O manifestaţie neautorizată împotriva restricţiilor anti-COVID-19 care a reunit aproape o mie de persoane joi seară la Berna, capitala Elveţiei, s-a soldat cu altercaţii între poliţişti şi participanţi, notează AFP, conform Agerpres.
"Au avut loc altercaţii în cursul marşului. Au fost aprinse dispozitive pirotehnice şi au fost aruncate obiecte în direcţia forţelor de intervenţie. A trebuit să folosim gloanţe de cauciuc", a indicat într-un mesaj pe Twitter poliţia cantonală din Berna.
Săptămâna trecută, de asemenea la Berna, mai mulţi manifestanţi au încercat să treacă peste gardul instalat pentru a proteja Palatul Federal, sediul guvernului şi parlamentului. Poliţia a folosit un tun cu apă, gloanţe de cauciuc şi gaze iritante.
În pofida apelurilor de a nu manifesta din partea unor grupuri de cetăţeni care se opun măsurilor sanitare, aproape o mie de persoane s-au adunat, a constatat un fotoreporter al agenţiei France Presse.
În aşteptarea acestui marş, forţele de securitate s-au mobilizat puternic. Piaţa Federală, unde se află Palatul Federal, a fost, de asemenea, înconjurată de poliţie.
Manifestanţii s-au apropiat însă şi au pus flori pe bariere.
"Participanţii la procesiune au încercat să treacă peste baricadă pentru a ajunge la Palatul Federal (...). Au aruncat cu diverse lucruri asupra poliţiei", au precizat forţele de ordine într-un alt tweet.
În timpul marşului, ei au scandat "Libertate!".
"Toţi împreună pentru libertate!", s-a putut citi pe o pancartă, în timp ce multe persoane au fluturat drapelul elveţian.
Recent, Elveţia şi-a înăsprit măsurile împotriva COVID-19, extinzând, începând cu 13 septembrie, obligaţia certificatului sanitar pentru a intra într-un restaurant sau într-un bar, dar şi pentru a vedea o expoziţie, un film sau un eveniment sportiv în interior, notează sursa citată.
Certificatul poate fi obţinut fie prin dovada vaccinării sau imunizării, fie printr-un test PCR sau antigen negativ.
Aceste măsuri sunt nepopulare în rândul unei părţi a populaţiei şi manifestaţiile - deşi rare în Elveţia - se înmulţesc.
Potrivit datelor raportate de Oficiul federal al Sănătăţii, numai 54,38% din populaţia eligibilă este complet vaccinată, mult mai puţin decât în alte ţări europene. Aproximativ 10.600 de persoane au murit de COVID-19 în Elveţia, o ţară cu circa 8,6 milioane de locuitori.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2021, 17:23)
BRAVO, ,,VOI" ATI REUSIT SA-I ENERVATI PANA SI PE ELVETIENII CEI (SUPRA)CORECTI. FELICITARI!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2021, 20:48)
pentru asta n-au mai facut referendum, nu? doar pt fleacuri, sa creeze impresia ca vai ce democratie directa sunt ei.