• Compania va produce componente pentru filtrele de tratare a apei, urmând ca în etapa a doua a investiţiei să ajungă la peste 250 de angajaţi
Producătorul elveţian de filtre de apă Katadyn va demara luna viitoare producţia într-o fabrică dezvoltată în Parcul Industrial Prejmer, în urma unei investiţii de 1,5 milioane de euro. "Momentan avem zece angajaţi, dar intenţionăm ca în viitorul apropiat să ajungem la un număr de 60 - 70 de angajaţi", ne-a declarat Mike Greub, directorul general al Katadyn România. În fabrica de la Braşov se vor produce componente pentru filtre de apă ce vor fi livrate companiei- mamă pentru asamblare.
Potrivit lui Greub, compania va avea şi o a doua etapă de dezvoltare, care va cuprinde extinderea cu trei hale a celor două construite în prezent, precum şi angajarea altor aproape 200 de persoane.
Istoria companiei Katadyn porneşte de la o invenţie a profesorului Alexander Krause din München în urma căreia apa era curăţată bacteriologic prin depunerea de ioni de argint prin electroliză.
Compania şi-a început producţia de filtre ceramice în anii `30 ai secolului trecut. În 1999, activităţile din sectorul UV de tratare a apei s-au contopit cu WEDECO, un concurent german, iar societatea a devenit publică. În 2001, elveţienii au preluat două firme americane - Exstream şi Pur Outdoor - devenind, astfel, cel mai mare furnizor de sisteme portabile de tratare a apei. De exemplu, sistemele portabile de desalinizare a apei de mare au fost adăugate în portofoliu prin intermediul Pur Outdoor. În următorii ani, elveţianii au preluat companii de profil din Germania, Franţa şi Suedia, în acelaşi timp deschizându-se o filială în Singapore.
La sfârşitul anului 2009, Katadyn şi-a extins sfera operaţiunilor în sectorul industrial şi municipal de tratare a apei prin achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al companiei Aquafides Elveţia şi Germania. Grupul Katadyn, care ar opera, odată cu deschiderea filialei din România în şapte ţări, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro.
Parcul industrial de la Prejmer este cel mai mare din ţară, întinzându-se pe o suprafaţă de 87 de hectare. Proiectul a fost demarat în 2006 către compania spaniolă Graells&Llonch, care a investit 350 de milioane de euro în acest obiectiv. În cadrul acestui parc, Graells&Llonch va construi, printre altele, trei clădiri de birouri cu şapte etaje, în suprafaţă de circa 2.800 mp, un hotel cu şapte niveluri, restaurante şi centre comerciale pe o suprafaţă totală 10.500 mp. Facilităţile menţionate fac parte dintr-o serie de servicii conexe spaţiului de producţie şi includ un centru medical, birouri de telecomunicaţii şi săli de conferinţe. Administrarea parcului este încredinţată, în acest moment, unei firme care asigură toate utilităţile şi reparaţiile necesare.