Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat astăzi "lupta" iraniencei Mahsa Amini, "asasinată ca martiră" din cauză că nu a purtat vălul islamic, la anunţarea primirii unei noi promoţii de apărători ai drepturilor omului în Franţa, în cadrul "iniţiativei Marianne", relatează AFP, conform News.ro.
"Reprimarea în cele patru colţuri ale lumii se multiplică (...). Aşa cum se întâmplă adesea, primele victime ale acestei represiuni sunt femeile şi feile tinere", a subliniat şeful statului francez, într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter.
"Mahsa Amini, asasinată ca martiră, a devenit azi un simbol pentru noi toţi, însă ea trebuie să fie mai mult decât atât, iar lupta sa ne obligă. Ea ne obligă la responsabilitate şi la acţiuine", a declarat el.
Iranul se confruntă cu un val de proteste după moartea, la 16 septembrie, a lui Mhsa Amini, la vârsta de 22 de ani, după ce a fost arestată la Teheran de către Poliţia Moravurilor, acuzată de încălcarea unui cod vestimentar strict privind purtarea vălului în public.
Franţa primeşte în 2023 14 laureaţi ai iniţiativei Marianne, lansată în 2022, care provin de pe toate continentele - inclusiv din Bahrain, Siria, Mali, Uganda, Rusia, Columbia, Bangladesh sau Salvador. Ei s-au angajat în apărarea drepturlor omului, drepturilor sociale sau protecţia mediului.
Această iniţiativă le permite "combatanţilor şi combatantelor libertăţii să acceadă la un program de formare care să le ofere noi instrumente pentru a-şi continua angajamentul în ţara lor sau în Franţa, în cazul acelora care vor să ceară azil", a anunţat Macron.
"Vrem săi ajutăm să-şi realizeze proiectele, să-i facem mai puternici, să-i însoţim pentru ca aceste proiecte să poată prevala peste tot", a subliniat el.
Între membrii promoţiei 2023 se află jurnalista iraniană Asal Maryam Abasian, în vârstă de 31 de ani, angajată în apărarea femeilor şi lesbienelor, gay-ilor, bihsexualilor şi transsexualilor (LGBTQI+), a fugit din Iran în Turcia în 2021, în urma unor presiuni exercitate asupra sa.
Avocata rusă Imanova Tamilla, în vârstă de 26 de ani, consiliază persoane arestate la manifestaţii.
Columbianul Elicer Arias Arias, în vârstă de 42 de ani, denunţă dispariţii forţate şi violenţe extrajudiciare în ţara sa.
Salvadoriana Virginia Estefania Roque Aguilar, în vârstă de 25 de ani, este angajată în lupta împotriva poluării apei şi în favoarea drepturilor popoarelor autohtone.
Ugandeza Virani Safina, în vârstă de 23 de ani, an înfiinţat o organizaţie care furnizează o asistenţă medicală, psihologică şi juridică victimelor violenţelor sexuale.
Ei au fost selectaţi de către un comitet din care fac parte apărători ai drepturilor omului, cercetători şi specialişti în drept de azil.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2023, 16:59)
Cand va comenta Macron si cele doua omucideri ale politiei americane din ultimele doua saptamani, iar vina lor fiind ca au purtat pielea de culoare neagra?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2023, 19:22)
In SUA sunt judecati pentru asta. Problema se pune acolo unde puterea a confiscat drepturile cetatenilor: rusia, iran, corea de nord. Tu de ex nu-ti poti expune punctul de vedere in tarile mai sus mentionate. Cum se face ca nu observi libertatile din SUA si tacerea din tarile conduse de gasti care au confiscat dreptutile si libertatile cetatenilor? Sau altfel spus, cat iei pt o postare de comunist?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2023, 23:31)
Cand o sa aiba SUA 10% din populatie musulmana, ca Franta?
Camasa e mai aproape de piele decat haina