Electrica SA în cifre

Valentin M. Ionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 3 iulie 2019

Electrica SA în cifre
  • document ataşat Istoric date financiare consolidate (conform datelor publicate în rapoartele anuale publicate de Societatea Energetică Electrica S.A.)
    apasă aici pentru a descărca.

    Societatea Energetică Electrica SA a fost înfiinţată în anul 1998 (prin HG nr. 365/ 1998), ca filială Conel, fiind operator în distribuţia de energie electrică pentru operatorii casnici şi non-casnici. În anul 2001, compania s-a reorganizat corporativ pentru a doua oară, cu 8 filiale în structura proprie. Ulterior, în temeiul Directivei Europene 2003/54, activitatea de furnizare a fost separată de cea de distribuţie. De asemenea, ca urmare a unor privatizări succesive, compania ajunge la configuraţia actuală, care, în fapt, este un grup integrat vertical. Structura de tip integrat vertical permite consolidarea şi extinderea în piaţă, dar are impact minor în costurile de tranzacţie.

    Pe segmentul de furnizare a energiei electrice (cotă de piaţă: 45,6% pe piaţa reglementată şi 9,36% pe piaţa concurenţială) şi servicii în piaţa energiei - construcţii, mentenanţă şi reparaţii, societatea parentală Electrica SA controlează 99,9% din societatea Electrica Furnizare SA, Electrica Serv (100% din acţiuni), Servicii Energetice Muntenia SA (100% din acţiuni) şi Servicii Energetice Oltenia SA. În furnizare, s-a realizat o fuziune a fostelor filiale Electrica Furnizare Muntenia Nord, Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Electrica Furnizare Transilvania Sud. Acestea au devenit sucursale ale SC Electrica Furnizare SA. În segmentul de servicii s-a păstrat o structură orizontală, pornind de la modul în care se face distribuţia teritorială.

    Pe segmentul de distribuţie (cota de piaţă: 40,3%), Societatea Energetică Electrica SA controlează direct, în proporţie de 99,99%, Societăţile de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A (15,19% din piaţă, 1,3 milioane consumatori), Transilvania Nord SA (cota din piaţă 11,86%, 1,28 milioane consumatori) şi Transilvania Sud SA (cota din piaţă 13,44% la 1,17 milioane consumatori). Filialele din distribuţie au deţineri încrucişate una la cealaltă, în cotă de 10% din acţiunile cu drept de vot. Participaţia Societăţii Energetică Electrica SA la cele trei filiale de distribuţie şi societatea de furnizare a crescut după tranzacţia de achiziţie acţiuni încheiată cu Fondul Proprietatea în 2017, în valoare de 752 milioane lei. (vezi schema)

    Conform raportărilor administratorilor, pe segmentul de distribuţie, Societatea Energetică Electrică SA exploatează 197.946 km de linii electrice, care acoperă 40,7% din teritoriul României.

    Structura acţionariatului în Societatea Energetică Electrica SA este diversificată, sectorul privat având o pondere de 42,3% din totalul acţiunilor nominative cu drept de vot, la care se adaugă Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o participaţie de 6,92%. Deşi deţine 48,78% din acţiunile cu drept de vot, statul are o influenţă semnificativă în guvernarea grupului, datorită fragmentării acţionariatului privat. Valoarea de piaţă a Societăţii Energetice Electrica SA este de 3,9 miliarde lei. La un factor Tobin Q de 0,77 (28 iunie 2019) firma este subevaluată.

    Societatea Energetică Electrica SA - ca firmă parentală - operează în activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, iar în secundar în producţia şi distribuţia de energie electrică, pe lângă alte activităţi secundare de suport. Cifra de afaceri cea mai mare se obţine din furnizarea de energie electrică, prin filiala sa SC Electrica Furnizare SA (70,6% în 2018).

    Veniturile şi costurile grupului sunt afectate de fluctuaţiile cererii agregate, fixarea şi aprobarea tarifelor pentru distribuitor pe sistemul "coş de tarife plafon" plus "costuri justificate şi recunoscute" (Ordinul ANRE nr.169/2018), plus preţ pentru serviciul universal aplicat de furnuizorul de ultimă instanţă obligat (Electrica Furnizare SA, conform Ordinului ANRE nr.39/2018). Rata rentabilităţii este reglementată, de asemenea, de autoritatea de reglementare (Ordinul ANRE nr.168/2018). În aceste condiţii, grupul poate să se focalizeze asupra structurilor cu valoare adăugată ca să-şi păstreze şi, eventual, să-şi mărească clientela, în condiţiile în care piaţa românească se caracterizează printr-un grad scăzut de comutare externă a clienţilor/"external switching" - estimat la 0% la preţuri reglementate şi 0,93% preţuri nereglementate (Sursa: Retail Markets Monitoring Report, 2017) - ceea ce poate asigura încasări relativ constante într-un interval de timp mediu şi lung.

    Proiecte la nivel de grup

    Strategia companiei se focalizează pe consolidarea poziţiei pe piaţa internă. În acest scop, Societatea Energetică Electrica SA a achiziţionat de la Fondul Proprietatea participaţiile deţinute de acest fond la filialele de distribuţie şi filiale de furnizare din cadrul grupului. Separat de achiziţia de acţiuni nominative, în cadrul grupului societatea parentală (Societatea Energetică Electrică S.A.) a început în 2017, un proces de rebranduire pentru conformarea cu reglementările în vigoare (Legea nr.123/2021, Directiva 2009/72/CE privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi ordinul ANRE nr5/2015), dar nu există detalii publice în ce constă această rebranduire, respectiv dacă s-a realizat o ajustare structurală a modelului de distribuţie. De asemenea, s-a decis internalizarea unor activităţi, transferându-se mentenanţa, investiţiile, proiectarea, achiziţiile şi logistica de la Electrica Serv S.A. la filialele de distribuţie ale grupului. Probabil că acest transfer a fost influenţat şi de costuri , în condiţiile în care în România holding-urile nu sunt reglementate adecvat la nivel fiscal. Administratorii grupului susţin că au revizuit procedurile de risc.

    În anul 2018 au fost realizate investiţii în valoare de aproximativ 836 milioane lei, la cei trei operatori din segmentul de distribuţie. Iar în anul 2019, operatorii de distribuţie investesc 612 milioane lei în infrastructură de distribuţie. Pe segmentul furnizare nu sunt planificate investiţii.

    Evoluţia rezultatelor financiare în trimestrul întâi 2019

    În primele 3 luni ale anului 2019, cifra de afaceri a grupului Electrica a crescut cu 17,3%, comparativ cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2018. Aproximativ 78,9% din cifra de afaceri a fost realizată pe segmentul de furnizare a energiei electrice şi restul în sectorul de distribuţie. Este o uşoară creştere a cifrei de afaceri în furnizare comparativ cu trimestrul întâi 2018 (76,3%). Grupul încheie tranzacţii pe piaţa OPCOM, ori cu firme controlate de stat, precum: Nuclearelectrica, Translectrica, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Electrocentrale, la care se adaugă firmele din industria de procesare, industria extractivă, transport feroviar şi industria de apărare. În structura tranzacţiilor nu au apărut schimbări. Deşi cifra de afaceri a crescut, grupul a înregistrat o pierdere de 40,8 milioane lei, posibil ca urmare a majorării cheltuielilor cu achiziţia de energie, cu 34,21%. Această majorare a fost determinată de ajustarea preţurilor la energie electrică. Per total, cheltuielile de exploatare au crescut cu 27,5% (comparând trimestrul I 2019 cu trimestrul I 2018), cu salturi substanţiale la energia electrică achiziţionată şi majorări semnificative la achiziţia de certificate verzi (112, 6%), construcţia reţelelor electrice în legătură cu acordurile de concesiune (14,4%). În aceste condiţii, rata profitului marginal este de -3%, EBITDA de 76,5 milioane lei (-60,3% faţă de trimestrul I 2018), iar marja EBITDA de 4,83%. Eficienţa capitalului/Return on equity - ROE este de -0,7%, iar ROA de -0,5%. Gradul de îndatorare a crescut cu un punct procentual faţă de decembrie 2018 şi cu 0,7% faţă de trimestrul întâi 2018. Solvabilitatea globală este de 3,7, iar lichiditatea curentă/testul acid de 1,3. Cei din urmă indicatori arată o situaţie financiară încă robustă. Per ansamblu, rezultatele pe primul trimestru al anului 2019 nu sunt pozitive, dar nu reflectă un trend pentru tot anul. Fără îndoială, constrângerile impuse de stat în tarifare şi taxare (2% la cifra de afaceri) trebuie analizate cu multă atenţie, pentru a vedea magnitudinea acestora asupra rezultatelor la semestru şi la sfârşitul anului. (vezi tabelul "Indicatori, trimestrul I 2019")

    Rezultatele financiare ale grupului în anul 2018

    În anul 2018, cifra de afaceri a grupului Electrica SA este de 5.612.784 mii lei, la o cantitate de energie distribuită de 17,7 Twh, uşor mai scăzută faţă de anul 2017. În anul 2018, numărul de clienţi s-a micşorat cu 0,8%. Comparativ cu decembrie 2017, cifra de afaceri a crescut cu 0,17%. Veniturile din exploatare s-au majorat cu 0,02%. Segmentul de furnizare (3.966.723 mii lei) a avut o pondere de 70,6% în totalul cifrei de afaceri (73,63% în 2017). Pe segmentul de distribuţie s-au obţinut 1.602.785 mii lei (fără venituri din tranzacţii cu alte segmente), Transilvania Sud (venituri: 550.264 mii lei) şi Transilvania Nord (venituri: 527.835 mii lei) performând cel mai bine, ca şi în anul anterior (2017).

    Pe de altă parte, cheltuielile de exploatare s-au redus cu 1,13%. Scăderi semnificative s-au înregistrat la energie electrică achiziţionată (- 8,56%). În schimb, s-au majorat cheltuielile cu construcţia reţelelor electrice în legătură cu acordurile de concesiune (13%), amortizarea imobilizărilor corporale şi necorporale (7%), precum şi la "la cheltuieli de exploatare" (contul 658,), unde pot apărea cheltuieli efectuate în avans, donaţii, valoarea neamortizată a imobilizarilor necorporale sau corporale, scoase din activ, valoarea imobilizărilor în curs, scoase din evidenţă, sume în curs de clarificare şi sume prescrise.

    Comparativ cu decembrie 2017, profitul înainte de impozitare a crescut cu 27%, iar eficienţa capitalului/ROE cu 21%. EBITDA este de 691 mil lei, iar marja EBITDA 12,3%. Fără a face o comparaţie cu 2017, eficienţa capitalului/ Return on equity - ROE este de 4% (un benchmark ar putea fi la aprox 9%, dar într-un mediu concurenţial puternic şi mai puţin constrângător), ROCE tot de 4%, iar ROA/ randamentul activelor este de 3%.

    Rata de levier este de 0,33 ceea ce exprimă un grad de îndatorare redus. Lichiditatea curentă/testul acid este de 1,4, în scădere faţă de decembrie 2017, când indicatorul era de 1,78 , dar s-au redus considerabil deţinerile de certificate de trezorerie şi obligaţiuni guvernamentale, certificatele verzi şi stocurile în structura activelor curente. Gradul de îndatorare s-a redus uşor (25% în 2018 faţă de 25,75% în 2017) şi solvabilitatrea globală este de 4 (benchmark >2).

    Guvernarea corporativă la firma parentală a grupului

    Regulile care stabilesc sistemul de guvernare corporativă sunt fixate în actul constitutiv al Societăţii Energetice Electrica S.A. Deşi se aplică modelul unitar există o separaţie deplină între control şi management, în sensul că directorul general (ca agent) nu poate fi administrator, dar deţine puteri manageriale depline în societatea parentală.

    Consiliul de administraţie este alcătuit din 7 membri. Patru dintre membrii consiliului de administraţie sunt independenţi, iar restul de trei sunt numiţi de stat.

    Codul de guvernare corporativă stabileşte reguli stricte de independenţă, dar nu şi de selecţie. Statul are încă o influenţă puternică în guvernarea Societăţii Energetice Electrica SA, ca urmare a fragmentării acţionariatului privat şi indirect asupra întregului grup, deşi nu mai deţine o poziţie majoritară.

    Consiliul de administraţie nu se rezumă doar la monitorizare/control, ci îndeplineşte competenţe de planificare strategică, în politici financiare şi de risc. De asemenea, consiliul de administraţie numeşte/revocă directorii şi stabileşte parametrii relaţiei principal - agent.

    Societatea Energetică Electrica SA a stabilit politica de remunerare, respectiv costurile de agenţie. Costurile de monitorizare ce privesc administratorii sunt la un nivel mediu. În schimb costurile de angajament/"bonding costs" pentru agenţi/directori executivi sunt excesive, posibil pentru a reduce din pierderile reziduale, deşi acestea nu sunt cuantificate. Costurile de angajament/"bonding costs" cuprind o remuneraţie lunară fixă, o remuneraţie variabilă anuală şi un pachet de opţiuni de acţiuni virtuale "OAVT". "Compensaţiile" nu se plătesc precum "drepturile reziduale" (fixarea după dividendele cuvenite acţionarilor).

    Pentru a acorda suport guvernării corporative s-au înfiinţat comitetul de audit şi risc, comitetul de nominalizare şi remunerare, precum şi comitetul de strategie şi guvernare corporativă. Existenţa acestor comitete birocratizează excesiv guvernarea firmei, dar în parte situaţia decurge din legislaţie.

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. Atentie, majoritatea graficelor din atasament sunt gresite!

      1. Daca spui doar asta, fara sa arati care grafice ar fi (dupa tine) gresite si de ce, atunci puteai sa ma si injuri. Intelesul e acelasi.

        Pina una alta, Atentie, exprimarea "majoritatea...sunt" este gresita! 

        Sa-ti explic: "majoritatea" este la singular, "sunt" este la plural; fiind in relatie de subiect si predicat, rezulta un dezacord gramatical.

        Intoarce-mi serviciul, te rog, explica-mi cum ti-am explicat si eu. 

        Autorul a reverificat ceea ce spui tu ca ar fi gresit si ma asigura ca nu este gresit.

        Singura speranta care mi-a mai ramas esti tu.

        Spune-mi, te rog, ce crezi tu ca e gresit?! 

        Nu e nici o greșeală.

        Doar că tu nu sti sa te uiti la un grafic. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb