ELVIRA NABIULLINA, GUVERNATORUL BĂNCII RUSIEI: "Este imposibil să ne izolăm de impactul sancţiunilor"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 noiembrie 2022

"Este imposibil să ne izolăm de impactul sancţiunilor"

Economia Rusiei şi sectorul bancar al ţării au făcut faţă provocării sancţiunilor occidentale, dar banca centrală nu are încă în plan să relaxeze controalele de capital care au susţinut rubla, a declarat ieri guvernatorul băncii centrale de la Moscova, Elvira Nabiullina.

Nabiullina le-a spus parlamentarilor, conform Reuters: "Sancţiunile sunt foarte puternice, iar influenţa lor asupra economiei ruse şi globale nu trebuie minimalizată. Este imposibil să ne izolăm de impactul sancţiunilor".

Ţările occidentale au impus sancţiuni menite să izoleze Rusia din punct de vedere economic, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, declanşând războiul.

Potrivit Reuters, autorităţile ruse au reuşit să stabilizeze situaţia relativ rapid, iar Nabiullina spune că economia Rusiei şi sectorul bancar - o ţintă specială a sancţiunilor - au rezistat în general bine provocării.

Împrumuturile corporative şi de retail au crescut cu 9,9%, respectiv cu 6,7% în ianuarie-octombrie 2022, a spus oficialul Băncii Rusiei, adăugând: "Ne aşteptăm ca dinamica pozitivă a creditării să continue şi, în acelaşi timp, băncile să fie capabile să ofere perioadele de graţie de care beneficiază cei mobilizaţi şi membrii familiilor acestora".

Cei chemaţi să servească în armată în cadrul "mobilizării parţiale" decretată de preşedintele Vladimir Putin au dreptul la perioade de graţie pentru credite ipotecare, creditele de consum şi cardurile de credit pe durata serviciului lor şi încă 30 de zile ulterior efectuării acestuia.

Conform Reuters, mobilizarea pune deja presiune pe finanţe, pe cererea consumatorilor şi pe afacerile Rusiei.

În acest context, Nabiullina spune că banca centrală nu vede deocamdată nevoia relaxării controalelor de capital - inclusiv restricţiile privind retragerile de valută străină - care au contribuit la transformarea rublei în moneda cu cea mai bună evoluţie din lume, în acest an.

Veniturile în dolari şi euro din exporturile ruseşti de mărfuri şi alte bunuri, diminuate

Restricţiile impuse de Occident au afectat veniturile din export ale Rusiei, reducând valoarea veniturilor în dolari şi euro din vânzările externe de mărfuri şi alte bunuri, notează Reuters.

Oficialii ruşi au pus presiune pe bănci să îşi reducă drastic expunerea la dolarul american şi euro, după ce sectorul bancar a înregistrat pierderi mari în primele şase luni ale anului curent.

Analiştii au avertizat că veniturile statului rus ar putea fi mult mai mici decât prevederile oficiale, deoarece Occidentul îşi reduce importurile de gaze şi petrol din Rusia, astfel că există riscul unui deficit bugetar care să depăşească aşteptările.

Ocolită de Occident, Rusia încearcă să dezvolte alte rute comerciale, deşi potenţialii parteneri se tem de sancţiuni secundare, menţionează Nabiullina.

Rubla se apreciază

Rubla (moneda Rusiei) a urcat ieri până la nivelul maxim al ultimelor două săptămâni, trecând de 61 unităţi/dolar. Astfel, rubla îşi consolidează câştigurile mari înregistrate în sesiunea precedentă.

La ora 11.01 GMT, rubla era în creştere cu 0,2% faţă de moneda SUA, atingând 60,87 unităţi/dolari. Anterior, rubla urcase la cel mai ridicat curs de după 21 octombrie: 60,8275 unităţi/dolar.

Totodată, rubla a urcat cu 0,3% raportat la moneda unică europeană, la 60,77 unităţi/euro, şi cu 0,7% faţă de cea chinezească, la 8,36 unităţi/yuan.

Totuşi, Bogdan Zvarich, analist-şef la Banki.ru, preconizează că rubla va mai pierde teren, iar "o corecţie pe piaţa energiei şi o ofertă mai scăzută de valută de la exportatori ar putea pune presiune pe moneda Rusiei".

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna decembrie era de 113,5 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 118 euro, iar la ora 13.24 atingea 113,74 euro.

Ministrul ceh al Industriei a propus o plafonare a veniturilor producătorilor de energie, între 70 şi 230 euro per MWh, în funcţie de sursă, conform unui document legislativ publicat de Guvern, transmite Reuters.

Prin această schemă, Executivul vrea să obţină pentru buget 15 miliarde de coroane cehe (613,25 milioane de dolari) în 2023, conform precedentelor previziuni ale autorităţilor.

Plafonarea veniturilor se bazează pe acordul convenit la nivelul UE prin care se reţin venituri de la producătorii de electricitate care depăşesc 180 euro per MWh pentru finanţarea schemelor naţionale prin care se acordă compensaţii clienţilor afectaţi de creşterea preţurilor energiei după invadarea Ucrainei de către Rusia, notează Agerpres.

Ţările pot modifica plafonul în ambele direcţii, în funcţie de tipul centralelor electrice, dar în total plafonarea în acele ţări ar urma să aducă la nivelul UE peste 117 miliarde de euro.

Cehia a optat să reţină 90% din veniturile excessive, în loc de procentul de 100% permis de reglementările UE.

Propunerea reduce plafonul general de 180 euro per MWh, peste care veniturile sunt reţinute de stat, la 70 de euro pentru centralele nucleare, care sunt operate de CEZ.

Plafonul pentru sursele de energie regenerabilă va fi la 180 euro per MWh. Pentru centralele mai mici pe bază de lignit, cu o producţie de până la 140 MWh, plafonul va fi de 170 euro, iar pentru cele mai mari de 230 euro.

Pentru centralele electrice pe biomasă, plafoanele sunt de 200 şi 230 de euro, în funcţie de tipul de combustibil.

Noua legislaţie propune impunerea unei plafonări pe venituri de la 1 decembrie 2022 până la finalul lui 2023, cu o jumătate de an mai mult decât reglementarea UE.

..............................................................

Uniunea Europeană va propune relaxarea procedurilor birocratice pentru construcţia de proiecte în domeniul energiilor regenerabile, în încercarea de a diminua preţurile electricităţii şi a reduce utilizarea gazelor naturale în sectorul energetic, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană va propune o reglementare accelerată care va urgenta procedurile pentru eliberarea autorizaţiilor necesare pentru regenerabile, în special pentru parcurile fotovoltaice, arată un proiect de document consultat de Bloomberg News.

"Reglementarea propusă reflectă nevoia de a lua măsuri urgente ca răspuns la criza energetică", se precizează în document. Propunerea "vine ca o continuare a obiectivelor vizând accelerarea procesului de reducere a dependenţei de combustibilii fosili ruseşti prin dezvoltarea energiei regenerabile la scară largă ca o sursă alternativă", se mai arată în documentul menţionat, conform Agerpres.

Reglementarea Comisiei se va concentra pe eliminarea obstacolelor care stau în calea tehnologiilor şi a acelor tipuri de proiecte care pot fi puse rapid în funcţiune, ajutând la reducerea volatilităţii preţurilor şi a cererii de gaze.

..............................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a coborât cu 0,1% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 97,79 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,4%, la 91,42 dolari barilul la ora locală 08.22.

..............................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a coborât cu 0,3%, la 1.676,10 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.21, cea spot - cu 0,1%, la 1.674,18 dolari/uncie.

..............................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 0,8% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,39 dolari/buşel la ora locală 08.21, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,4%, la 6,73 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Mi-e frica ca doamnei Neabullina ii vor trece prin cap in perioada urmatoare ganduri sincigase: sa sara de la etajul 6, sa se impuste chiar si accidental sau sa se otraveasca cu noviciok.

    A fost neutralizat dobitocul de Kiril Stremusov, lider prorus in Herson, care acum cateva saptamani declara ca "Bucurestiul e pamant rusesc". Accident de masina, ce sa-i faci? Nu aduce anul ce aduce ceasul...rau... si complexul situational ajustat corespunzator.

    E o lectie si pentru altii carora le-ar putea veni idei hazlii in legatura cu Romania si pamantul romanesc.  

    Aviz unor psihopati revizionisti la vest de Romania care plang post-Trianon.  

    p.s. In vara aceasta era sa se inece insusi Viktor Orban, dar un tembel de jurnalist a intervenit si l-a scapat. E ok, a doua oara nimeni nu va mai fi pe langa revizionist sa il salveze.  

    E atat de fun sa modelez/ sa remodelez situatii.  

    Si nimeni niciodata nu o sa stie nimic.  

    Pentru ca nu-i asa? ... E complet incredibil si ... :) ... nerealist! :)  

    Mai urmeaza, abia mi-am deschis apetitul pentru interventii punctuale.

    Draga Rusie ne aflam global pe mare balon de creditare si voi: "

    Împrumuturile corporative şi de retail au crescut cu 9,9%, respectiv cu 6,7% în ianuarie-octombrie 2022, a spus oficialul Băncii Rusiei, adăugând: "Ne aşteptăm ca dinamica pozitivă a creditării să continue şi, în acelaşi timp, băncile să fie capabile să ofere perioadele de graţie de care beneficiază cei mobilizaţi şi membrii familiilor acestora". - Bravo !! 

    A vazut cineva: Eurodollar futures yield inverted? 

    With the implied yield on the eurodollar futures' 2024 contracts lower than those in 2023, the curve has inverted, typically an ominous sign. 

    If you describe something as ominous, you mean that it worries you because it makes you think that something unpleasant is going to happen.  

    BALOANELE DE CREDIT TATA SE DUC PANA LA CER!!! Sa nu treaca in zbor o "cioara" sa pocneasca "buchetul". 

    Rusia Nu are SCAPARE LA RUBLA!!! 

    NICI ROMANIA!! 

    Ne mai distram cat putem acum cu "dolar tare" ca pe urma da de pamant cu toti. 

    s c cret 

    ntr-un efort de a-şi stabiliza frontiera sudică, Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul în anul 1980 şi astfel şi-a stabilit o prezenţă lângă frontiera pakistaneză - prezenţă care a convenit Indiei. Dar invazia sovietică a speriat SUA, care tocmai fusese exclusă din Iran de revoluţia din 1979. Washingtonul a crezut că sovieticii vor folosi Afganistanul ca avanpost către Golful Persic. Dar oricât de greu ar fi fost - există căi mai uşoare de a intra în Iran decât prin Afganistan - SUA se simţeau în continuare obligate să-i îngrădească pe sovietici.

    s c cret 

    tactici

    Ca răspuns, aviaţia SUA a încercat să distrugă industria Vietnamului de Nord, dar efectele nu au fost cele scontate din cauza ajutorului acordat Vietnamului de Nord de URSS şi China. Datorită imaginilor necenzurate transmise de televiziune, opinia publică din toată lumea a putut să vadă cruzimile războiului fără frontiere, ceea ce a condus la întărirea mişcărilor pacifiste şi creşterii rezistenţei americanilor faţă de serviciul militar obligatoriu. În paralel, politicienii din SUA au încercat permanent să obţină independenţa părţii din Sud, dar Vietnamul de Nord nu ceda din pretenţiile sale, dorind ca toţi militarii străini să părăsească sudul, ţara să fie reunificată şi să se desfăşoare alegeri libere, mizând pe faptul că, datorită haosului din Vietnamul de Sud, alegerile vor fi câştigate de comunişti. În final, în anul 1972, delegaţiile SUA şi cea a Vietnamului de Nord s-au înţeles, fără ştirea delegaţiei Vietnamului de Sud. Conducerea americană încă din 1968 a avut intenţia să se retragă din conflict, dar dorea să facă acest lucru cu un minim de pierdere de prestigiu. După semnarea acordului de pace, în 1973, SUA şi-a retras forţele militare din regiune. 

    Forţele Vietnamul de Sud, rămase fără sprijin, s-au diminuat, iar Vietnamul de Nord, încălcând acordul de pace, în 1975, a atacat Vietnamul de Sud, ocupând Saigonul, capitala acestuia. Cele două ţări au fost unificate, oficial, în anul 1976, sub numele de Republica Socialistă Vietnam 

    s c cret 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb