Electromontaj SA - 70 de ani de excelenţă în domeniul energetic

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 3 martie 2020

Electromontaj SA - 70 de ani de excelenţă în domeniul energetic

Electromontaj reprezintă unul dintre cei mai importanţi constructori din zona sud-estică a Europei în domeniul energiei. Vorbim despre o societate cu peste 70 de ani de tradiţie în acest domeniu de activitate, des­pre o firmă stabilă financiar, tehnic şi economic, cu un viitor indiscutabil pentru următoarele decenii.

Înfiinţată în anul 1949, de-a lungul istoriei sale, compania Electromontaj este principalul constructor din domeniul transportului şi distribuţiei, 95% din lucrările efectuate de Transelectrica fiind realizate de compania Electromontaj.

De-a lungul celor peste 70 de ani de activitate, compania a realizat un număr mare de proiecte care însumează:

- 154 kilometri de linii electrice aeriane de 750 kV;

- 12.000 kilometri de linii OHTL de 220 - 400 kV;

- 260.000 km de linii OHL de 20 - 132 kV;

- 85.000 km de cabluri subterane de 1 - 400 kV;

- o staţie de 750 kV;

- 70 de staţii de 220 - 400 kV;

- 930 de staţii de 110 - 132 kV;

- 69.000 de staţii de până la 63 kV.

Practic, se poate spune că Electromontaj, de-a lungul istoriei sale, a contribuit din plin la procesul amplu de electrificare a ţării noastre demarat după încheierea celui de-al doilea război mondial.

Compania a construit, din 1949 şi până în prezent, liniile pentru transportul de energie electrică şi staţiile electrice de conectare şi transformare de 110 kV, 220 kV, 400 kV şi 750 kV, astfel cum au fost confirmate şi agreate de companiile publice Transelectrica şi Electrica. Liniile de distribuţie aeriene de 110 kV, cablurile de 110 kV, posturile de transformare, liniile aeriane de medie tensiune sau transportul de energie prin cablu, liniile de transmisie de joasă tensiune sau prin cablu, transportul urban prin intermediul tramvaielor şi troleibuzelor, electrificarea căilor ferate, iluminatul oraşelor şi comunelor, al arenelor sportive, instalaţiile de transport montan, alimentarea cu electricitate realizată din producţia microhidrocentralelor, staţiilor eoliene, toate acestea reprezintă obiectul de activitate al companiei Electromontaj SA.

Practic, începând de la înfiinţare (anul 1949) până în prezent, compania este un lider în domeniul construcţiilor energetice din ţara noastră.

Un eveniment de cotitură în istoria companiei a fost anul 1990, când întregul mod de organizare al activităţii s-a schimbat odată cu trecerea la economia de piaţă. În primii ani de după 1990, a avut loc privatizarea companiei prin metoda MEBO, adică prin predarera activelor către angajaţi, care ulterior au primit acţiuni la un preţ simbolic. Aspectul preferenţial al programului l-a constituit creditul acordat de către FPS (Fondul Proprietăţii de Stat) pentru cumpărarea acţiunilor, cu o dobândă reală negativă. Datoria putea fi plătita din profituri - ceea ce s-a şi întâmplat de-a lungul primei decade post 1990 la Electromontaj SA, iar societatea era scutită de taxa pe profit pe perioada rambursării. Practic, Electromontaj SA este o companie cu capital privat 100% autohton.

Activitatea de producţie internă este organizată în puncte de lucru răspândite pe tot cuprinsul ţării. În afara punctelor de lucru, compania Electromontaj SA a înfiinţat unităţi de producţie proprii, o fabrică de stâlpi de oţel zincat în Bucureşti şi una de cleme şi armături la Câmpina.

Fabrica din Capitală are o capacitate de producţie totală de 20.000 tone pe an. Ea produce în principal stâlpi galvanizaţi pentru liniile electrice aeriene, precum şi suporturi pentru staţiile şi substaţiile de trans­formare. Fabrica este structurată pe trei hale principale pentru tăierea şi perforarea materialului şi pentru galvanizarea la cald. Liniile de tăiere sunt echipate cu maşini computerizate aduse din Italia şi Franţa. Instalaţii computerizate se regăsesc şi în hala de tăiere şi perforare a plăcilor.

Instalaţiile complete de galvanizare, include - pe lângă băile de curăţare, decapare şi preîncălzire - sisteme speciale de ventilaţie şi control automat al temperaturii băii în timpul procesării.

Fabrica de cleme şi amături din Câmpina, înfiinţată în 1984, are o producţie anuală de 750 de tone şi realizează o gamă de peste 890 de produse grupate în 22 de clase.

Compania Electromontaj SA a adăugat, în 2014, listei de servicii oferite clienţilor şi o unitate de încercare a stâlpilor, care este cea mai mare din Europa şi se află pe locul al doilea în lume. În cadrul unităţii res­pective pot fi încercaţi stâlpi de 90 de metri înălţime şi cu o masă de maximum 180 de tone.

O divizie importantă a companiei este cea externă, care s-a ocupat de-a lungul anilor de lucrările efectuate peste hotare. Imediat după 1990, scopul acestei divizii a fost menţinerea pieţelor externe din perioada 1949-1989, chiar dacă o parte dintre acestea au dispărut odată cu desfiinţarea Consiliului de Ajutor Economic Reciproc - CAER - înfiinţat de fostele state socialiste.

Odată intrată în economia de piaţă, nivelul competiţiei pe plan extern a crescut constant pentru Electromontaj SA, chiar dacă pe plan intern compania a continuat să rămână lider de piaţă. De aceea, începând cu anul 2000 s-a pus problema retehnologizării şi reducerii costurilor de executare a lucrărilor. În acest scop, Electromontaj SA a înfiinţat propria companie de execuţie lucrări, Emfor Montaj SA, pe care a utilat-o cu tehnologie de ultimă generaţie.

Totodată compania a constituit propriul birou de design şi proiectare, ceea ce duce la reducerea costurilor şi timpilor de execuţie.

Retehnologizarea şi diversificarea serviciilor de calitate oferite clienţilor la preţuri corecte a dus la menţinerea partenerilor din zona Orientului Apropiat şi Mijlociu şi a oferit companiei oportunitatea intrării pe noi pieţe. Certificarea permanentă a standardelor de calitate a permis societăţii Electromontaj SA să participe la procedurile de achiziţie în domeniul construcţiilor energetice, care se derulează în orice parte a lumii. În acest moment, pe lângă contractele derulate în ţările arabe, Electromontaj are lucrări, în valoa­re de zeci de milioane de dolari sau de euro, în Rwanda, Tanzania, Cipru, Iordania, Bulgaria şi participă la licitaţii în Grecia, Macedonia şi Albania. Tot­odată, compania este una dintre opţiunile principale ale companiei de stat din Olanda din domeniul energetic, fiind pe lista scurtă a firmelor cărora li se pot atribui lucrări în infrastructura energetică batavă.

Scopul pe termen scurt este obţinerea statutului de lider regional în acest domeniu, iar scopul pe termen mediu şi lung este continuarea activităţii la nivel înalt pentru asigurarea stabilităţii economico-financiare a companiei pentru următorii 70 de ani.

Cu cei 1500 de angajaţi, dintre 135 sunt ingineri cu înaltă calificare profesională, Electromontaj SA reprezintă un model de bune practici atât în domeniul privatizării companiilor publice, cât şi în privinţa activităţii desfăşurate atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Iar acest lucru se vede în cifra de afaceri constantă în ultimii ani, care s-a situat între 238 milioane şi 240 milioane lei, precum şi la profitul net din ultimii doi ani, situat la peste 8,5 milioane lei. Profit care aduce beneficii atât companiei - ce îşi poate autofinanţa retehnologizarea şi modernizarea - cât şi acţionarilor - ce beneficiază de o valoare bună a dividendelor - şi salariaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb