"Electroutilaj" Cîmpina şi-a diminuat activitatea din cauza lipsei lucrărilor pentru "Petrom"

IULIA GROSU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2005

Activitatea "Electroutilaj" Cîmpina a fost în scădere pe parcursul primului trimestru al anului, motivul principal fiind reducerea comenzilor pe piaţă, se arată în raportul companiei. Cifra de afaceri a societăţii a totalizat 3,9 milioane RON, mai puţin cu 45% faţă de jumătatea anului precedent. Profitul "Electroutilaj" a înregistrat o scădere mai drastică, de 77%, pînă la 25 mii RON. Veniturile totale au fost mai mici cu 30% faţă de 30 iunie 2004, ridicîndu-se la 4,9 milioane RON. Scăderea veniturilor totale este consecinţa lipsei de comenzi şi a structurii produselor comandate de beneficiari, cu preţuri mai mici. Domnul Constantin Ştefănoiu, directorul general adjunct al companiei, ne-a declarat că activitatea "Electroutilaj" s-a diminuat din cauza faptului că 80% din servicii erau destinate "Petrom"-ului, care, după privatizare, nu a mai scos lucrări la licitaţie. "Este greu să cucerim noi pieţe, deoarece sînt deja alte societăţi care furnizează servicii marilor companii petroliere", a mai precizat domnia sa. Cheltuielile totale ale societăţii s-au diminuat în acelaşi ritm, de 31%, şi au ajuns la 4,8 milioane RON. "Electroutilaj" a disponibilizat circa 100 de persoane, deoarece lucra la jumătatea anului anterior cu un număr mediu de 358 de angajaţi, iar în cursul acestui an mai avea doar un număr mediu de 262 de salariaţi.

Domnul Gabriel Secăreanu, liderul sindical al companiei, ne-a declarat că angajaţii colaborează cu conducerea ca să găsească noi pieţe de desfacere. Domnia sa spune că este dificil însă să aibă contracte care să solicite toată forţa de muncă existentă. Liderul sindical spune că societatea aşteaptă ca OMV să scoată noi lucrări la licitaţie pentru "Petrom", însă viitorul este incert. "Noi căutăm în permanenţă clienţi şi nu refuzăm nici un contract", a mai precizat domnia sa.

Societatea a fost înfiinţată în anul 1951 prin transferarea activităţii de reparaţii dinamuri şi motoare electrice auto de la Uzina Poiana Cîmpina. Pe parcurs, "Electroutilaj" s-a dezvoltat continuu, ajungînd ca, între anii 1960-2000, să asigure proiectarea şi producerea întregului necesar de echipamente electrice de joasă şi medie tensiune necesară activităţii de extracţie din ţară şi din cîmpurile petroliere din afara ţării, unde societatea naţională de petrol a avut activităţi de extracţie ţiţei. Tot în aceeaşi perioadă, societatea a asigurat integral serviciile de reparaţii electrice de joasă şi medie tensiune din schelele de extracţie ale ţării. După anul 1990, fiind încă o perioadă de tranziţie pentru economia românească, "Electroutilaj" a trebuit să se adapteze noilor realităţi ale economiei de piaţă, care se caracterizează printr-o cerere internă redusă de ecipamente electrice. Din cauza aces-tui fapt, compania a trebuit să se adapteze noilor realităţi ale economiei de piaţă, care se caracterizează printr-o cerere internă redusă de echipamente electrice. "Electroutilaj" a trecut prin etape de restrîngere a activităţii şi implicit a numărului de salariaţi, care împreună cu blocajul financiar afectează activitatea şi rezultatele financiare ale companiei. Cu toate aces-tea, compania şi-a păstrat capacităţile de proiectare şi producere de echipamente electrice de joasă tensiune, avînd caracteristici tehnice la nivelul cerinţelor actuale. Cunoscînd aceste tendinţe, societatea şi-a corelat în fiecare an planul de afaceri (bugetul de venituri şi cheltuieli) cu situaţia economică şi cu cererea de echipamente electrice. Principalele produse şi servicii prestate de "Electroutilaj" sînt celule electrice de staţie, posturi de trans-formare metalice, separatoare de exterior, cellule şi tablouri electrice de distribuţie şi protecţie, separatoare de interior, transformatoare de joasă şi medie tensiune, confecţii de dulapuri şi cutii metalice, confecţii metalice din tablă, reparaţii motoare electrice de joasă şi medie tensiune.

Nivelul datoriilor a crescut cu 68%

Datoriile totale ale societăţii au crescut cu 68% pe parcursul primului semestru al anului, în timp ce creanţele de recuperat s-au diminuat cu 39%. Creşterea datoriilor a fost consecinţa contractării unui credit la "Romexterra Bank Ploieşti", numai acesta contribuind la majorarea datoriilor cu 40%. La 30 iunie 2005, "Electroutilaj" avea datorii de 6,9 milioane RON şi avea de recuperat 2,4 milioane RON de la clienţii săi. Principalii săi datornici au fost "Soceram" Bucureşti (112 mii RON), "Sterom" Cîmpina (43 mii RON), "Neptun" Cîmpina (375 mii RON), BAPS Cîmpina (413 mii RON), "Petromservice" Bucureşti (46 mii RON), "Petromar" SRL Arad (68 mii RON), "Daytona" SRL Giurgiu (89 mii RON). Cu toată influenţa inflaţiei, respectiv a creşterii preţurilor la furnizori şi a blocajului financiar naţional care a făcut ca "Electroutilaj" Cîmpina să nu-şi încaseze la timp creanţele sale şi implicit să nu-şi poată plăti o parte din datorii către terţi la scadenţe, datoriile companiei nu sînt mari.

Încasarea creanţelor companiei s-a făcut după intervenţii nenumărate, notificări şi acţionări în justiţie realizate de conducerea societăţii la principalii clienţi. În perioada la care s-a făcut raportarea, obligaţiile către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul local şi fondurile speciale au fost onorate în totalitate. Faptul că nivelul comenzilor primite în primul semestru al anului au fost mai mici decît cel primit în aceeaşi perioadă a anului trecut a determinat o îngrijorare în cadrul organelor de conducere a societăţii. Personalul de specialitate al companiei a realizat deplasări la beneficiari, scrisori, adrese, oferte de preţuri pentru produsele din structura de fabricaţie a societăţii dimensionate astfel încît să rămînă un profit minim şi preţurile aferente să fie mai mici sau cel puţin egale cu ale concurenţilor interni. Măsurile luate nu au condus însă la creşterea comenzilor primite. Cauzele sînt cele menţionate anterior şi se perpetuează din cauza instabilităţii din economia naţională.

"Electroutilaj" avea investiţii în curs în sumă de 160 mii RON. Investiţiile au constat în modernizarea halei de bobinaj (107 mii RON), modernizarea liniei de galvanizare (36 mii RON), modernizarea încălzirii (15 mii RON), reutilarea secţiei de motoare (1,4 mii RON).

Capitalul social al companiei se ridică la 1,5 milioane RON, principalii săi acţionari fiind "Semnal Media Holding" SRL Tîrgovişte (69,61%) şi SIF "Muntenia" (16,17%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb