți,,

    1. ca fapt divers, ca mi-a sarit in ochi:

      in USA, nu toti vorbesc aceeasi limba!  

      Intr-adevar, exista o majoritate vorbitoare de engleza americana, dar e bine de stiut ca nu exista o limba oficiala la nivel federal!

      UE nu era interesata ca Romania sa-si piarda statutul de membru, aceasta conditionalitate nu ii era benefica,Romania fiind o vaca buna de muls !

    1 din 6 familii americane raman in spate la plata energiei.... cate vor fi in romania dupa propagarea preturilor prin 2023?

    s c cret 

    bula constructiilor in australia deja se prabuseste.... milioane de domalri evaporati.... dezvoltatori prinsi la inghesuiala cu costurile in crestere la materiale... familii nenorocite...

    10% din constructori sunt asteptati sa intre in falimen in 1-2 ani....dezvoltatorii mari inca se tin in echilibru... cei mici sunt decimati (dezvoltatorii mici)... 

    s c cret 

    Vorba aia: I-am ciuruit!... si am taiat maioneza :))

    Ce politicieni sa mai alegem sa ne fie bine?

    1. Mai ai putintica rabdare si iti vor transmite trolii rusi. Asa cum au facut-o si la case mai mari ;)

      Deruta pare sa-si faca efectul cat mai curand! 

    cred ca o transformare a UE intr-un stat federal, o integrare cat mai profunda a Ro, o delegare a deciziilor, macar a o parte din ele, catre Bruxelles, cu alte cuvinte o pierdere a cat mai multor atributii ale statului national in favoarea UE, reprezinta solutia. Cand un procuror din Munchen va putea ancheta coruptia din Iasi, iar procesul va avea loc la Viena, vom fi izbaviti.

    1. Nu vor renunta politicienii romani la suveranitatea care le permite sa faca ce vor...

      va renunta poporul sub un munte de datorie denominata in euro si platita in lei devalorizati.

      noi nu constientiza inca ce costuri ne paste in viitor! pretul energiei sarit procentual prin state europene se va propaga in costuri interne la ce "consuma". 

      s c cret 

    Eliminarea libertatii presei este cel mai mare efect pervers. Politicienii din Romania au cumparat presa si se mentin la putere...

    Cei mai multi voteaza cum trebuie, cei putini privesc neputinciosi 

    1. Partidele se folosesc de banii multi pe care ii primesc de la buget,pentru a cumpara presa!sa fie limitate subventiile sau veniturile sa fie asigurate din cotizatiile membrilor!

    Statul, aceasta fantoma rapace si ostila cetateanului, in spatele careia "oamenii de stat" uneltesc impotriva omului si omenirii, statele de peste tot din lume si desigur si aceasta formatiune suprastatala, inutila si periculoasa prin dispozitiile sale paguboase, de neinteles, care este UE trebuiesc desfiintate.

    in ultimii 10 ani presedintele rusiei a avut peste 40 de intalniri cu presedintele chinei... oficiale si neoficiale...

    asta ar trebui sa spuna multe despre pregatirea lor. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb