Elena Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare

S.B.
Anticorupţie / 7 aprilie 2022

Elena Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare

Actualizare - Elena Udrea a fost prinsă pe teritoriul Bulgariei

Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, după ce a fost dată în urmărire.

"În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi autorităţile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei. În continuare, se desfăşoară activităţi specifice, în vederea predării femeii către autorităţile din România", transmite IGPR.

---

Actualizare - Elena Udrea, dată oficial în urmărire

Fostul ministru Elena Udrea a fost dată oficial în urmărire, conform site-ului IGPR.

Aceasta nu a fost găsită nici la adresa din buletin, nici la adresa din Corbeanca unde locuia împreună cu familia, pentru a fi încarcerată după ce condamnarea la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute a rămas definitivă, în urma deciziei ICCJ de azi.

---

Actualizare - Elena Udrea a fugit din ţară

Elena Udrea riscă să fie dată în urmărire generală sau chiar internaţională. În urma condamnării acesteia la 6 ani de închisoare, poliţiştii care au mers să o caute la domiciliu au constatat că nu e de găsit. Sunt informaţii că fostul ministru ar fi fugit din ţară.

Potrivit unor surse, Elena Udrea ar fi părăsit ţara la ora 11:00, prin vama Giurgiu.

---

Condamnarea fostului ministru Elena Udrea la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute rămâne definitivă după ce ICCJ a respins joi contestaţia în anulare depusă de aceasta, informează news.ro.

În dosarul ''Gala Bute'', Elena Udrea a depus o contestaţie prin care solicita anularea condamnării de 6 ani închisoare, avocaţii săi invocând decizia Curţii Constituţionale privind modalitatea nelegală de constituire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

"Cu majoritate, respinge, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017", se arată în decizia ICCJ.

Curtea mai constată că, prin încheierea nr. 210 din data de 19 decembrie 2018 pronunţată în dosarul nr. 3168/1/2018, reunit la prezenta cauză, s-a dispus admiterea cererii formulate de contestatorul condamnat Obreja Rudel privind suspendarea executării sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1532/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată în dosarul nr. 2303/1/2017 de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare. Constată şi că, prin încheierea din data de 20 decembrie 2018, s-a dispus suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2303/1/2017, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor.

În martie 2017, instanţa supremă a condamnat-o pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete. Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că, în 24 iunie 2011, a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box. În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au susţinut că Elena Udrea a avut cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Din toate miliardele sifonate pe terenuri in panta , parcuri in paduri , gondole, etc a ramas gala bute . din gala bute elena udrea isi face cartier de vile in cluj . atat de prosti ne cred . fac pariu ca pe asta ue n-o vede . e din ppe .

    1. Nu va bucurati voi cei din presa si voi nefericitilor de romani ca nuti a fost prinsa in bulgaria. Nuti,stia ca o sa fie condamnata(cred ca de la un judecator din complet) si a vrut sa plece la bronzat in grecia. Condamnarea lui nuti,arata ca romania,este o GUBERNIE a uniunii europene. Completul de 5 judecatori,care au condamnato ,stiau ca incalca constitutia romaniei intrucat numai intr-o tara bananiera trebuie nesocotita legea suprema dintr-o tara si sa aplice recomandarea stapanilor europeni de la CJUE. Nutica,o sa faca RECURS in CASATIE ,si o sa fie libera,tocmai ce unu dintre cei 5 judecatori,nu au fost deacord cu condamnarea dand semnalul ca nuti,v-a avea succes cu recursul. De cascadorii rasului sunt si uni din presa romana care se hranesc din astfel de intamplari. Astfel,odata cu aparitia coronavirusului,presa a avut subiecte de giovlaiala de unde au facut ratinguri de le-a umplut buzunarele. Apoi,a aparut razboiul din ucraina si coronavirusul a disparut ca prin farmec,insa televiziunile au avut subiecte pe care le-au disecat de parca ei ar fi in mijlocul razboiului.Ieri,presa a uitat de razboi,si s-a napustit pe fuga lenutei mai ceva ca sacalii pe un hoit. Lenuta,a plecat linistita fara ca nimeni sa o intrebe ceva.Romania,este ultima tara din europa care executa ce le dicteaza stapanii de la bruxelles,in comparatie cu tari tot fost comuniste care le spun europenilor ca ei,sunt egalii tarilor din vest,vezi,Ungaria,Polonia,Serb ia si chiarUcraina.Asta da popoare care nu se incovoaie in fata stapanilor.Conducatorii nostrii,chiar daca poporul moare de foame,ca sa le dea cativa creitari si romanilor,trebuie sa le ceara voie stapanilor,care cica ne dau bani,insa nu putem sa ii cheltuim cum am dori noi,decat daca cei care se folosec de acei bani,sunt firmele lor care construiesc tot ce romanii zic ca iata cum ne ajuta UE.Saraca tara bogata bagata in iobagie de cei cre ne conduc.!

      Ma,tu nici nu stii gramatica limbii romane,cum sa avem noi incredere in ceea ce zici?

    Mai are câteva dosare... doar ca a plecat din nou

    1. Pina ajung la alea , mor toti si jud si proc , sau se prescrie , se vede ca nu traiesti aici .

      E in Italia alaturi de Daniel Dragomir, printul Paul si alti urmariti... O sa-i extradeze Italia la Pastele Cailor.

      prins pol este in portugal

    Pot sa ii dea 50 de ani de închisoare dacă poate ieși pe la vama Giurgiu când vrea ea.

    1. Asa-i la romani, tatutzu.. n-ai invatat lectia ?

    Au lasat-o sa fuga, putoarea...

    La romani cum devine clar ca ajunge vreun escroc politic la puscarie, cum se deschid brusc granitele.  

    1. E de rasul lumii!

    Nu, a fost lasata sa plece din tara. Au mai fost cativa care au disparut.

    Ne da bre 100 de lei sa cumpărăm de mâncare sau nu ne mai da?

    Sa dea banii furati inapoi!Cu ce ne incalzeste ca sta in puscarie?Zece ani de munca in folosul comunitatii,salariul minim pe economie si sa stea cu chirie sa vada daca se descurca cu banii.Pedeapsa asta trebuie s-o primeasca tradatorii de tara si de neam nu sa frece menta in puscarie pe banii statului roman.Puscaria este pentru talhari,criminali,pedofili dar si aia trebuie pusi la munca,16 ore pe zi,in lanturi.Sa vedeti cum le piere unora gandul de a mai face rau.

    hopaa! a prins-o pe Neluta a lu Chioru molfaind un castravecior murat bulgaresc, pitita launtric si adanc intr-un boschet de trandafiri ...

    Vai ce fericit mă simt felicitari acelui judecător, felicitari BULGARIEI, ai rămas cu amintirile Elena Udrea Domnia sa duce lipsă de multe distracții. Pe banii Românilor te-ai distrat fără nici un regret viperă de femeie ce ești. Iubitul tău își va trăi viața cu alte femei iar tu vei duce lipsă))))

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb