Emmanuel Macron în vizită la Berlin, înainte ca Germania să preia preşedinţia UE

G.U.
Internaţional / 29 iunie 2020

Emmanuel Macron în vizită la Berlin, înainte ca Germania să preia preşedinţia UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron se deplasează luni în Germania pentru o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel, înainte ca Germania să preia la 1 iulie preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, în condiţiile în care blocul comunitar se confruntă cu epidemia de coronavirus, o criză fără precedent, pe care cancelarul intenţionează să o pună sub control înainte de a părăsi puterea, notează France Presse, conform Agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel Macron se deplasează luni în Germania pentru o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel, înainte ca Germania să preia la 1 iulie preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, în condiţiile în care blocul comunitar se confruntă cu epidemia de coronavirus, o criză fără precedent, pe care cancelarul intenţionează să o pună sub control înainte de a părăsi puterea, notează France Presse.

Înainte de a pleca la Berlin, Emmanuel Macron urmează să primească la Palatul Elysee în cursul dimineţii o delegaţie de 150 de membri ai Convenţiei cetăţeneşti pentru climă (CCC), la o zi după o victorie copleşitoare a Verzilor în alegerile municipale în Franţa.

De la Pactul ecologic european ('Green Deal') al Comisiei Europene la Brexit, trecând prin problema migraţiei sau relaţiile cu China şi SUA, toate aceste dosare majore se vor afla în atenţia Germaniei de la 1 iulie.

Germania nu a mai deţinut preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene din 2007.

Dar epidemia de COVID-19 şi criza economică decurgând din aceasta vor fi prioritare pentru preşedinţia germană a UE pentru următoarele şase luni.

'Pandemia de coronavirus a bulversat lumea noastră, la fel şi planurile preşedinţiei germane', a rezumat cancelarul la sfârşitul lunii mai.

'Primele reflexe, inclusiv ale noastre, au fost mai degrabă naţionale şi nu întotdeauna europene', a admis Angela Merkel, care doreşte de-acum înainte să evite 'pericolul ca o falie profundă să continue să se extindă în Europa'.

Ea mizează în prezent pe 'solidaritate şi ajutor mutual' între cele 27 de ţări membre ale UE.

Această abordare semnifică un viraj de 180 de grade din partea cancelarului Angela Merkel, care a dat dovadă de intransigenţă faţă de Grecia aflată aproape de faliment în 2011, notează AFP.

Merkel, criticată până în prezent pentru ataşamentul său la ortodoxia bugetară şi extrema sa prudenţă pe scena europeană, ar putea 'să se servească de această preşedinţie (a Germaniei) pentru a-şi edifica moştenirea' politică, potrivit unui diplomat european, care spune că aceasta ar putea fi 'cântecul de lebădă' al cancelarului.

Aflată la putere de 15 ani, Angela Merkel planifică într-adevăr să se retragă din prim-planul scenei politice la sfârşitul anului 2021.

Deseori acuzată de lipsă de curaj politic, ea tocmai a spulberat un tabu german în materie de solidaritate financiară, propunând împreună cu Macron un plan de relansare european în valoare de 500 miliarde de euro.

Înainte de toate, cei doi lideri, care se vor reuni în cursul serii de luni la Castelul Meseberg, la nord de Berlin, au propus ca acesta să fie finanţat printr-un mecanism de mutualizare a datoriilor, care să servească la finanţarea subvenţiilor pentru cele mai afectate ţări de coronavirus.

Această iniţiativă franco-germană a deschis calea pentru un plan de 750 miliarde de euro al Comisiei Europene, care suscită încă dezbateri aprinse.

'Suntem optimişti, hotărâţi şi decişi pentru a obţine un acord bugetar în iulie', vrea să pară încrezător Palatul Elysee.

Totuşi, cancelarul german a declarat vineri mai multor ziare europene, între care Le Monde, că nu îşi face 'nicio iluzie asupra dificultăţii negocierilor viitoare'.

Miza este mare, succesul acestei preşedinţii rotative şi chiar viitorul Uniunii Europene se va juca în săptămânile următoare, comentează AFP.

Neadoptarea planului de relansare va 'agrava toate problemele' şi va alimenta populismul, a avertizat cancelarul german în acelaşi interviu.

'Un şomaj foarte ridicat într-o ţară poate dezvolta o putere politică explozivă. Ameninţările pentru democraţie ar fi atunci mai mari', a atenţionat ea.

Dacă UE învinge reticenţa aşa-ziselor ţări frugale - Ţările de Jos, Austria, Danemarca şi Suedia - care se opun în acest stadiu planului de relansare franco-german, preşedinţia Germaniei va fi în parte încununată de succes.

Însă un alt dosar important se află pe masa UE, cu negocieri blocate după Brexit.

Ieşit din UE la 31 ianuarie, Regatul Unit negociază în prezent cu Bruxellesul pentru a stabili o relaţie comercială avantajoasă cu blocul comunitar la finalul perioadei de tranziţie care se încheie la sfârşitul anului.

Discuţiile nu au dus până acum la un vreun progres real, în timp ce termenul limită se apropie cu fiecare zi şi, odată cu aceasta, riscul unui 'no deal' devastator pentru economie.

Angela Merkel nu ascunde deloc că doreşte să vadă UE asumându-şi 'mai multe responsabilităţi' la scară mondială în faţa 'blocurilor' chinez şi american.

Merkel doreşte de asemenea încheierea unui 'acord de investiţii' cu Beijingul. Dar un summit UE-China în septembrie la Leipzig a trebuit să fie amânat din cauza epidemiei şi a lipsei de perspectivă în privinţa unui acord.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb