ELCEN semnează un Memorandum de Înţelegere cu SAGE Geosystems

F.D.
Companii / 23 iulie

ELCEN semnează un Memorandum de Înţelegere cu SAGE Geosystems

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a semnat marţi un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu SAGE GEOSYSTEMS Incorporated, o companie din SUA care dezvoltă tehnologii de valorificare şi stocare a energiei geotermale. Prin acest MoU, ELCEN şi SAGE au în vedere realizarea unui studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de utilizare a resurselor geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Memorandumul de Înţelegere a fost semnat de Directorul General al ELCEN, Claudiu CREŢU, în prezenţa Secretarului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, dna. Jennifer Granholm şi a Ministrului Energiei din România, dl. Sebastian Burduja, în marja P-TECC Ministerial Business Forum (Forumul Ministerial şi de Afaceri - Parteneriatul Transatlantic pentru Cooperare în domeniul Energiei şi Climei), un eveniment organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Departamentul pentru Energie din SUA în perioada 23-24 iulie la Bucureşti.

Prin acest MoU, ELCEN va facilita accesul la date relevante şi la infrastructura necesară în vederea realizării studiului de fezabilitate, va contribui cu expertiza tehnică şi cunoştinţe operaţionale specifice sistemului de încălzire centralizată la nivelul Municipiului Bucureşti.

Sage Geosystems va realiza analiza tehnică şi geologică şi studiul de fezabilitate privind soluţia de utilizare a energiei geotermale.

Claudiu CREŢU, ELCEN: "Resursa geotermală ar putea încălzi Bucureştiul. Apa fierbinte extrasă din subteran ar putea ajunge în casele oamenilor. Utilizarea acestei tehnologii va reduce mult poluarea din oraş, dar şi facturile la încălzire. Vom face un studiu pentru exploatarea energiei geotermale, o resursă importantă, însă prea puţin folosită. Studiul ne va arăta unde se pot face foraje şi cum putem valorifica energia geotermală locală pentru a furniza energie în mod rentabil, contribuind semnificativ la decarbonizarea sectorului încălzire centralizată. Departamentul pentru Energie din SUA a propus ELCEN colaborarea cu SAGE Geosystems. Avem ajutorul altor state care au expertiză şi tehnologie. Am semnat acest Memorandum de Înţelegere ca să vedem cum putem să folosim cât mai eficient şi durabil, într-o abordare hibridă, potenţialul geotermal în următorii ani pentru încălzirea din Bucureşti. "

Beneficiile acestei colaborări vizează asigurarea sustenabilităţii, inovaţiei şi a soluţiilor economice eficiente în ceea ce priveşte viitorul încălzirii centralizate în Municipiul Bucureşti. Acest demers este în deplină concordanţă cu obiectivele naţionale şi europene privind tranziţia către o energie sustenabilă.

"Reafirmăm, prin această colaborare, angajamentul ELCEN de a produce energie durabilă şi eficientă. Pentru companie, miza pe termen lung este integrarea tehnologiilor regenerabile în procesul de producere a energiei electrice şi termice. Explorarea potenţialului de integrare a energiei geotermale vine în contextul existenţei resurselor geotermale pe aproape întreaga suprafaţă a Municipiului Bucureşti, în special în partea de nord. Energia geotermală poate fi o soluţie locală rentabilă, fiabilă, durabilă, ecologică, pentru termoficare, fiind utilizată deja cu succes în acest scop în zona de vest a României", se precizează în comunicat.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: "Astăzi facem încă un pas important în diversificarea surselor de energie în ţara noastră, de data această prin dezvoltarea energiei geotermale, demers început în februarie 2024, când am efectuat un tur de forţă în SUA Şi am obţinut sprijin pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru includerea energiei geotermale în sistemul de termoficare al Capitalei.

Doamna Secretar de Stat pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm, a fost de acord, la acel moment, să susţină iniţiativa noastră şi iată-ne astăzi accelerând Programul Geotermal Românesc, program util pentru termoficarea Bucureştiului, întrucât energia geotermală este o sursă de energie regenerabilă locală şi ecologică, eficientă din punct de vedere economic, oferind un potenţial considerabil de a produce energie termică, distribuită apoi în reţele.

Pasul important făcut astăzi va contribui la un sistem de termoficare modern, în care locuinţele noastre vor beneficia de apă caldă şi căldură la parametrii optimi, pentru o capitală europeană, la un preţ competitiv."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb