-------------
Actualizare 14:18 Titlurile FP cresc cu 1,01% pe BVB
Acţiunile Fondului Proprietatea se apreciau cu 1,01% pe Bursa de Valori Bucureşti, la 0,902 lei/unitate, în jurul orei 14.
Până la acea oră, pe piaţa Regs a BVB, avuseseră loc 146 de tranzacţii cu 4.956.848 titluri FP, la preţul total de 4.460.810,75 lei.
(Valentin Busuioc)
---
Actualizare 09:59 Fondul vrea să listeze pe LSE maxim 81.228.524 GDR-uri
• FP preconizează că Prospectul va fi publicat în jurul datei de 23 aprilie
Cererea de admitere a Fondului Proprietatea la tranzacţionare pe secţiunea SFM a London Stock Exchange (LSE) se va realiza pentru până la 81.228.524 GDR, reprezentând acţiuni ordinare FP, fiecare cu o valoare nominală de 0,95 lei, arată un comunicat remis azi redacţiei.
Un GDR reprezintă 50 de Acţiuni.
"Este preconizat ca Prospectul să fie publicat la data de sau în jurul datei de 23 aprilie 2015", mai arată comunicatul.
Ulterior Admiterii la Tranzacţionare, GDR vor fi tranzacţionate, în dolari, cu simbolul "FP". "Detaliile de tranzacţionare ale GDR sunt următoarele:Cod Comun al GDR conform Regulamentului S: 121643294; ISIN GDR conform Regulamentului S: US 34460G1067; CUSIP GDR conform Regulamentului S: 34460G106; SEDOL GDR conform Regulamentului S: BWV69Y7", mai arată sursa.
GDR vor fi emise periodic după indisponibilizarea Acţiunilor la Raiffeisen Bank S.A. ("Custodele GDR"), în calitate de custode al Depozitarului GDR. GDR vor fi emise în temeiul unui contract de depozitare ce va fi semnat între Companie şi The Bank of New York Mellon în calitate de Depozitar GDR ("Contract de Depozitare GDR"). Jefferies International Limited ("Jefferies") a fost desemnată să acţioneze în calitate de unic consultant financiar din Marea Britanie în ceea ce priveşte Admiterea la Tranzacţionare.
Clifford Chance Badea SCA şi Clifford Chance LLP oferă consultanţă Companiei cu privire la aspectele legislative din România, SUA şi Marea Britanie.
(Alexandru Costea)
--------------
Listarea la Londra a Fondului Proprietatea (FP) este estimată să aibă loc pe 29 aprilie, după cum a anunţat, ieri, Franklin Templeton, care a precizat că admiterea la cota London Stock Exchange (LSE) se va face prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR).
"Administratorul Fondului doreşte să anunţe că The Bank of New York Mellon a fost numită de către Fond ca bancă depozitară pentru facilităţile de GDR şi că admiterea la tranzacţionare a GDR-urilor pe LSE este preconizată a avea loc în data de sau în jurul datei de 29 aprilie 2015", se arată în raportul transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Anunţul FP confirmă faptul că regulamentul pentru titluri de interes, instrumente pe care Fondul dorea să le utilizeze pentru listarea la Londra, a fost aprobat prea târziu de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
De altfel, Greg Konieczny, managerul FP, spusese, în luna martie, pentru ziarul "BURSA" că pentru a putea folosi titlurile de interes ar fi nevoie ca ASF să aprobe regulamentul până la 25 martie. Însă ASF a dat drumul la listări prin titluri de interes, pe 8 aprilie, regulamentul având aceeaşi formă cu cea respinsă de Autoritate în luna noiembrie 2014.
Faptul că ASF nu a aprobat regulamentul pentru titluri de interes, la votul din noiembrie 2014, a obligat acţionarii Fondului să prelungească mandatul administratorului pentru listarea la Londra, până în luna iulie.
Deşi, managerul FP a susţinut, în repetate rânduri, că tranzacţionarea la Londra a Fondului nu reprezintă un risc pentru lichiditatea de la Bursa de Valori Bucureşti, operatorul bursier a invocat acest pericol în încercarea să împiedice aprobarea regulamentului pentru titluri de interes, fapt care reiese chiar din comunicatul transmis de ASF.
"Consiliul ASF a luat notă de comentariile BVB legate de riscul potenţial al migrării tranzacţiilor pentru societăţile strategice româneşti din portofoliul Fondului Proprietatea pe Bursa de la Londra, deşi de regulă migrarea are loc în sens invers. Pentru a contracara acest efect, Consiliul a elaborat anterior o propunere de listare a mai multor societăţi strategice pe BVB, în care statul deţine poziţii minoritare", a precizat ASF, în ocazia aprobării regulamentului pentru titluri de interes.
Anterior, Greg Konieczny a indicat şi el un "lobby" al BVB faţă de ASF.
Domnia sa preciza, într-o scrisoare către CA-ul BVB: "Am fost informaţi de părţi interesate din rândul acţionarilor Fondului Proprietatea şi ai autorităţilor publice care reglementează Fondul (n.r. cel mai probabil, Autoritatea de Supraveghere Financiară) că anumiţi reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti (respectiv domnul Sobolewski şi domnul Anghel) i-au contactat pentru a-şi exprima opoziţia puternică faţă de listarea secundară a Fondului Proprietatea pe Bursa de la Londra (LSE)".
Nu prea este clar scopul eforturilor BVB contra acestui regulament, întrucât, pe de o parte, FP avea, oricum la îndemână posibilitatea să se listeze la Londra prin GDR-uri, iar, pe de altă parte lichiditatea BVB este una extrem de redusă, astfel că LSE nu ar avea din ce să "fure".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2015, 08:12)
asa se intampla daca nu i-ati spus si lui grigore ca ati ridicat barierele (8 dintr-o lovitura) si ca investitorii dau navala. sau la asta nu a tinut vrajeala ca la brutele locale (cum ar zice mr. bestea).
2. Interesant
(mesaj trimis de Vasile în data de 21.04.2015, 09:36)
O sa fie interesant cand oa sa ii ridice pe DNA pentru potlogariile de la ANRP. Sa il vedem pe Mobius, Singer si acolitii Boc, Basescu, Dragoi, etc. anuntati pe Bloomberg ca fiind retinuti pentru coruptie intr-o tara nici macar emergenta.