"Electricité de France" ar putea recupera ajutoarele de stat returnate

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2009

Conform EDF, ajutoarele de stat au constituit o donaţie de capital a cărei valoare echivala cu o scutire parţială de impozite.

Conform EDF, ajutoarele de stat au constituit o donaţie de capital a cărei valoare echivala cu o scutire parţială de impozite.

Valoarea acestora şi dobânzile aferente trec de 1,2 miliarde de euro

Producătorul de energie electrică "Electricité de France" SA (EDF) ar putea recupera, în baza unei decizii a Uniunii Europene, peste 1,2 miliarde de euro (1,75 miliarde de dolari) - ajutoare de stat pe care a fost nevoit să le returneze guvernului francez, plus dobânzile aferente.

Curtea Generală a UE, cunoscută anterior ca Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, a anunţat, ieri, că autorităţile de la Bruxelles (Comisia Europeană) vor trebui să reexamineze decizia prin care ordonau EDF să ramburseze ajutoarele publice în valoare de aproximativ 889 milioane de euro, la care se adaugă dobânzile plătite din 1997, de circa 311 milioane de euro.

"Prin refuzul de a examina măsurile contestate, Comisia Europeană a comis o eroare de drept şi a încălcat regulile referitoare la ajutoarele de stat", a anunţat Curtea Generală, al cărei sediu se află în Luxemburg.

Prin această decizie, Curtea Generală a anulat o hotărâre a Comisiei Europene din anul 2003, care a considerat incompatibile cu piaţa comună unele măsuri luate în 1997 de Franţa în favoarea companiei EDF. Comisia a criticat un ajutor fiscal de 888,89 milioane de euro acordat companiei, estimând că acesta a avut ca efect "consolidarea poziţiei concurenţiale a EDF în raport cu rivalii săi".

Executivul comunitar a reclamat restituirea acestor ajutoare, şi a dobânzilor aferente, adică o sumă de 1,27 miliarde de euro.

Sprijinit de statul francez, EDF a depus, în 2004, un recurs în anulare la decizia Comisiei, susţinând că ajutoarele constituie de fapt o donaţie de capital cu o valoare egală cu o scutire parţială de impozite.

Potrivit EDF, Comisia nu poate să refuze să verifice dacă statul francez s-a comportat ca un investitor privat într-o economie de piaţă.

Comisia Europeană a anunţat că va analiza decizia Tribunalului din Luxemburg. Deciziile Curţii Generale pot fi atacate la Curtea Supremă a UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb