EIA: 50% DIN LEMNUL TĂIAT ÎN ROMÂNIA A PROVENIT DIN SURSE ILEGALE Preşedintele Agent Green: "Am ajuns în spital, cu coastele rupte, pentru că investigam nişte defrişări forestiere"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 23 octombrie 2015

Preşedintele Agent Green: "Am ajuns în spital, cu coastele rupte, pentru că investigam nişte defrişări forestiere"

Holzindustrie Schweighofer: "Raportul EIA prezintă un număr foarte mare de acuzaţii false"

Actualizare 16:59 Întâlnire MMAP-EIA: "România va cere sprijinul statelor membre UE în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure"

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu şi secretarul de stat pentru domeniul Păduri, Dan Popescu, s-au întâlnit astăzi, la sediul MMAP, cu reprezentanţii organizaţiei Environmental Investigation Agency US (EIA), tema discuţiiei fiind colaborarea în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure, relatează un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

La întâlnire au participat directorul executiv al EIA, Alexander Von Bismarck, coordonatorul de programe pentru Eurasia al EIA, David Gehl, preşedintele asociaţiei Agent Green, Gabriel Păun şi alpinistul Alex Găvan.

Reprezentanţii EIA au prezentat conducerii MMAP concluziile raportului privind tăierile ilegale de păduri din România, publicat miercuri, 20 octombrie.

Ministrul Graţiela Gavrilescu a mulţumit participanţilor pentru sprijinul pe care îl oferă României în lupta împotriva tăierilor ilegale "Datele prezentate de dumneavoastră confirmă ceea ce am descoperit şi noi în investigaţiile derulate, atunci când am ridicat problema tăierilor ilegale în CSAT. Tocmai din aceste motive am înfiinţat Garda Forestieră, şi am decis îmbunătăţirea Radarului Pădurilor. Raportul dumneavoastră arată că măsurile dure pe care le-am dispus în ultimele luni sunt complet justificate", a declarat demnitarul român.

În contextul noilor regulamente europene privind tăierile ilegale de pădure, ministrul Graţiela Gavrilescu a precizat că toate statele membre trebuie să ia măsuri. "Voi face un apel către toate statele membre UE, să vină alături de România în lupta împotriva tăierilor ilegale. Ne dorim o poziţie fermă şi măsuri concrete din partea tuturor. În opinia noastră, oricine permite comercializarea de masă lemnoasă de provenienţă ilegală, oricine închide ochii sau participă activ în acest proces, poate fi considerat părtaş într-o activitate criminală", a precizat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

La rândul său, directorul executiv al EIA a menţionat că eforturile Guvernului României din ultima perioadă sunt vizibile şi apreciate. "Ştim că efortul autorităţilor statului de a combate tăierile ilegale este semnificativ, tocmai de aceea dorim să venim în sprijinul dumneavoastră. Apreciem în mod deosebit acţiunile specifice în investigaţiile dumneavoastră care au vizat mai mulţi operatori economici din sectorul forestier şi ne dorim ca ele să continue", a adăugat Alexander Von Bismark.

În ceea ce priveşte elaborarea legislaţiei subsecvente a Codului Silvic, secretarul de stat Dan Popescu a prezentat interlocutorilor stadiul acesteia şi modul în care societatea civilă poate ajuta la elaborarea actelor normative.

"Suntem într-un stadiu avansat, a durat poate puţin mai mult, dar este pentru prima dată când în elaborare au fost implicaţi toţi cei interesaţi, de la micii proprietari de pădure la Academia Română, de la ONG-uri la instituţii ale statului. Chiar săptămâna viitoare vom prezenta Guvernului normele de valorificare ale masei lemnoase, un act normativ de o importanţă deosebită pentru sectorul forestier, care practic reglementează piaţa", a explicat secretarul de stat.

Preşedintele Agent Green, Gabriel Păun, a apreciat transparenţa cu care s-a lucrat în elaborarea actelor normative şi a reiterat implicarea organizaţiei pe care o reprezintă în acest proces.

(A.L.)

------

Actualizare 15:34 Holzindustrie Schweighofer a câştigat o acţiune intentată de Greenpeace privind fabrica de la Reci

Holzindustrie Schweighofer a câştigat în primă instanţă acţiunea intentată de Greenpeace în legătură cu autorizaţia de mediu pentru fabrica de la Reci, judeţul Covasna. Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea ca neîntemeiată, Greenpeace fiind obligată să-i plătească cheltuielile de judecată companiei, relatează un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

"Câştigarea acestui proces este o dovadă clară a faptului că acuzaţiile aduse de Greenpeace şi

de alte organizaţii de mediu la adresa Holzindustrie Schweighofer sunt false, nu au fundament în realitate. Le respectăm îngrijorarea legată de posibile ilegalităţi în industria lemnului, dar nu vom accepta să devenim un ţap ispăşitor al problemelor asociate cu acest sector. Am creat un context de lucru curat, fără impact asupra mediului, le impunem furnizorilor standarde de lucru şi am acceptat colaborarea doar în temeiul unei depline legalităţi", a declarat Dan Banacu, Director General Holzindustrie Schweighofer Baco.

"Exploatarea forestieră este necesară, autorităţile sunt cele care reglementează condiţiile acestei exploatări, iar Holzindustrie Schweighofer este o companie care respectă toate aceste condiţii la nivel naţional şi internaţional, prin certificările internaţionale PEFCTM şi FSC, care sunt voluntare", a adăugat Dan Banacu.

(A.L.)

-----

Organizaţiile Agent Green, WWF-România, Greenpeace România şi Federaţia Nostra Silva au cerut o reacţie europeană pentru a opri tăierile ilegale de păduri din ţara noastră şi pentru protejarea ultimelor păduri virgine, într-o conferinţă de presă organizată ieri de Environmental Investigation Agency (EIA).

Noul raport EIA - "Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare şi corupţia din România" - susţine că defectuoasa administrare a pădurilor duce la situaţia în care mari cantităţi de lemn tăiat ilegal sunt acceptate în mod conştient de Holzindustrie Schweighofer (HS), compania austriacă ce domină piaţa lemnului din România.

Alexander von Bismarck, director executiv la Environmental Investigation Agency, a declarat: "Estimăm că circa 50% din lemnul tăiat în România a provenit din surse ilegale în ultimul deceniu. În majoritatea cazurilor investigate de noi, destinaţia lemnului ilegal a fost Schweighofer. Certificatele şi declaraţiile prezentate de campanie sunt puternic contestate de constatările pe care le prezentăm în raportul nostru".

Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer susţin, însă, că raportul realizat de către EIA prezintă un număr foarte mare de acuzaţii false, bazate pe informaţii inexacte despre companie.

"Suntem la fel de îngrijoraţi de situaţia tăierilor ilegale de lemn din România ca societatea civilă, însă dorim să subliniem faptul că Holzindustrie Schweighofer nu este parte din problemă, ci parte din soluţie", se arată într-un comunicat al companiei.

Holzindustrie Schweighofer mai precizează: "Nu doar refuzăm orice transport de lemn suspect, care nu prezintă documentele legale complete şi corecte, ci îl raportăm autorităţilor competente să investigheze şi să sancţioneze eventualele nereguli. Doar în ultimul an, Holzindustrie Schweighofer a respins şi raportat 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme".

Totodată, Holzindustrie Schweighofer spune că este singura companie din industria de prelucrare a lemnului din România care nu acceptă lemn provenit din parcuri naţionale.

Conform reprezentanţilor companiei austriece, în urma unor controale realizate de Ministerul Mediului la fabricile societăţii, a fost întocmit un

raport care, conform procedurilor legale din România, a fost trimis către Parchetul General: "Deoarece nu am primit încă o copie a acestui raport şi nu cunoaştem conţinutul integral şi oficial al acestuia, nu putem comenta pe marginea informaţiilor pe care le-ar putea include, însă putem aduce o primă clarificare a unor informaţii vehiculate în raportul EIA. Materialul lemnos confiscat la care se face referire în raportul EIA avea provenienţă legală, nefiind vorba despre o confiscare fizică, de volum, ci doar valorică. S-a luat această decizie din cauza unor erori umane legate de operarea datelor sau de depăşirea unor termene".

Agent Green: România este adăpostul pentru cea mai mare suprafaţă de păduri virgine rămase

Agent Green a desfăşurat investigaţii şi a expus în ultimii ani o serie de cazuri de tăieri ilegale sau nesustenabile din parcuri naţionale şi alte arii protejate. Într-una dintre situaţii a fost filmat întreg parcusul unui transport de lemn din Parcul Naţional Retezat până la intrarea în fabrica HS din Sebeş, după încălcarea mai multor legi, după cum spun reprezentanţii organizaţiei.

Gabriel Păun, preşedintele Agent Green, a precizat: "România este adăpostul pentru cea mai mare suprafaţă de păduri virgine rămase, două treimi din ele sunt la noi şi de aceea ne luptăm. În acest moment, situaţia este scăpată de sub control. Vorbim de o decimare a pădurilor virgine şi a celor de producţie, în condiţiile în care cele mai recente investigaţii guvernamentale, care nu au ieşit pe deplin la suprafaţă, arată că această companie din Austra numită Schweighofer ne foloseşte inclusiv lemnul superior de cea mai bună calitate pentru a-l pune pe foc. Atât de ieftin este lemnul nostru românesc superior, încât ajunge lemn de foc şi energie..."

Mai mult, domnul Păun a continuat să spună că Schweighofer nu a declarat niciodată 8% din lemnul care intră pe poarta fabricii. Austriecii recepţionează doar lemnul rotund, fără coajă: "În ultimul an, la Sebeş, au intrat 165 de mii de metri cubi de lemn tăiat ilegal. O fi mult, o fi puţin?! Este un volum imens... La Rădăuţi s-au găsit 28 de mii de metri cubi tăiaţi ilegal prin diferite companii".

Preşedintele Agent Green a împărtăşit celor prezenţi la conferinţa de presă o experienţă extrem de neplăcută: "În luna mai am ajuns în spital cu coastele rupte, pentru că am pus două întrebări într-un loc în care investigam nişte defrişări forestiere... Dacă vrem ca în ţara asta să se întâmple ceva, atunci trebuie să ne luptăm cu această companie monstru - Schweighofer. Oricât de mare ar fi, ea poate fi trasă la răspundere şi sancţiunile vor fi drastice".

Alex Găvan: "În fiecare oră, dispare o suprafaţă de pădure echivalentă cu 3 terenuri de fotbal"

Alex Găvan, renumitul alpinist şi activist de mediu, s-a alăturat ONG-urilor în apelul disperat pentru protejarea pădurilor României, menţionând: "Pentru perioada 2013-2014, în judeţul Argeş, de unde sunt eu, s-au înregistrat cele mai multe cazuri de tăieri ilegale din toată ţara - aproape 6.000. Asta se întâmplă într-o ţară în care în fiecare oră dispare o suprafaţă de păduri echivalentă cu 3 terenuri de fotbal." Totodată, acesta consideră că masacrarea pădurilor s-a făcut cu sprijinul unei coaliţii diverse, incluzând şi mulţi politicieni, iar salvarea pădurilor se poate face doar prin unirea celor de bună credinţă - a acelor "oameni care iubesc foşnetul frunzişului, şi nu foşnetul banilor".

Greenpeace: "Trei hectare de păduri degradate pe oră!"

O hartă Greenpeace, ce acoperă perioada 2000-2011 şi analizează modificări ale structurii pădurilor, arată că 280 de mii de hectare au fost degradate, într-un ritm îngrijorător, de trei hectare pe oră. O actualizare din 2015 evidenţiază faptul că pierderea pădurilor a continuat în acelaşi ritm în perioada 2012-1014, iar dacă acest ritm continuă, reprezentanţii Greenpeace consideră că vom ajunge să nu ne mai recunoaştem munţii. Cazurile de tăieri ilegale sunt investigate, sunt descoperite 62 pe zi, datele Ministerului Mediului reţinând că în fiecare an se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi. Studiile arată, totuşi, că instituţiile statului descoperă doar jumătate de milion de metri cubi, restul rămânând neinvestigate.

Prezent la eveniment, Ionuţ Apostol, director de companii la Greenpeace România, a subliniat: "Fără îndoială, ne confruntăm cu o criză a pădurilor în România, scara şi efectele degradării fiind dramatice. Considerăm că oprirea fenomenului nu este posibilă fără contribuţia societăţii civile şi, de aceea, cerem Ministerului Mediului să creeze un cadru de transparenţă, de implicare a publicului în combaterea tăierilor ilegale".

WWF: Modelul economic din această ţară trebuie să fie unul legat de păduri

WWF a înaintat o plângere la autoritatea competentă din Austria, pentru a verifica în ce măsură Regulamentul European privind lemnul este respectat în România. Magor Csibi, director WWF România, a declarat: "Biroul nostru din Belgia a făcut un studiu privind Regulamentul European şi acolo s-a identificat că acesta nu a fost implementat corect pentru lemn în foarte multe ţări membre UE. De aceea, cred că noi, ca organizaţie, trebuie să punem o presiune mare, pentru ca Europa să ia toate măsurile necesare, astfel încât lemnul ilegal să nu mai circule pe piaţă".

În opinia dumniei sale, avem de ce să fim mândri, pentru că deţinem ultimele păduri virgine din Europa, avem peisaje de sălbăticie pe care nu le are Europa şi, chiar dacă în ultimii câţiva ani a fost o piaţă mai puţin controlată, încă avem ce să apărăm: "Părerea noastră este că, în continuare, putem transforma România, pentru a deveni o economie modernă. Modelul economic din această ţară trebuie să fie unul legat de păduri, care crează o conexiune între oameni şi natură. Actualmente, mai puţin de 15% din exploatări este procesat superior, 31% este folosit pentru lemn de foc, iar o foarte mare parte este folosită pentru cherestea".

Nostra Silva: Avem parte de un dezinteres total din partea politicienilor

Nostra Silva, o federaţie a proprietarilor de păduri din România, a făcut sesizări finalizate cu rechizitorii ale procurorilor şi cu soluţii de trimitere în judecată, fiind dovedit faptul că tăierile ilegale s-au făcut sub presiunea contractelor încheiate de Holzindustrie Schweighofer. Tot în urma dezvăluirilor Nostra Silva, au fost finalizate dosare penale cu privire la retrocedări ilegale. Bogdan Todoran, preşedinte federaţiei, a precizat: "Suntem singura ţară dintre cele civilizate în care se petrece un eveniment de jefuire a resurselor naturale. Acest fenomen al tăierilor ilegale este însoţit de un alt fenomen, acela al achiziţiei ilegale de terenuri. Despre compania Schweighofer, un studiu al colegilor noştri din Statele Unite arată cum o divizie a acestei companii a reuşit să achiziţioneze peste 15 mii de hectare de teren forestier, dovezile arătând că peste 50% dintre aceste suprafeţe provin din retrocedări ilegale. Avem parte de un dezinteres total din partea politicienilor de a reglementa această situaţie".

Todoran este de părere că tăierile ilegale au cauze multiple: "Prima soluţie, dar nu singura, ar fi întărirea controlului. S-a ajuns ca în România metrul cub de lemn de foc să coste în jur de 400 de lei şi sunt zone în ţară în care nici la preţul ăsta nu-l găseşti ".

Holzindustrie Schweighofer a ţinut să precizeze că nu are nicio legatură cu modul în care s-au desfăşurat retrocedările terenurilor forestiere în România. Aceştia au precizat: "Toate achiziţiile de terenuri realizate de Cascade Empire SRL, parte a grupului, au fost verificate în detaliu, înainte de semnarea contractelor, de către case de avocatură internaţionale, care au garantat conformitatea cu toate prevederile legale. Nu există în acest moment niciun proces în desfăşurare privind terenuri deţinute de HS via Cascade Empire. Există o singură investigaţie juridică asupra drepturilor de proprietate ale unei persoane care a înstrăinat un teren de 833 hectare către Cascade Empire, însă această suprafaţă reprezintă doar 5,7% din totalul de 14.500 de hectare sub proprietate Cascade Empire SRL".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toat actiunea guvernarii Ponta privind protejarea padurilor pare a fi un mare fis. De tot risu-plinsu: sa ceri ajutorul strainatatii sa te apere de hoti, cind ai sute de mii de angajati care ar trebui sa asigure buna supraveghere si ordine in tara, fara a mai socoti armatele de bodyguarzi! Armata, Interne, servicii, Justitie, Finante, fel de fel de agentii, fel de fel de organizatii, aparat central, aparate locale.... Un aparat monstruos construit doar pentru a consuma resurse, a falimenta tara si a ne lasa sarcii lumii. Este incredibil! Cum este posibil asa ceva? Cum mai putem trai, cum mai putem scoate nasul in lume cu rusinea asta pe care o purtam cu atita nerusinare.?

    Simplu: stat mafiot, un stat pe care nu mai suntem in stare sa-l stapinim!

    Justitie... doar o vorba-n vint! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb