eJobs: 56% dintre angajaţi plănuiesc să-şi schimbe jobul în 2024

Miscellanea / 22 noiembrie 2023

Bogdan Badea, CEO eJobs, liderul pieţei de recrutare online din România

Bogdan Badea, CEO eJobs, liderul pieţei de recrutare online din România

56% dintre participanţii la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că, pentru 2024, au în plan o schimbare de job. 17% sunt indecişi din acest punct de vedere, iar 27% sunt mulţumiţi de locul în care lucrează în prezent şi nu se gândesc să facă o schimbare. Principalele motive invocate de cei care sunt în căutarea unui nou loc de muncă sunt legate de salariu (menţionat în top 3 motive de 59,7% dintre respondenţi), faptul că nu întrevăd nicio posibilitate de creştere în compania pentru care lucrează în prezent (56,9%) sau că se află într-un mediu toxic, din punct de vedere organizaţional (42,3%). Aproape o treime includ în lista de motive faptul că muncesc prea mult şi se simt epuizaţi, 16,6% sunt nemulţumiţi de faptul că nu pot lucra remote, deşi şi-ar dori acest lucru, 10,2% nu se înţeleg cu managerul direct, iar 4,4% nu se înţeleg cu echipa.

De altfel, întrebaţi cum a fost anul 2023 pentru ei, majoritatea îl descriu drept un an dificil: 23% spun că a fost greu, la fel de mulţi cred că a fost plin de provocări, iar pentru 22% a fost un an plin de incertitudini. Doar pentru 31% a fost un an bun, astfel: pentru 16% a fost un an de creştere; pentru 8%, 2023 a venit cu surprize plăcute şi pentru 7% a fost mai uşor decât 2022. "Este foarte clar faptul că angajaţii şi candidaţii absorb ca un burete tot ce se întâmplă în piaţă şi în companiile pentru care lucrează. De aceea vedem un număr destul de mare de respondenţi care vorbesc despre cum au fost afectaţi de incertitudinea din spaţiul economic, care au resimţit un nivel crescut de presiune la locul de muncă sau care au fost nevoiţi să crească volumul de muncă, unii chiar printr-un al doilea job", spune Bogdan Badea, CEO eJobs, liderul pieţei de recrutare online din România.

Dincolo de schimbarea jobului, lista de dorinţe pe care le au pentru următorul an mai include măriri salariale, obţinerea unei promovări, să lucreze pe termen lung de acasă, să îşi deschidă propria afacere, să înceapă un curs de reconversie profesională sau să se angajeze în afara ţării. 9% mărturisesc că nu au niciun motiv să aibă aşteptări optimiste de la 2024.

"Chiar şi în rândul celor care au o serie de planuri clare pentru următorul an, există anumite temeri legate de impactul pe care ar putea să-l aibă 2024 asupra vieţii lor profesionale. 33% se tem de o posibilă criză economică, 17% că ar putea să le scadă veniturile, 12% iau în calcul că ar putea să fie mai puţine joburi disponibile în piaţă. 7% menţionează că ar putea să nu obţină promovarea dorită, iar 6% se tem că vor rămâne fără job. 22% sunt, în schimb, optimişti şi declară că nu au nicio temere pentru noul an", completează Bogdan Badea.

În ceea ce-i priveşte pe cei care se pregătesc de schimbarea jobului, o treime se aşteaptă să îşi găsească un nou loc de muncă într-un interval cuprins între una şi trei luni, 15% cred că va dura între trei şi şase luni, iar 19% au încredere că vor reuşi în mai puţin de o lună. Pentru 24% este greu să facă o estimare, în timp ce 16% cred că va fi un proces mai lung de şase luni, acesta fiind şi motivul pentru care, momentan, ezită şi îşi dea demisia. "Vedem la acest capitol, o uşoară schimbare faţă de sondajele precedente, în sensul în care a scăzut numărul celor foarte optimişti şi a crescut numărul celor care cred că va dura undeva în jur de şase luni sau chiar mai mult să se angajeze în altă parte. O altă schimbare faţă de anii trecuţi este un nivel mai ridicat de disponibilitate pentru a lucra în companii româneşti sau în start-up-uri", comentează Bogdan Badea.

35% dintre respondenţi spun că angajatorul ideal este o multinaţională, 18% spun că angajatorul ideal este cel care permite munca remote, 16% ar vrea să lucreze într-o companie de mici dimensiuni, 13% pentru o companie românească, la fel de mulţi pentru o companie din afara ţării şi 5% ar alege un start-up.

Sondajul a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2023, pe un eşantion de 1.250 de respondenţi care, în prezent, sunt angajaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb