Emmanuel Macron, proclamat preşedinte al Republicii franceze

A.C.
Internaţional / 14 mai 2017

Palatul Élysee (Sursa foto: Wikipedia)

Palatul Élysee (Sursa foto: Wikipedia)

Actualizare 19:17 Macron promite la învestire să restaureze "încrederea" şi să "refondeze" UE

Emmanuel Macron a promis încă de la învestire, duminică, să le redea francezilor "încrederea" şi să "refondeze" Uniunea Europeană, înainte să onoreze o agendă încărcată - vizitarea militarilor răniţi, iar apoi, luni, numirea unui premier şi o vizită la Berlin, relatează AFP.

"Francezii au ales speranţa şi spiritul de cucerire", a spus cel mai tânăr preşedinte al Republicii ales vreodată în Franţa, în vârstă de 39 de ani, stabilind direcţia unei preşedinţii în cursul căreia nu intenţionează să "cedeze nimic".

"Vreau să le redau francezilor încrederea în ei, de prea mult timp slăbită", a insistat el pe un ton grav, în primul său discurs în calitate de şef al statului, cu "certitudinea intimă că putem scrie împreună una dintre cele mai frumoase pagini ale istoriei noastre".

În această ceremonie solemnă, în Sala de festivităţi a Palatului Elysee, Emmanuel Macron a subliniat de asemenea "rolul imens" al Franţei, care trebuie "să corecteze excesele cursului lumii şi să vegheze la libertate".

(A.C.)

---------

Actualizare 16:00 Hollande îşi apără preşedinţia într-o serie de mesaje postate pe Twitter

Francois Hollande, care a devenit astăzi fost preşedinte, evocă "probe teribile" care i-au marcat cei cinci ani de mandat, de la atacurile teroriste din Franţa şi până la criza datoriei greceşti, relatează The Associated Press.

Hollande şi-a apărat nepopulara preşedinţie într-o serie de mesaje postate pe Twitter după ce i-a predat cheile Palatului Elysee succesorului şi protejatului său Emmanuel Macron.

Mesajele au fost trimise membrilor odată puternicului Partid Socialist (PS), care se află în prezent pe marginea prăpastiei.

Hollande insistă în aceste mesaje asupra eforturilor sale de a obţine Acordul de la Paris în lupta împotriva modificărilor climatice, legalizarea căsătoriei gay în Franţa şi faptul că a făcut "tot posibilul pentru a asigura rămânerea Greciei în Europa".

"Am trecut prin crize, dar am rămas uniţi. Franţa a rămas Franţa", scrie fostul preşedinte socialist.

(A.C.)

---------

Actualizare 15:32 Macron aduce un omagiu soldatului necunoscut sub Arcul de Triumf

Noul preşedinte francez Emmanuel Macron a adus duminică, după ce a fost învestit în funcţie, un omagiu soldatului necunoscut, sub Arcul de Triumf, într-o ceremonie foarte simbolică, relatează The Associated Press.

După ce a devenit al optulea preşedinte al Republicii a V-a, 21 de lovituri de tun au fost trase la de pe Esplanada Invazilor, unde este înmormântat Napoleon, pe celălalt mal al Senei faţă de palatul prezidenţial.

Macron a mers apoi singur, pe Champs-Elysees, cu un automobil, iar apoi pe jos, până la Arcul napoleonian, unde a depus o jerbă de flori şi a reaprisn flacăra Mormântului Soldatului Necunoscut, dedicat tuturor militarilor morţi în Primul Război Mondial.

Cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei, de-acum comandantul suprem al forţelor franceze, le-a făcut cu mâna unor susţinători, care-şi făceau selfie-uri.

(A.C.)

---------

Actualizare 15:00 Valls îl atacă pe Macron în ziua învestirii şi-l acuză de răutate şi că nu a dat dovadă de vreo "mărinimie" faţă de el

Fostul premier francez Manuel Valls l-a atacat violent, duminică, în ziua transferului puterii către noul preşedinte al Republicii pe Emmanuel Macron, apreciind în JDD că acesta "este rău" şi nu a dat dovadă de vreo "mărinimie" prin faptul că nu a învestit pe nimeni împotriva sa în alegerile legislative, relatează AFP.

"Sunt extrem de lucid cu privire la Macron şi echipa sa. Hollande este rău, însă, într-un cadru, Macron este rău, iar el nu are coduri, deci nici limite", a declarat deputatul PS din Essonne.

În ceea priveşte decizia lui Macron şi a mişcării prezidenţiale "La Republique en Marche" (REM) de a nu învesti vreun candidat împotriva lui Valls în alegerile legislative, dar nici pe el, "nu e nicio mărinimie în această poveste", consideră fostul premier al lui Hollande.

"Jucăm până la sfârşit, umilim, izolăm, totul pentru a sfârşi printr-o soluţie de compromis", declară el despre el însuşi.

"Însă ei au făcut-o într-un mod atât de apăsat, încât s-a întors împotriva lui Macron. Acest lucru s-a transformat în cazul Valls", spune fostul şef de Guvern.

"Nu aroganţa lui Benjamin Griveaux mă va destabiliza", lansează el, referindu-se la purtătorul de cuvânt al lui Macron din timpul campaniei, un apropiat al noului preşedinte.

Valls mărturiseşte că s-a "gândit să se oprească" după ce a fost înfrânt în alegerile primare socialiste, la sfârşitul lui ianuarie.

Însă, "în momentul în care are loc recompunerea pe care am dorit-o întotdeauna, să fiu spectator? Nu! Vreau să fiu în această secvenţă".

REM a anunţat că nu va prezenta un candidat împotriva lui Valls, însă acest lucru este posibil în continuare până pe 19 mai.

(A.C.)

---------

Actualizare 14:35 Macron, în discursul de învestire: "Nu voi ceda nimic din angajamentele pe care mi le-am luat în faţa francezilor"

Emmanuel Macron, învestit astăzi în funcţia de preşedinte al Republicii, a dat asigurări că nu va "ceda nimic din angajamentele luate în faţa francezilor", în discursul de învestire, în care şi-a prezentat ambiţia de a "le reda francezilor încrederea în ei", relatează AFP.

"Francezii au ales pe 7 mai speranţa şi spiritul de cucerire", a declarat noul preşedinte al Republicii.

"Responsabilităţile pe care mi le-au încredinţat sunt o onoare de a cărei gravitate îmi dau seama (...). Lumea are nevoie de ceea ce francezele şi francezii au învăţat-o întotdeauna: îndrăzneala libertăţii, exigenţa egalităţii, voinţa fraternităţii", a continuat Macron.

"De decenii, Franţa se îndoieşte de ea însăşi: ea se simte ameninţată în cultura sa, în modelul său social, în credinţele profunde, ea se îndoieşte de ceea ce a făcut-o. iată de ce mandatul meu va fi ghidat de două exigenţe. Prima va fi de a le reda francezilor această încredere în ei, de prea mult timp slăbită", a adăugat şeful statului.

"Eu îi voi convinge pe compatrioţii noştrii că puterea Franţei nu este în declin, ci că ne aflăm în pragul unei extraordinare renaşteri, pentru că ţinem în mână toate atuurile care vor face şi care fac marile puteri din secolul al XXi-lea".

"Din acest motiv, eu nu voi ceda nimic în angajamentele luate în faţa francezilor", a dat asigurări Macron.

"Tot ceea ce concurează la vigoarea Franţei şi a prosperităţii sale va fi pus în aplicare. Munca va fi eliberată, întreprinderile vor fi susţinute, iniţiativa va fi încurajată. Cultura şi educaţia, prin care se construieşte emanciparea, creaţia şi inovaţia vor fi în centrul acţiunii mele. Europa, de care avem nevoie va fi refondată şi relansată, pentru că ea ne protejează şi ne permite să ne purtăm în lume valorile", a mai promis preşedintele.

"Instituţiile noastre, criticate de unii, trebuie să-şi regăsească în ochii francezilor eficienţa care le-a garantat perenitatea. Căci eu cred în instituţiile Republicii a V-a şi voi face tot ceea ce îmi va sta în putere ca ele să funcţioneze potrivit spiritului care le-a făcut să se nască", a dat asigurări Macron.

Noul şef al statului a salutat eforturile "remarcabile" ale predecesorilor săi: generalul de Gaulle, "care avea să acţioneze pentru a redresa Franţa şi a-i reda rangul în concertul naţiunilor", Georges Pompidou, "care a făcut din ţara noastră o putere industrială majoră", Valery Giscard d'Estaing, "care a ştiut să facă Franţa şi societatea sa să intre în modernitate".

Macron i-a menţionat apoi pe "François Mitterrand, care avea să însoţească visul francez şi visul european", pe Jacques Chirac, care "ne-a dat locul unei naţiuni ce ştie să spună nu pretenţiilor războiului", pe Nicolas Sarkozy, care "nu şi-a măsurat energa pentru a rezolva problemele financiare care au lovit atât de violent lumea".

"Şi mă gândesc, desigur, la François Hollande (care) a acţionat ca un precursor prin Acordul de la Paris cu privire la modificările climatice şi i-a protejat pe francezi într-o lume lovită de terorism", a spus Macron.

(A.C.)

---------

Actualizare 12:57

Emmanuel Macron a fost învestit oficial în funcţia de preşedinte al Franţei, duminică, într-o ceremonie la Palatul Elysee, devenind astfel al 25-lea preşedinte al Republicii şi al optulea al Republicii a V-a, relatează AFP.

"Astăzi, în această duminică de 14 mai, în acest moment în care vă preluaţi funcţiile, vă prezentăm felicitările noastre cele mai sincere", a declarat preşedintele Consiliului Constituţional Laurent Fabius, după ce a amintit rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care Macron a obţinut 66,1% din voturile exprimate şi a învins-o pe Marine Le Pen (Frontul Naţional, extremă dreapta, 33,9%).

"Pentru ca să fii omul ţării tale, trebuie să fii omul vremurilor tale", a declarat Fabius.

"Prin puterea suverană a poporului, sunteţi acum, mai înainte de toate, omul ţării dumneavoastră, preşedinte al Republicii", a continuat el.

Macron a primit, potrivit tradiţiei, Marele colan al Marelui Maestru al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare de la generalul Benoît Puga, potrivit Le Figaro.

"Sunt foarte mândru să mă aflu sub ordinul dumneavoastră", i-a spus generalul noului şef al statului francez.

(A.C.)

---------

Actualizare 12:30 Cuplul Macron se va instala la Élysee

Noul preşedinte francez Emmanuel Macron şi Prima Doamnă Brigitte Trogneux se vor instala la Palatul Élysee, scrie Le Figaro.

Preşedintele şi soţia sa locuiesc în prezent în Arondismentul al VII-lea din Paris.

Numeroase personalităţi l-au primit pe Emmanuel Macron la palatul prezidenţial - militari, invitaţi de onoare, dar şii personalul de la Élysee.

Printre membrii personalululi de la palat care l-a întâmpinat pe noul preşedinte se află şi bucătarul-şef Guillaume Gome, însoţit de "brigada" sa, care au dort să asuste la "câteva minute de istorie".

Macron a păsit încet în curtea palatului, pe o ploaie uşoară.

Emmanuel Macron Noul preşedinte francez Emmanuel Macron l-a însoţit pe François Hollande până la maşină, după o întâlnire privată care a durat peste o oră, scrie Le Figaro.

(A.C.)

---------

Actualizare 11:50 Alexis Kohler, numit secretar general al Palatului Elysee

Alexis Kohler, fostul director de cabinet al lui Emmanuel Macron la Bercy, a fost numit secretar general al Elysee, a anunţat duminică anturajul preşedintelui-ales, relatează AFP.

Absolvent al ENA, Kohler, în vârstă de 44 de ani, a lucrat la Agenţia pentru Participaţiile Statului, după care a fost adjunctul directorului cabinetului lui Pierre Moscovici la Ministerul Finanţelor.

Secretarul general a condus apoi cabinetul lui Macron la Ministerul Economiei (2014-2016).

Kohler îi succedă lui Jean-Pierre Jouyet, un prieten apropiat al lui François Hollande.

(A.C.)

---------

Noul preşedinte Emmanuel Macron a fost primit de către preşedintele în exerciţiu François Hollande la Élysee, scrie Le Figaro.

François Hollande l-a condus pe Emmanuel Macron în biroul preşedintelui, la Elysee.

Cei doi vor rămâne într-o întâlnire tête à tête timp de 20 până la 30 de minte.

Aceştia discută despre principalele dosare în curs - de la eventuale negocieri în vederea eliberării unor ostatici şi până la negocierea unor contracte strategice sau pregătirea marilor dosare internaţionale.

Palatul Elysee era cuprins de agitaţie, în această dimineaţă. înainte să-l primească pe noul locatar, Emmanuel Macron, al optulea preşedinte al republicii a V-a.

Aproximativ 400 de jurnalişti francezi şi străini au cerut acreditare să asiste la ceremonia transferului de putere de la preşedintele în exerciţiu François Hollande.

Pentru a imortaliza evenimentul, sute de fotografi şi cameramani s-au aşezat pe flancurile curţii de onoare şi până pe acoperişul palatului prezidenţial.

În centrul curţii, se află covorul roşu pe care-l va pacurge preşedintele-ales, trecând prin faţa unui detaşament al Gărzii republicane, pentru a urca pe trepte, unde Macron a sosit la ora locală 10:00 (11:00, ora României)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb