Emil Boc: "Eliminarea facilităţilor pentru IT este o greşeală"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 25 septembrie 2023

Emil Boc: "Eliminarea facilităţilor pentru IT este o greşeală"

English Version

Eliminarea de către Guvern a facilităţilor acordate sectorului IT este o greşeală şi are semnificaţia unei frânări bruşte din partea ţării noastre în condiţiile în care UE apasă acceleraţia în domeniul digitalizării, a declarat, la finalul săptămânii trecute, fostul premier Emil Boc, primarul liberal al municipiului Cluj Napoca, pentru postul de radio Ziua Live.

Emil Boc şi-a exprimat speranţa că Guvernul va reconsidera acest aspect, care apare în lista cu modificările fiscale, şi a afirmat că, în caz contrar, capacitatea sectorului IT va fi serios afectată: "Nu sunt mulţumit de conţinutul actului în ceea ce priveşte eliminarea facilităţilor pentru IT. Este o greşeală, chiar dacă s-a îndulcit documentul şi este un plafon până la care nu se elimină aceste facilităţi. Capacitatea acestui sector de a genera valoare adăugată pentru România nu ar trebui să fie afectată".

Primarul municipiului Cluj-Napoca susţine că a avut o propunere similară pe masa Guvernului, în perioada în care era prim-ministru, dar a refuzat-o: "În 2010, când situaţia era mult mai gravă, aceeaşi propunere am avut-o şi eu pe masă şi nu am recurs la eliminarea facilităţilor şi s-a dovedit că am avut dreptate. Nu putem fi competitivi cu Franţa în agricultură, cu Germania în automotive, dar putem sta la masă prin sectorul de IT şi inovare. Acest sector este capabil să dea soluţiile pentru slujbele bine plătite ale viitorului şi soluţiile pentru tranziţia verde şi digitală. Suntem contra curentului. Europa apasă acceleraţia, noi apăsăm frâna".

Emil Boc susţine că eliminarea facilităţilor de care beneficiau angajaţii din sectorul IT îşi va face simţite efectele pe termen lung, inclusiv în alte ramuri ale economiei naţionale.

Menţionăm că, potrivit proiectul de lege privind modificările fiscale pe care Guvernul doreşte să îl treacă de Parlament prin asumarea răspunderii, angajaţii din IT care câştigă peste 10.000 de lei brut vor trebui să plătească impozit pe venit. În acelaşi timp, toţi angajaţii din IT vor fi nevoiţi să achite şi CASS.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Toți cei angajați trebuie sa plătească taxele și impozitele la stat in funcție de salariu . CASS la fel funcție de salariu … Nu este un sector mai important ca altul ….

    1. Care este logica ca un OM cu minimul pe economie (3000 Brut) sa plateasca 300 lei (10%) la sanatate iar alt OM cu un salar de IT (15 000 Brut) sa plateasca 1500 lei? Acesti 2 oameni beneficiaza de aceleasi servicii nu?

      "Nu este un sector mai important ca altul"

      si atunci in justitie de ce este ALTFEL ?! 

      toti suntem egali , dar unii sunt si mai egali, 

      stiam ca egalitarismul este o technica comunista/totalitarista

      Daca sunt angajat(legal cu carte de munca) si am si un PFA de ce sa platesc de 2x contributia la sanatate? Ca nu beneficiez de 2x de ea?

      Dar Doamne fereste sa platesca si IT-isti toate taxele! 

    Dacă măriți impozitele o sa puneți economia la pământ. Mai bine restructurati aparatul bugetar. Concediați o parte din bugetari ptk se vor angaja la privar imediat.

    Statul nu este cel mai bun gospodar, dar și facilitățile acordate au generat diferente majore între puterea de cumpărare a angajaților din sectorul IT și din alte sectoare.

    1. Dupa parerea mea facilitatea de a nu plati impozitul de 10%, la o parte din cei angajati in IT, NU a facut diferente majore intre puterea de cumparare IT vs alte sectoare.

      Dar DA, neplatile taxelor la stat, ajutoarele financiare mascare (fara numar) spre companiile de stat e posibil sa fi facut. E si normal sa se planga lumea ca nu avem spitale / autostrazi cand (intre)vedem cam care e dimensiunea spagilor...#statesuat  

    Reforme cu jumatate de mana.Ne va costa scump.Greseala este ca nu a eliminat total facilitatile.Si ca nu a inceput reformarea bugetarilor.

    Piata imobiliara din Cluj se va prabusi, dc vor scadea salariile in it.

    1. buna observatie. inteapa bula si face poc. daca nu, boc.

    s-a suparat piticul!

    ...

    Dupa douazeci de ani ne miram din cand in cand ca IT-ul, Constructiile si agricultura merg ca pe roate, ca trebuie sa aducem lucratori straini pentru ca firmelor din constructii le put romanii, ca PIB-ul creste dar la buget nu se colecteaza mai nimic. Daca ramuri intrebi din economie nu platesc nimic, le mai dai si ajutoare, si subventii si irosesti pe un cal care nu trage in jug banii europeni apoi nici ca viitor nu ai cum sa ai.

    IT-ul romanesc performeaza strict legat de stat si de fondurile de la buget sau europene si taxe nu platesc.  

    Doar ridica preturile la locuinte si in magazine pentru noi ailalti prostii care platim.

    Boc nu are cum sa inteleaga ca ei gandesc in termenii smenurilor de Cluj unde doar Mitcii sunt buni de plata. 

    Cine a urmarit deciziile ultimilor ani stiu ce se petrece. In trecut s a pus facilitatea asta fara CASS si impozit pe venit pt IT isti, ca sa ramana in tara, sa intre in firmele de stat etc. La numatate de an, s a cerut acelasi lucru si pt toate firmele de constructii, care au o masa mare de salariati. Si sa nu uitam ca in constructii e rata cea mai mate de accidente de munca grave si cu invaliditate, si deci trag fonduri importante de la.., CASS ul pe care nu l platesc. Tot asa, pe baza beneficiilor pentru armata, CCR a dat decizii cu beneficii chiar mai mari pt magistrati si mai ales pentru ei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb