Recentele cuceriri militare ale talibanilor în Afganistan reprezintă un motiv de 'îngrijorare', a declarat astăzi, în Consiliul de Securitate al ONU, emisarul secretarului general al Naţiunilor Unite în această ţară, Deborah Lyons, adăugând că insurgenţii s-au poziţionat pentru a prelua controlul asupra centrelor administrative ale unor provincii afgane, potrivit AFP şi EFE, citate de Agerpres.
'Va fi tragic dacă această militară continuă', a adăugat ea într-o videoconferinţă organizată de Estonia şi la care au participat mai mulţi miniştri. Potrivit responsabilei ONU, ameninţarea cu pierderea progreselor realizate în Afganistan în ultimii 20 de ani este reală.
Din acest motiv, ea a cerut comunităţii internaţionale să exercite presiuni pentru ca talibanii să revină la masa negocierilor şi să discute despre încetarea focului cu guvernul de la Kabul, subliniind că ceea ce se întâmplă în Afganistan va avea consecinţe globale.
'Peste 50 din cele 370 de districte afgane au căzut (în mâinile talibanilor - n.r.) de la începutul lunii mai. Majoritatea districtelor capturate înconjoară capitale ale unor provincii, ceea ce sugerează că talibanii se poziţionează pentru a încerca să preia controlul asupra acestor capitale odată ce forţele străine se vor retrage complet', a spus responsabila ONU.
'Menţinerea drepturilor femeilor este o prioritate' şi aceasta 'nu ar trebui folosită ca monedă de schimb la masa negocierilor', a menţionat Deborah Lyons. 'Drepturile femeilor, ale bărbaţilor, ale oamenilor în general nu sunt negociabile', a insistat ea.
Ofensiva din teren a talibanilor contravine promisiunilor făcute de talibani privind negocieri politice în cadrul acordului lor de pace cu SUA, a subliniat aceasta.
Exprimându-se în numele SUA, ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a avertizat că ţara sa nu va recunoaşte un guvern afgan impus cu forţa.
În cursul sesiunii, Naţiunile Unite au subliniat de asemenea că fabricarea de opiu în această ţară a continuat şi chiar s-a dezvoltat în perioada crizei mondiale provocată de pandemia de COVID-19.
Potrivit unor responsabili locali, talibanii controlau marţi principalul punct de trecere a frontierei cu Tadjikistanul, în nordul Afganistanului, precum şi districte care conduc spre capitala Kunduz al provinciei omonime, din nord-estul ţării.
Talibanii şi-au intensificat ofensiva pe teren odată cu retragerea forţelor americane la începutul lunii mai, operaţiune care ar urma să se încheie cel târziu la 11 septembrie.