ELECTRICA FACE PRECIZĂRI CU PRIVIRE LA POLITICA DE REMUNERARE "Măsurile propuse sunt în beneficiul societăţii prin adaptarea modului de funcţionare a CA"

MIHAI GONGOROI
Piaţa de Capital / 26 septembrie 2019

"Măsurile propuse sunt în beneficiul societăţii prin adaptarea modului de funcţionare a CA"
  • document ataşat Remuneration Policy
    apasă aici pentru a descărca.

    Măsurile propuse de Consiliul de Administraţie (CA) al Electrica (EL), ce privesc modificarea unor articole din politica de remunerare pentru administratorii şi directorii executivi ai grupului, sunt în beneficiul societăţii prin adaptarea modului de funcţionare a CA la dinamica şi complexitatea din etapa următoare de dezvoltare a grupului şi prin reducerea riscului la care societatea poate fi expusă, se arată într-un comunicat al emitentului remis Redacţiei.

    Măsurile propuse vizează trei direcţii, în condiţiile în care noua strategie de afaceri a grupului (6 companii operaţionale - 3 de distribuţie, una de furnizare şi două de servicii energetice, plus compania-mamă) prevede linii de dezvoltare a activităţilor ce vor conduce la sporirea nivelului de complexitate a activităţii şi volumului de operaţiuni aflate sub supravegherea şi coordonarea Consiliului de Administraţie al companiei, argumentează Electrica în comunicat.

    Aceste direcţii sunt, potrivit companiei:

    - "flexibilitatea operaţională în acord cu bunele practici din industrie la nivelul Consiliilor de Administraţie, ceea ce presupune eliminarea plafonării numărului de şedinţe astfel încât board-ul să poată scurta ciclul decizional în contextul dinamicii pieţei locale şi regionale;

    - reducerea riscului potenţial la care poate fi expus grupul: este o practică obişnuită la nivelul companiilor listate cu o structură şi complexitate similare şi reprezintă o măsură care contribuie la consolidarea valorii publice a societăţii. Poliţa de asigurare de tip D&O (Directors and Officers Liability) a fost aprobată deja de acţionarii societăţii, în AGA din data 09 februarie 2018, iar această obligaţie este cuprinsă în contractele de mandat ale administratorilor. Extinderea valabilităţii poliţei de asigurare până la 3 ani după încetarea contractului de mandat, perioada obişnuită de prescripţie civilă, este o practică uzuală şi reduce riscul la care societatea ar putea fi expusă în viitor.

    - protejarea pe termen lung a proiectelor de dezvoltare aflate în analiză: Electrica are în derulare sau analiză mai multe proiecte majore, inclusiv de creştere anorganică, unde elementele de evaluare şi strategie sunt aprobate la nivelul Consiliului de Administraţie, ceea ce implică necesitatea de a încheia o clauză de neconcurenţă. Conform practicilor uzuale din industrie, perioada de neconcurenţă, denumită şi cooling off period, este de 12 luni de la încetarea contractului de mandat".

    CA al Electrica convocat ieri acţionarii în data de 14 noiembrie pentru a aproba mai multe modificări la politica de remunerare pentru conducerea administrativă a companiei, una din care ce stipulează că administratorii, dar şi directorii executivi beneficiază de o poliţă de asigurare având o valoare asigurată de 10 milioane de euro/persoană/eveniment.

    În comunicatul de ieri al companiei se precizează: "Poliţa va acoperi şi o perioadă post-mandat, respectiv de până la trei ani, pentru evenimente survenite ca urmare a activităţii desfaşurate de administratori, pe perioada mandatului acestora. Societatea va suporta şi va plăti costul primelor acestei asigurări".

    Un alt punct de pe ordinea de zi prevede aprobarea unei compensaţii de neconcurenţă în cuantum de 12 remuneraţii lunare fixe brute. Astfel, după plecarea din companie, administratorii urmează să primească cel puţin 43.000 de euro brut, în condiţiile în care remuneraţia fixă lunară brută este de 3.630 de euro.

    Electrica are şapte membri în Consiliul de Administraţie, aceştia fiind: Valentin Radu (preşedinte); Gicu Iorga; Bogdan Iliescu (membru şi la Transgaz în CA); Ramona Ungur; Dragoş Andrei, Niculae Havrileţ; Radu Florescu.

    Totodată, acţionarii vor mai avea pe masă o altă modificare a politicii de remunerare a conducerii, respectiv eliminarea paragrafului din actul constitutiv ce prevede numărul limită anuală de şedinţe. În prezent, acesta este limitat la 12 în cazul CA şi la 6 pentru fiecare comitet de conducere în parte, iar şedinţele suplimentare pot fi organizate numai în situaţii excepţionale.

    "Cu toate acestea, doar o singură astfel de reuniune suplimentară va fi remunerată, pentru fiecare comitet", mai scrie în paragraful ce urmează să fie eliminat. Pentru fiecare şedinţă la care ia parte, un administrator primeşte câte 1.000 de euro/persoană.

    În comunicatul companiei de astăzi se mai precizează: "Toate celelalte prevederi ale Politicii de Remunerare a membrilor Consiliului de Administraţie al SE Electrica SA, aprobată prin Hotararea AGOA nr.1/09.02.2018, rămân nemodificate.

    Ca o dovadă de transparenţă, ca şi până acum, Electrica a pus la dispoziţia părţilor interesate toate informaţiile necesare referitoare la activitatea companiei".

    Vezi document ataşat

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. astia din conducerea ELECTRICA s-au curentat pt.ca nu se pricep la "curent"...

      Ce stie sa faca cel mai bine managementul unei companii la care statul e actionar majoritar? Sa isi mareasca salariile!!! Sa suga cat mai mult si necorelat cu performanta companiei pe care o "conduc".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte

    Ziarul BURSA

    20 ianuarie
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb