ELECTRICA A PIERDUT ÎN FAŢA FONDULUI GERMAN DE INVESTIŢII Allianz Capital Partners a achiziţionat 30% din acţiunile E.ON Distribuţie România

A.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 noiembrie 2016

Allianz Capital Partners a achiziţionat 30% din acţiunile E.ON Distribuţie România

Gabriel Dumitraşcu: "Este păcat că nici de data aceasta Electrica nu a reuşit să-şi valorifice avantajele obţinute în urma IPO-ului"

Ionuţ Purica, expert energie: "Tranzacţia ar putea duce la o uşoară creştere a preţului energiei distribuite în zona E.ON Distribuţie"

Compania E.ON a încheiat un acord cu Allianz Capital Partners (ACP) pentru vânzarea a 30% din acţiunile E.ON Distribuţie România, iar finalizarea tranzacţiei este estimată pentru perioada decembrie 2016 - ianuarie 2017, potrivit oficialilor E.ON România. Surse din piaţa de energie spun că tranzacţia ar ajunge la peste 250 milioane de euro.

Reprezentanţii ne-au declarat: "ACP devine acţionar la compania E.ON Distribuţie România după ce Fondul Proprietatea a ieşit din acţionariatul companiei de distribuţie în luna iunie a acestui an, acţiunile deţinute de acesta fiind răscumpărate de către E.ON România. Ulterior am iniţiat procesul de a găsi un nou partener cu care am încheiat un acord".

Surse din energie ne-au declarat că interesul unor investitori de tip Allianz este o dovadă de încredere pentru economia României şi un lucru bun pentru sectorul energetic în ansamblul său. "Faptul că Electrica a pierdut în această cursă după ce i-a oferit poziţia de director general unui director de la E.ON arată deriva în care se află această societate", au mai adăugat sursele noastre.

Gabriel Dumitraşcu: "Achiziţia E.ON Distribuţie România de către Allianz Capital Partners nu va influenţa piaţa de energie în niciun fel"

Gabriel Dumitraşcu, fost şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei, ne-a declarat: "Achiziţia a 30% din acţiunile E.ON Distribuţie România de către Allianz Capital Partners nu va influenţa piaţa de energie în niciun fel, deoarece Allianz va fi un acţionar minoritar. În schimb, va oferi mai mult confort companiei E.ON România. O influenţă în mod direct asupra pieţei de energie nu estimez. Cred că Allianz a făcut un plasament defensiv şi strategic".

Domnul Dumitraşcu a subliniat: "Este păcat că nici de data aceasta Electrica nu a reuşit să-şi valorifice avantajele obţinute în urma IPO-ului. Din acest punct de vedere se ridică mari semne de întrebare asupra capabilităţii actualului Consiliu de Administraţie al Electrica din perspectiva investitorilor".

Ionuţ Purica: "Se doreşte ca preţul dat de Allianz să crească valoarea acţiunilor E.ON Distribuţie"

Ionuţ Purica, expert în domeniul energiei, ne-a precizat: "Tranzacţia ar putea duce la o uşoară creştere a preţului energiei distribuite în zona E.ON Distribuţie, astfel încât valoarea companiei şi a acţiunilor să fie mai mare ca, într-un an de zile, Allianz să revândă acţiunile E.ON către alţi potenţiali cumpărători".

Domnia sa a adăugat: "În România, prin cumpărarea acţiunilor E.ON Distribuţie România cu circa 250 milioane de euro de către Allianz, se doreşte ca preţul pe care l-a dat Allianz să crească valoarea acţiunilor în activitatea viitoare. Pentru acest lucru trebuie ca profitul companiei E.ON Distribuţie să fie suficient de mare, astfel încât acţiunile să fie revândute altor cumpărători cu preţuri mai mari, deoarece cei care efectuează operaţii bursiere de acest gen intră într-un proces de vânzări pe piaţă".

Pe piaţa externă din sectorul energiei, domnul Purica a declarat că este posibil ca această tranzacţie să aibă legătură cu faptul că, recent, cancelarul Germaniei a cerut marilor companii nemţeşti din energie să furnizeze sume de aproximativ 24,6 miliarde euro pentru dezafectarea centralelor nucleare: "RWE şi E.ON trebuie să dea circa 16 miliarde euro. Faptul că E.ON face rost de cash vânzând acţiuni, probabil are legătură cu operaţiunea din Germania".

Ionuţ Purica a mai spus: "S-ar putea ca, pe lângă partea de creştere a preţului energiei distribuite, să apară o chestiune de scăderea costurilor de operare a companiei prin eficientizarea activităţii sau prin eliberări de personal".

Ovidiu Demetrescu, director general London Brokers, ne-a declarat: "Nu cred că această tranzacţie influenţează piaţa de energie. E.ON Distribuţie România este o utilitate publică cu tarife reglementate şi cu o activitate bine reglementată, iar fondul de investiţii Allianz are în vedere venituri constante şi pe termen lung. A fost un aliniament între aşteptările Allianz de predictibilitate a veniturilor fondului de investiţii şi veniturile constante şi pe termen lung ale unei companii de utilităţi. Încurajăm şi fondurile de pensii locale să se uite la investiţii în companii de utilităţi dacă vor exista astfel de oportunităţi".

Domnia sa a adăugat: "E.ON Distribuţie România dorea să facă o tranzacţie să elibereze cash şi să aducă un partener strategic pe viitor. Este posibil ca tranzacţia să dea un impuls în stimulare a serviciilor şi a competitivităţii companiei, în condiţiile în care piaţa de energie electrică s-a liberalizat, iar piaţa de gaze va urma să se liberalizeze".

În urma acestei tranzacţii, E.ON România va deţine 56,49% din acţiunile E.ON Distribuţie România, ceea ce îi permite controlul şi astfel să îşi consolideze afacerea.

Ministerul Energiei: "Piaţa românească de energie este puternică şi atractivă"

Piaţa românească de energie este puternică şi atractivă, iar intrarea marilor fonduri în acest sector este o dovadă de încredere în politicile din domeniu şi în parcursul României în general, afirmă reprezentanţi ai Ministerului Energiei, după ce Allianz Capital Partners a anunţat că va prelua 30% din acţiunile E.ON Distribuţie România, informează Agerpres. Oficialii Ministerului au spus: "Nu putem comenta o tranzacţie privată, însă este clar că piaţa energiei din România este puternică şi atractivă, iar intrarea marilor fonduri în acest sector înainte de orice alte sectoare este o dovadă de încredere în politicile din sector şi în parcursul României, în general".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Este o rusine ca Electrica nu a put cumpara aceste actiuni desi are 600 milioane euro in conturi. Domnul Dumitrascu are dreptate : plagiatorul de doctorat si impostorul Cristian Busu trebuie sa plece imediat din aceasta functie.

    De remarcat si ipocrizia ministrului Grigorescu care dupa ce a pus Electrica sa participe la proces saluta esecul societatii. 

    Ai perfecta dreptate. Totusi, ce se intampla la Electrica? Noroc cu Furnizarea care salveaza rezultatele acestui an. La nivelul CA Electrica e o acuta lipsa de viziune care cred ca vine din lipsa majora de profesionalism. Cat de paguboase pt fi aceste experimente, cu oameni noi dar fara experienta dovedita si fara rezultate profesionale!

    Sa acuzi o in astfel de termeni conducatorii de la electrica mi se pare deplasat. Cu ce e vina lor ca tranzactia nu a fost realizata nu inteleg. E o piata libera intro lume libera!

    1. Electrica are si alte oportunitati in Romania. Nemtii incearca sa se ajute intre ei. Acum apare un jucator in distributia de energie pe usa din dos. Vine puternic rcs-rds. Multu clienti e-on deja se duc spre rcs -rds. Pentru ca 1000 kil este mai eftin si cu 100 ron.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb