Elevii, nemulţumiţi de proiectul de structură a viitorului an şcolar

Ziarul BURSA #Miscellanea / 9 ianuarie 2020

Elevii, nemulţumiţi de proiectul de structură a viitorului an şcolar

Structura viitorului an şcolar, propusă de ministerul de resort, îi nemulţumeşte pe reprezentanţii elevilor. Consiliul Naţional al Elevilor cere ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, retragerea proiectului de Ordin privind structura anului şcolar viitor, potrivit căruia cursurile în noul an şcolar vor începe în 14 septembrie 2020, iar vacanţa de iarnă "nu va mai fi asimilată" cu vacanţa intersemestrială, producând un "dezechilibru din punct de vedere educaţional".

CNE consideră că o astfel de măsură ar produce "haos" în sistemul de educaţie, întrucât întreaga perioadă dintre cele două vacanţe (vacanţa de iarnă, respectiv cea intersemestrială) va fi dedicată doar rezolvării situaţiei şcolare şi nu aprofundării materiei, în conformitate cu programa şcolară: "Faptul că proiectul de Ordin prevede cel mai scurt an şcolar din istoria recentă nu este un aspect îmbucurător pentru beneficiarul primar al educaţiei - nu structura anului şcolar ar trebui să fie una mult mai aerisită pentru a permite dezvoltarea personală şi profesională a elevului, ci metodele de predare-învăţare-evaluare folosite şi arhitectura curriculară implementată". CNE doreşte adoptarea unei măsuri care să ducă la creşterea calităţii actului instructiv-educativ, iar anul şcolar să înceapă la 1 septembrie şi să se încheie în 1 iunie: "În primul rând, dorim să atragem atenţia cu privire la un fenomen care a luat amploare în sistemul educaţional, mai ales în ultimii ani: calendarul examenelor naţionale este unul decalat, elevii sunt nevoiţi să susţină aceste examene în toiul verii, în clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilaţie, randamentul fiind unul din ce în ce mai scăzut. De asemenea, orice zi petrecută la şcoală în luna iunie este resimţită precum o povară de către elevi, aspect care favorizează absenteismul şcolar masiv, dar şi incapacitatea elevilor de a se putea concentra pe studiu".

Mai mult decât atât, CNE consideră că această măsură ar fi benefică şi pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic, care, din cauza săptămânilor de practică, termină şcoala în luna iulie, când, din cauza temperaturilor ridicate şi a condiţiilor "improprii" de desfăşurare a actului educaţional, elevii "nu mai pot asimila" informaţia livrată la un randament satisfăcător.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a lansat în dezbatere publică, proiectul de ordin de ministru privind structura anului şcolar pentru 2020-2021, noutatea fiind că în semes­trul al II-lea, vacanţa de primăvară va ţine cont de Sărbătorile Pascale şi va fi fracţionată în două părţi. Potrivit unui comunicat al MEC, anul şcolar 2020-2021 începe pe 1 septembrie 2020 şi se încheie pe 31 august 2021; elevii sunt aşteptaţi la cursuri pe 14 septembrie 2020; elevii din învăţământul primar şi preşcolar beneficiază de vacanţă în perioada 24 octombrie - 1 noiembrie 2020. Anul şcolar se structurea­ză pe două semestre, 34 de săptămâni: semestrul I - 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie - 29 ianuarie 2021), semestrul al II-lea - 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acum intrebam si sugarii? Examenele pentru clasele VIII si XII pot fi puse mai devreme (in cursul anului), iar vacanta sa ramana 15 iunie - 15 septembrie! Iar astia care arunca cu copiii in scoli (cum aruncau cu copii in Basescu) sa-i vanda sau sa nu-i mai faca!

    Ba ,da chiar nu schimba nimeni softul pe fluxul de productie la fabrica de ministrii ai invatamantului ? Ne laudam ca suntem ai mai buni It-isti din C.Lactee dar nu se gaseste unul calificat sa scrie alt program .

    Resoftati-o cat mai repede pe Monica ! 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb