Emil Constantinescu, în conflict cu CNSAS

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 25 aprilie 2006

Fostul preşedinte al României, Emil Constantines-cu, a anunţat că îi va acţiona în judecată pe membrii Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi pe şefii serviciilor secrete. Domnia sa acuză Colegiul că, avînd complicitatea serviciilor secrete, a lăsat fără răspuns solicitarea de a i se pune la dispoziţie o serie de documente care ar proba colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea. Cererea în cauză a fost depusă pe data de 13 decembrie 2005, iar termenul legal de soluţionare a expirat.

Domnul Constantinescu ne-a declarat că, în această situaţie, nu este vorba de neglijenţă şi că solicitarea sa a fost lăsată fără răspuns nu din cauza unei intervenţii directe a preşedintelui Băsescu, ci a "instinctului de subordonare încetăţenit" al membrilor Colegiului CNSAS, "controlat de propria laşitate", în opinia domniei sale.

Potrivit spuselor fostului preşedinte, avem de a face cu un caz în care o instituţie nu-şi respectă propria lege de organizare şi funcţionare. Constantinescu este de părere că situaţia e cu atît mai gravă cu cît, prin această atitudine, "sînt atacate bazele statului de drept", iar în asemenea condiţii, "atît timp cît instituţiile statului nu respectă propriile legi de funcţionare", nu ne vom putea integra în Europa.

Fostul şef al statului este, în schimb, optimist în privinţa adoptării legii lustraţiei. În viziunea sa însă, actul legislativ trebuie să fie unul precis şi limitativ, care să indice clar persoanele vizate. În optica lui Emil Constantinescu, componenta limitativă trebuie să aibă în vedere numai nomenclatura regimului comunist, care din punct de vedere numeric nu depăşea o mie de oameni. În aceste condiţii, efectul legii lustraţiei în viaţa politică de azi va fi unul "calitativ şi nu cantitativ", astfel că persoane care timp de şaisprezece ani nu au avut puterea morală să părăsească posturile de decizie în care se află, o vor va face acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb