Premierul Emil Boc spune că trecerea României la moneda euro înainte de anul 2014 ar fi benefică pentru economia românească, comentând raportul FMI, citat de Financial Times, potrivit căruia Statele UE, din Europa Centrală şi de Est care se confruntă cu probleme, ar trebui să treacă la euro, potrivit agenţiei NewsIn. Premierul Emil Boc a declarat, postului public de radio: "Cu cât România ajunge mai repede în zona euro, cu atât este mai bine pentru toată lumea. Eu vorbesc de 2014 deocamdată, nu ştiu cum evoluează această criză, dar ar fi ideal să ajungem în zona euro mai repede, pentru că economiile care au moneda euro sunt protejate din toate punctele de vedere. Gândiţi-vă numai la ceea ce înseamnă returnarea împrumuturilor".
Şeful Executivului a precizat că, în opinia sa, "orizontul" aderării la zona euro trebuie să rămână anul 2014, cel târziu, dar ar fi "foarte bine" dacă ar exista posibilitatea unei devansări. Premierul a mai spus că nu există nicio legătură directă între trecerea la moneda euro şi creşterea preţurilor.
România a finalizat recent negocierile cu FMI, Comisia Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, pentru un pachet de finanţare de aproximativ 20 miliarde euro.
În cadrul raportului de convergenţă trimis la Bruxelles în februarie, guvernul României a menţinut termenul de aderare la zona euro pentru 2014, sperând că va dispune de suficient timp pentru a pune în practică reformele necesare.
Raportul precizează că România poate intra în anticamera de doi ani impusă monedei naţionale înainte de adoptarea euro, Exchange Rate Mechanism 2 (ERM2), cel mai devreme în 2012