Emiratele Arabe Unite suspendă un contract de mai multe miliarde de dolari pentru avioane F-35, din cauza tensiunilor SUA - China

J.P.
Internaţional / 15 decembrie 2021

Emiratele Arabe Unite suspendă un contract de mai multe miliarde de dolari pentru avioane F-35, din cauza tensiunilor SUA - China

Emiratele Arabe Unite (EAU) au suspendat o înţelegere de mai multe miliarde de dolari cu Statele Unite, prin care urma să cumpere avioane de ultimă generaţie F-35, un indiciu al frustrării în creştere a statului arab faţă de încercările Washingtonului de a limita vânzările de tehnologie chineză în bogata ţară din golf, scrie CNN, citat de Digi24.

"Emiratele Arabe au anunţat SUA că vor suspenda discuţiile privind achiziţionarea de avioane F-35. Cererile tehnice, restricţiile operaţionale şi analiza raportului cost/beneficii au dus la o reevaluare", a declarat un oficial arab pentru CNN.

"EAU şi SUA lucrează să ajungă la o înţelegere care să acopere condiţiile reciproce de apărare pentru achiziţie. Statele Unite rămân furnizorul preferat al Emiratelor pentru sisteme avansate de apărare, iar discuţiile privind avionul F-35 ar putea fi reluate în viitor", a mai spus oficialul.

Departamentul de Stat SUA a anunţat că Washingtonul rămâne dedicat înţelegerii, care a fost privită ca o piatră de hotar în cadrul acordului din august 2020 privind normalizarea relaţiilor diplomatice dintre EAU şi Israel.

Secretarul de ăresă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Statele Unite vor să coopereze cu EAU pentru a rezolva diferendul.

"Parteneriatul SUA cu EAU este mai complex decât orice altă vânzare de armament. Vom insista întotdeauna asupra unui set de cerinţe pentru utilizatorul final. Aşa procedăm. Iar aceste cerinţe pentru utilizatorul final şi pentru protecţia echipamentelor de apărare ale SUA sunt universale şi non-negociabile, nu sunt specifice pentru Emiratle Arabe Unite".

Statele Unite a îndemnat în mod repetat Emiratele Arabe să renunţe la tehnica Huawei în reţeaua de telecomunicaţii, sub motivul că această tehnologie ar putea constitui un risc pentru sistemele de armament.

Însă oficialii arabi sunt sceptici în privinţa riscurilor de securitate evidenţiate de SUA şi au exprimat îngrijorări că ar putea fi prinşi într-un "nou război rece" între un partener comercial de top şi principalul lor aliat strategic.

"Ne îngrijorează această linie subţire dintre concurenţa acută (China - SUA) şi un nou Război Rece. Deoarece cred că noi, ca stat mic, vom fi afectaţi negativ de acest lucru, fără a avea posibilitatea de a influenţa pozitiv această competiţie", a declarat Anwar Gargash, consilier diplomatic al conducerii Emiratelor.

Recent, Emiratele Arabe Unite au închis o fabrică chineză din cauza suspiciunilor SUA că era folosită în scopuri militare.

"SUA au exprimat aceste îngrijorări, iar noi le-am luat în considerare şi am oprit lucrul la fabrica respectivă", a confirmat Anwar Garnash.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca erau second, le luam noi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb